A skizoid személyiségadaptáció

Life coach Budapest

A skizoid működésű kliensek alapvető nehézségekkel küzdenek a bizalommal és az intimitással kapcsolatban. Ez gyakran a korai gyermekkori élményeikből ered, amelyek alapján úgy érzik, nem biztonságos mások fizikai vagy érzelmi közelsége. Általában rettenetes fizikai és érzelmi abúzus túlélői, akikre jellemző, hogy megijednek a hirtelen közelségtől vagy mozdulatoktól, és nehezen tudják elengedni magukat mások társaságában. Számukra az is problémát jelenthet, ha valaki felveszi velük a szemkontaktust vagy rájuk néz, vagy túl sok figyelmet kapnak egy helyzetben. A legfőbb témájuk a biztonság: elég biztonságban érzik-e magukat?

Kiknél alakulhat ki skizoid személyiségzavar?

Fontos megérteni, hogy ez a működés nemcsak azoknál a gyerekeknél alakulhat ki, akik bántalmazó környezetben nőttek fel. Előfordulhat akkor is, ha a szülők nem veszik figyelembe a gyerek érzelmi szükségleteit vagy igényeit („Szedd össze magad!”) Ilyen esetben a gyerek megtanulja, hogy az ő feladata csupán az, hogy a szülő igényeit kielégítse, mintha neki magának nem lennének érzelmei, igényei, szükségletei.

Az ilyen szülők mellett felnövő gyerekek később nehezen élik meg az empátiát és az együttérzést (vagy egyenesen képtelenek rá), és valószínűleg olyan adaptációkat alakítanak ki, amelyek révén hasonló módon nevelik majd saját gyermekeiket.

Különösen problematikus a helyzet akkor is, ha a szülő durván beavatkozik a gyerek életébe, nem tartja tiszteletben a fizikai és érzelmi határait. Az ilyen szülők mindenbe beleszólnak, rájuk nyitnak a szobában, és érzelmileg zsarolják a gyerekeiket, hogy mindent csak is ők tudhassanak róluk. A gyerekek később félnek a túláradó, bekebelező közelségtől, mert azt érzik, hogy teljesen megszűnnek létezni a kapcsolataikban, és nagyon nehezen védik meg a saját határaikat.

skizoid arc rajz

Sok kliensem van, akik ilyen problémákkal küzdenek. Nehézségeik vannak a párkapcsolatokban, mert félnek attól, hogy elvesznek benne, és hajlamosak fel is adni magukat. Ez persze nem véletlen, mert gyermekkorukból az a tapasztalatuk, hogy a másik át fog gázolni rajtuk és be fogja őket kebelezni…

Amikor nem a szülő az ok

A skizoid adaptáció kialakulása azonban nem mindig a szülők szándékos rosszindulatából eredeztethető. Néha az élethelyzetek alakulnak úgy, hogy a gyerekek megtanulják, a kötődés fájdalmas vagy felesleges. Például, ha meghal a szülő, vagy ha egyedül neveli a szülő a gyermeket és sok műszakban kell dolgoznia, vagy ha a gyereket többször állami intézetbe adják hosszabb időre, illetve ha betegség miatt sokáig hospitalizálódik és a szülő nem lehet vele a kórházban…

Az ilyen élmények során a gyerek megtanulja, hogy az elszakadás fájdalmas, és ennek következtében eltávolítja magát az érzelmi kötődésektől, rezignálódik.

Honnan ismerhető fel a skizoid személyiségzavarral küzdő ember?

Azok az emberek, akik így nevelkedtek, gyakran képtelenek ellazulni mások jelenlétében, és veszélyben érzik magukat. Ők azok, akik

 • minden helyzetben gyanakvók másokkal szemben,
 • félnek, hogy kibeszélik őket vagy rosszat akarnak nekik.
 • Gyakran ellenük irányuló összefüggéseket látnak olyan helyzetekben is, ahol valójában nincs is semmi bizonytalanító tényező.

Mivel ezek a helyzetek számukra elviselhetetlenek, megpróbálnak távol maradni az intim kapcsolódásoktól, mert

 • nehézségeik vannak a közeli kapcsolatokban, és
 • gyakran lefagynak,
 • disszociatívvá válnak,
 • eltávolítják magukat a saját érzéseiktől és
 • különösen jók abban, hogy elérzéktelenítsék magukat a testi és érzelmi fájdalmaiktól is.

Nem véletlen, hogy nehezen tudnak megnyílni mások előtt. Szeretnének kapcsolódni, de nem tudnak. (Szélsőséges esetben paranoiás félelem, üldözési mánia is megjelenhet.)

skizoid ember sétál rajz

Gyakran feszültséget élnek meg intim (nem feltétlenül szexuális) helyzetekben, ezért bezárnak, zavarba jönnek, még a testtartásuk is merev. Félnek attól, hogy kizsákmányolják és eszközként használják őket, és felnőttkorban is előfordulhat, hogy ilyen helyzetekben érzik magukat. Ugyanakkor attól is tartanak, hogy elszigetelten kell leélniük az életüket, ezért pszichológushoz fordulnak vagy terápiába mennek.

A jól funkcionáló skizoid adaptációjú emberek

A jól funkcionáló, de a skizoid tengelyen már elmozdult emberek gyakran csak részleges kapcsolatokban vesznek részt, mert félnek az intim kapcsolódásoktól ugyanakkor az izolációtól is: Például távkapcsolatokat alakítanak ki vagy garantáltan elérhetetlen embereket választanak:

 • sztárokért rajonganak,
 • csak szeretők lesznek,
 • ki-beugrálnak a kapcsolatokban, vagy
 • olyan szakmákat választanak, ahol kontrollált módon tudnak kapcsolatba lépni másokkal, például pszichológus, informatikus vagy tanár.

Ezekben a szerepekben ugyanis megvan a kerete annak, hogy hogyan találkoznak másokkal.

A skizoid ember és a környezete

Jellemző rájuk, hogy nagyon meggondolják, kiben bízhatnak meg, és nehezen találnak kényelmes interperszonális távolságot. Félnek a durva behatásoktól, félnek attól, hogy mások átlépik a személyes határaikat, és inkább távolságtartással kezelik ezt a félelmet. Gyakran meg is élik azt, hogy mások képesek őket leigázni vagy erőszakosan befolyásolni.

A skizoid adaptációjú emberek rendszerint láthatatlanok a társadalomban, mert ritkán mutatják meg valódi önmagukat. Sokszor hamis identitást használnak, amelyen keresztül kommunikálnak a világgal, pszeudó kapcsolódásokat tartanak fenn, és így úgy tűnhet, mintha mindig jól lennének, úgy tűnhet, mintha a társadalom integrált részei lennének, miközben valójában nem is alakítanak ki valódi kapcsolatokat senkivel.

Míg egy nárcisztikus nagyon zavaró a környezetének, addig egy skizoid kifejezetten csendes tagja a társadalomnak; a valódi énjét mélyen önmagukba rejtő egyén. Tudunk hozzá kapcsolódni, de ez olyan az érzés, mintha nem lenne mögötte mélység.

A skizoid személyiségzavaros emberek arca

Az „intellektualizáció” egy másik eszköz, amit szintén arra használnak, hogy távol tartsák magukat az érzelmeiktől. Minden problémát fejben oldanak meg, gondolatilag közelítik meg a dolgokat, és ezzel távolítják el magukat az érzelmeiktől. Az ilyen emberek gyakran intellektuálisan nagyon kompetensek, gyors észjárásúak, de érzelmileg elérhetetlenek.

skizoid ember környezete metró rajz

Meglepő lehet, de mégsem feltétlenül magányosak. Vannak, akik családot is alapítanak. Sajnos ilyenkor is jellemző, hogy nem igazán érhetők el érzelmileg, rendszerint „fejben” vannak, nem tudnak kapcsolódni. Gyakori, hogy egy hasonló hátterű szülő is jelen van az életükben, aki hasonló módon távol marad az intimitástól.

Amikor a skizoid személyiségadaptáció hasznos

Ez a fajta skizoid személyiségmódosulás lehet azonban adaptív és támogathatja is az embert, különösen nehéz körülmények között, mint például a háború vagy a mélyszegénység. Az ilyen környezetben felnövő generációk számára az önmaguk érzelmi eltávolítása gyakran elkerülhetetlen, sőt hatékony funkció volt. Így lehet ugyanis egy háború borzalmait, illetve a mélyszegénység szörnyű helyzetét elviselhetőbbé tenni.

A skizoid tengelyen elmozdult emberek rendszerint olyan munkakörökben helyezkednek el, ahol nincs szükség sok személyes interakcióra. Az otthoni munka, a laboratóriumok vagy a számítógépekkel való foglalkozás ideális számukra, mert nem kell emberekkel kapcsolatba lépniük.

A skizoid emberek gondja

Az ilyen „eltávolodott” emberek problémája az, hogy annyira megszokták az elszakadást és a függetlenséget, hogy nehezen találnak vissza az érzelmi kapcsolatokhoz. Az ilyen működésű emberek számára az intim kapcsolat gyakran túlterhelő, és a legkisebb érzelmi inger is túl soknak tűnik. Ők azok, akik egy partin a sarokban ülnek, és figyelik, hogy mindenki más jól érzi magát, miközben ők maguk nem tudják élvezni az interakciókat.

Ez a jelenség különösen élesen jelenik meg az olyan helyzetekben, amikor az embereknek hirtelen kell alkalmazkodniuk egy új környezethez vagy élethelyzethez. Például, amikor valaki új munkahelyre kerül, és nehézségei vannak az új kollégákkal való kapcsolatépítésben. Az intimitás és a közelség fenyegető lehet nekik, és gyakran inkább elkerülik az ilyen helyzeteket, hogy megvédjék magukat a további érzelmi sérülésektől.

A terápia és az önismereti munka segíthet viszont abban, hogy megtanulják, hogyan lehetnek nyitottabbak és hogyan kapcsolódhatnak másokhoz anélkül, hogy veszélyeztetnék saját határaikat. Ez a folyamat azonban időt és türelmet igényel, mivel az elszakadási mintázatok mélyen gyökereznek és gyakran nehezen változtathatók meg.

Ha a fentiek alapján magadra ismertél, érdemes alaposabban megvizsgálnod a helyzetedet. Gyere és csatlakozz a Kötődési zavarral élők zárt Facebook csoportjához is, amelyet azzal a céllal hoztam létre, hogy segítséget kérhess, tanulhass tőlem és másoktól, valamint hogy megoszthasd a saját megéléseidet is.

Kérd a Tudatos Megújulás Programomat is, amely nagyon sokat segíthet önmagad feltérképezésében.

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Amennyiben kérdésed lenne a programmal kapcsolatban, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, oszd meg a barátaiddal.

0 hozzászólás a(z) “A skizoid személyiségadaptáció” című bejegyzéshez

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező