Coaching – Már nem szeretem a vállalkozásom!

Life coach Budapest

Coaching

Zsuzsanna coachingra jött hozzám azzal a problémájával, hogy már nem szereti a vállalkozását, és azon gondolkodik, hogyan tudna megszabadulni tőle. Kérte, segítsek neki ebben a kérdésben tisztán látni.

Megbeszéltünk egy időpontot, hogy egy kávé mellett nyugodtan átbeszéljük a helyzetét. Miközben Zsuzsára vártam, végignéztem vállalkozásának honlapját, Facebook- valamint Instagram-oldalát. Zsuzsa különleges ékszereket készít, és ahogy nézegettem az oldalát, az a gondolatom támadt, hogy igen, itt egy nő, aki nagyon szereti azt, amit csinál. Minden megnyilvánulásában érezhető a munkája iránt elköteleződés. Látszik, hogy ezt szívvel-lélekkel készíti ékszereit, a képekről egy boldog, kiegyensúlyozott, mosolygós nő nézett vissza rám.

Nem is értettem, mi lehet itt a baj. Időközben megérkezett Zsuzsa, akit a képek alapján fel sem ismertem. Nem volt sehol az a mosolygós nő, akit a képeken láttam. Helyette egy fáradt, kimerült, nyúzott nő ült le velem szembe.

A probléma a coach szemével

– Tudod, Zsófi, nekem az a bajom, hogy már nem szeretem a vállalkozásomat! –kezdte mondandóját.

A coaching során minél mélyebbre ástunk és minél tovább hagytam, hogy beszéljen a vállalkozásról és a hozzá fűződő érzelmeiről, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy mi is a valódi problémája. Megkértem, emlékezzen vissza, mi volt a célja, mikor létrehozta a vállalkozását.

Élvezettel mesélt arról az időszakról, mikor eldöntötte, hogy ott hagyja biztos állását, annak reményében, hogy azzal foglalkozzon, amit imád és végre szeretett hobbijából tudjon megélni.

– És ez megvalósult? – kérdeztem.

– Hát részben igen, hiszen a vállalkozás jól megy, de a munkaidőm jelentős részében már nem az ékszerek készítésével, megtervezésével foglalkozom, hanem napjaimat az egyéb kapcsolódó tevékenységek teszik ki. Például az adminisztráció, az online marketing, a blog írása, a Facebook, illetve Instagram-oldal, valamint a webshop kezelése. A termékek fotózása, csomagolása, postázása.

– Ezeknek a tevékenységeknek a nagy részét ráadásul nem is szeretem, kifejezetten nyűgnek élem meg őket. A kreatív tevékenységek, amiket igazán szeretek csinálni, amiben eltudok mélyülni, önmagamat kitudom fejezni, a munkámnak már csak kis százalékát teszik ki. Minden napom ugyanaz a robot, reggel már nincs kedvem felkelni. Ez már rég nem az, mint amit anno elterveztem.

A megoldás…

– Hogy néz ki egy munka heted? Meg tudnád saccolni, hogy mennyi időt töltesz el olyan tevékenységekkel, amiket nem szeretsz? – érdeklődtem.

– Heti 2 napot, vagy még annyit sem tudok az ékszerek készítésével foglalkozni, az összes többi időmben, pedig olyan tevékenységeket csinálok, amiket nem szeretek.

– Mit tehetsz azért, hogy olyan vállalkozásod legyen, mint amit megálmodtál? –kérdeztem.

– Hát meg kell szabadulnom azoktól a feladatoktól, amiket utálok, és több időt kell az ékszerek tervezésével, készítésével foglalkoznom. De nem tudom, hogyan tudom ezt megvalósítani!

A jövő….

A coaching beszélgetés további részében kidolgoztunk egy stratégiát, a feladatok kiszervezésére. Zsuzsa lepődött meg a legjobban, amikor azt is kiszámoltuk, hogy csupán havi 4 ékszerrel kell többet készítenie, hogy kifizesse a kiszervezés által keletkező többlet költségeket.

Mivel a 4 ékszer elkészítéséhez kevesebb időre van szüksége, mint a kiszervezett feladatok ellátására, így valójában még több bevételt tud generálni a jövőben. Persze a coaching folyamatban felállított út még hosszú és végig kell rajta menni, de végre Zsuzsa már nem megszabadulni akart a vállalkozásától, hanem újra megszeretni azt! Örömmel láttam, hogy újra az a boldog, sugárzó nő ül velem szembe, akit a fényképeken keresztül megismertem.

Ebből, mi a tanulság nekem?

Coachként elégedettséggel töltött el, hogy Zsuzsa visszatalált a vállalkozásához. Arra gondoltam, hogy számomra is mennyire fontos, hogy azzal tölthessem az időmet, amit a legjobban szeretek: figyelni, rátok hangolódni, megérezni és megérteni a problémátokat, és hozzásegíteni titeket ahhoz, hogy sikeresen megoldjátok azokat.

Mi a tanulság nektek?

Időről-időre nézzetek rá saját célotokra! Az alaptevékenységetekre fókuszáljatok, azt csináljátok, amiben igazán jók vagytok. Minden mást pedig, ha már nyűggé válik, szervezzétek ki! És ne felejtsétek el szeretni a vállalkozásotokat!

Egy vállalkozás felépítése hosszú és kitartó munkát igényel. Ha úgy érzed, hogy ezen a hosszú úton elbizonytalanodtál, motiválatlanná váltál, vagy csak egyedül vagy a kérdéseiddel, bátran keress meg!

Ha tetszett a poszt, oszd meg ismerőseiddel is!

Egy hozzászólás a(z) “Coaching – Már nem szeretem a vállalkozásom!” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező