Boldog gyerekekből sikeres felnőttek

Life coach Budapest

A szülői elvárások csapdája

Nehéz megfogalmazni, hogy mi számít „túlzott” elvárásnak, mivel minden ember máshogy neveli a gyermekét és más teljesítendő célokat tűz ki számára. De vajon a szigorú szülők gyermekeiből  tényleg sikeres felnőttek lesznek? Andráska Zsófia életvezetési tanácsadóval kutattunk a válaszok után.

Egy újabb cikk velem, Bojnár Anita tollából.

Tudatos Megújulás Program – Segítek megtalálni az utadat

Nevelés és elvárások

Ismét becsengettek, a diákoktól pedig elvárják a szülők, hogy 4 óráig az iskolában koptassák a padot, majd utána még kiegészítő szakkörökön, sporttevékenységeken vegyenek részt – persze mindezt azért, hogy előnyt szerezzenek maguknak, ha majd kikerülnek az életbe. 

“Minden szülő megpróbálja a lehető legjobban nevelni a gyermekét, de nincsenek könnyű helyzetben. Csak tapogatóznak és kevesen tudják megtippelni, hogy mire is lesz szüksége a gyermeküknek felnőtt korában ahhoz, hogy önállóan megállja a helyét azt életben, a munkaerőpiacon és mentálisan is egészséges legyen. Másrészt a jelenlegi oktatási rendszerünk még a lexikális tudásanyagra épül, de az életben sajnos nem ránthatunk elő kézikönyvet az utunkba kerülő problémáknál, ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni  készségeink, képességeink fejlesztésére “

– mondta Andráska Zsófia. 

Könyvek kontra önismeret

“Tapasztalataim szerint kétféle szülőtípus van: az egyikük a határozott, ám szigorúbb vonalat képviseli és megköveteli az eredményeket, a másik a lazább nevelési elvek mentén próbálja terelgetni a gyermekét, de nagy hangsúlyt fektet az önismeretre. Meglátásom szerint nagyon fontos az egyéni kompetenciák fejlesztése, mert később ez fog versenyelőnyt nyújtani a gyermekünknek. Segítségükkel elsajátíthatja a csapatmunkát, a kombinatív és együttműködő gondolkodást, megtanulja kezelni a stressz helyzeteket és pozitívan viszonyulni az élet nehézségeihez, kihívásaihoz. A lexikális tudást a techonológia korában már könnyebb pótolni, de az említett előnyöket már nem lehet előhívni egy gombnyomásra.”

” A szigorú szülők azt gondolják, hogy az erős iskola és a kemény követelmény a titka a sikernek, de az az édesanya vagy édesapa, aki elvárja, hogy brillírozzon a gyermeke a mai grandiózus követelmények között is, szinte biztos, hogy tévúton jár és túlzó elvárások elé állítja a gyerekét, ennek pedig később komoly ára lehet.”

– magyarázza szakértőnk. 

Billog a lélekben

A túlzó szülői elvárások nyomot hagynak a lélekben. Gyermekkorban ez a szorongás megjelenéséhez, agresszív viselkedéshez, dühkitörésekhez, hasfájáshoz, állandó betegeskedéshez vezethet, illetve olyan kellemetlen szokásokat is maga után vonhat, mint a körömrágás. 

“Több felnőtt páciensem keres meg azzal a problémával, hogy 30–40 éves korában ráébred, hogy nem boldog, nem tudja mit szeret, mit akar az élettől. A folytonos nyomás alatt ugyanis nem foglalkozott eleget a lelkével, nem gyakorolta az önismeretet”

– pedig mindennek ez lenne a kulcsa! Nagyon fontos, hogy a belső motivációnk mindaddig nem tud kialakulni, amíg nem foglalkozunk eleget önmagunkkal. 

Azok a felnőttek, akik túlzó elvárások között nőnek fel, nem feltétlenül lesznek sikeresek, viszont könnyen küzdhetnek majd szorongással, önértékelési zavarokkal és depresszióval is a későbbiekben. 

Szolgaság és lázadás

Nem lehet kijelenteni azt sem, hogy az erősebb akaratú szülők rosszul csinálják. A félénk, visszahúzódóbb gyermekeknek biztonságot, megnyugvást adhat, ha segítenek kijelölni az útjukat.

Akadnak családok, például a nagy ügyvéd vagy orvosdinasztiák, ahol leöröklődnek a szerepek már jó előre és mindenki elfogadja a rá szabott élettervet, de az éremnek mindig két oldala van: vigyázni kell, hogy a maradéktalanul alkalmazkodó gyerekek később ne szolgalelkű felnőttekké cseperedjenek, akik nem tudnak nemet mondani. Ehhez fontos, hogy megismerjük a gyermekünket és a nevelést is a személyiségéhez igazítsuk. Adjunk nekik lehetőséget, hogy megismerjük önmagukat, felfedezzék a céljaikat, hogy mit szeretnek, mi teszi őket boldoggá!

Így születnek a „fekete bárányok”

“A folytonos kritika is veszélyeket hordozhat. Hosszú távon a gyermekben kialakulhat egy olyan érzés, hogy soha nem lehet elég jó, így elkerüli majd azokat a helyzeteket is, melyekben össze kellene mérnie magát másokkal, ugyanakkor a saját helyzetüket szüntelenül a többiek eredményeihez hasonlítják. Ideákkal a fejükben fognak élni és örökös elégedetlenek lesznek. Közülök szoktak kikerülni „a család fekete bárányai”, akik képtelenek alkalmazkodni a túlzó elvárásokhoz, kilógnak a „jónevű” családból és  bekerülhetnek egy önpusztító körforgásba, esetleg az alkohol, drog vagy szerencsejáték rabjai lehetnek”

 – mondta Andráska Zsófia.  

A félelem görcsös felnőtteket nevel

“A túlzó elvárások különösen károsak lehetnek, amennyiben fizikálisan (pl. veréssel) próbál hatni a szülő a gyermekére, akiben kialakul egy állandó görcsösség, szorongás, ami megfelelési kényszerbe csap át. A félelemben tartással háttérbe szorul a belső motiváció, hiszen nem engedheti meg magának a gyermek, hogy hibázzon. Belőlük lesznek a maximalista felnőttek, akik kevésbé hajlandóak kockázatot vállani és sosem elégedettek magukkal”

– mondta el szakértőnk.

Legyünk motivátorok!

“Tarsuk észben, hogy nem magunknak, hanem önmaguknak és az életnek neveljük a gyermeikeinket!”

Beszélgessünk velük őszintén a vágyaikról, céljaikról és töltsünk velük minél több minőségi időt. Amikor van egy félelmük pl. a fogorvossal kapcsolatban, akkor adjunk technikákat a kezükbe, hogy ők maguk megtanulják kezelni ezt a stresszt. Ez segíteni fogja az önállóságuk kialakulását is – zárta Andráska Zsófia. 

„Amikor a gyermekünknek nem engedjük meg, hogy hibázzon, rosszul teljesítsen, az is túlzó elvárásnak számít.”


A cikk a Kisalföld Újság Bizalmasan mellékletében jelent meg, 2019. szeptember 12-én.

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Amennyiben lenne kérdésed a cikkel vagy a programmal kapcsolatosan, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal és másokkal!

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?