8 jel, hogy te is a kiégés határán vagy!

Life coach Budapest

Bár már 45 éve kutatják, de a kiégés még csak most került fel a WHO betegségeket jegyző listájára. Mindez hivatalossá majd csak 2022 januárjától válik, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene addig is foglalkoznunk vele.

A Sikeres Nők Podcast-sorozatom 11-i részében  Csontos Adrienn, a Gyumacsodák tulajdonosa volt a vendégem, aki egyre sikeresebb vállalkozó, de aki szintén belekerült a kiégés korán sem veszélytelen „csapdájába”.

A kiégés ugyanis tényleg egy észrevehetetlen, nehezen felismerhető folyamat, amelynek, ha nem vagyunk tisztában a tüneteivel, könnyen az áldozatává válhatunk.

Tudatos Megújulás Program – Segítek megtalálni az utadat

A kiégés tünetei

Függetlenül attól, hogy alkalmazottként vagy egyéni vállalkozóként dolgozunk, a kiégés jelei hasonlók. A kialakulásuk tekintetében általában az alábbi sorrendet figyelhetjük meg:

 1. Elhanyagoljuk – húzzuk-halasztjuk – a munkát.
 2. Csökken a teljesítőképességünk.
 3. Romlik a munkánk minősége.
 4. Cinikussá válunk a saját munkánkkal, vagy akár a kollégáinkkal szemben is.
 5. Eltűnik a motivációnk.
 6. Érdektelenekké válunk.
 7. Fáradtak és kedvetlenek leszünk.
 8. A fenti problémák az életünk más területén is megmutatkoznak, ott is kedvetlenséget, kiüresedést, netán depressziót élünk meg.

A többség ilyenkor kimerültségre, pánikbetegségre vagy depresszióra gyanakszik, de ezek sajnos már a kiégés súlyosabb következményei, velejárói. 

Kiégés és depresszió

Egészségügyi hatásai a szervezetünkre

A pánikbetegségen és a depresszión kívül jellemző egészségügyi tünet, azaz pszichoszomatikus tünet lehet

 • a magas vérnyomás,
 • a diabétesz kialakulása,
 • alvászavarok,
 • emésztési problémák,
 • migrénszerű fejfájás,
 • szívinfarktus,
 • daganatos megbetegedés,
 • stroke.

Tudom, hogy ez nagyon ijesztően hangzik. Az is. De mindig van egy pont, ahol még „megálljt lehet parancsolni”, ahonnan még viszonylag könnyen vissza lehet rázódni a kezdeti motivált állapotba, a kiégés előtti szintre. Ezt a pontot azonban gyakran nagyon nehéz észrevenni. Illetve sok esetben csak átmeneti zavarként, rossz időszakként aposztrofálják az érintettek.

Amikor benne vagyunk egy folyamatban, és csak visz bennünket a lendület, nem is figyelünk arra, pontosan mi játszódik le bennünk, hol sértjük folyamatosan a saját határainkat, nem kapcsolódunk az igényeinkhez. Pedig tudatossággal megelőzhető lenne a kiégés.

kiégés
A tartós túlhajszoltság egy időzített bomba

Vezető okok

A kiégés egy nagyon összetett probléma, ugyanis az érintett egyén személyiségi jegyeitől kezdve, a szociális körülményeken át egészen a munkahelyi vagy vállalkozói légkörig, számos faktor hat ránk és ezek összessége vagy kombinációja vihet el minket a kiégésig. Ilyen faktor lehet:

Ezek mind olyan stresszfaktorok, amelyek némán „gyilkolják” az embert, és többlet terhet raknak rá. Előbb-utóbb viszont már képtelenek leszünk még több súlyt cipelni, és csak azt vesszük észre magunkon, hogy legszívesebben máshol lennénk. Egyre kevésbé tudjuk kezelni a nehézségeinket és gyakran egy összeomlás, ébreszt rá minket, hogy végletesen túlterheltük magunkat.

Sajnos a kiégés olyan mértékben kihat a magánéletünkre, a párkapcsolatunkra is, hogy házasságok borulhatnak fel, családok eshetnek szét miatta. Ezt pedig mindenképpen el kellene kerülnünk!

Hogyan lehet kijutni ebből az állapotából?

Csakis külső segítséggel. Ahogy mondtam, már észrevenni sem könnyű, hogy kiégés-szindrómában szenvedünk, nemhogy kilábalni belőle. Érdemes figyelnünk a környezetünk, a családtagjaink, a barátaink visszajelzését amellett, hogy a fenti tüneteket is igyekszünk felismerni.

Ha úgy gondoljuk, hogy kiégéssel küzdünk, azonnal kérjünk szakmai és baráti segítséget is.

 • Ez lehet egy olyan személy, aki hasonló cipőben jár, mint mi,
 • vagy olyan, aki már kijött a kiégés csapdájából;
 • de szükségünk lehet egy pszichológusra vagy egy coachra.

Ami nagyon fontos, hogy tapasztalt, megértő fülekre találjunk. Nem biztos, hogy a családon belül lelünk rá a megfelelő személyre, hiszen mindenki máshogy ítéli meg a dolgokat, másnak tulajdoníthatja az esetleges rosszkedvünket, motiválatlanságunkat. Mivel hozott mintáink befolyásolják viselkedésünket és gondolkozásunkat, fontos, hogy egy teljesen kívülálló személy is támogasson bennünket ezen az úton.

Life-, business- és párkapcsolati coachként az a célom, hogy segítsek neked. Ha észrevetted magadon a kiégés jeleit, vagy csak úgy érzed, nem a megfelelő mederben folyik az életed, keress meg. Együtt megoldjuk.

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Amennyiben kérdésed lenne a programmal kapcsolatban, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal és másokkal!

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező