Coaching – Már nem szeretem a vállalkozásom!

Life coach Budapest

Coaching

Zsuzsanna coachingra jött hozzám azzal a problémájával, hogy már nem szereti a vállalkozását, és azon gondolkodik, hogyan tudna megszabadulni tőle. Kérte, segítsek neki ebben a kérdésben tisztán látni.

Megbeszéltünk egy időpontot, hogy egy kávé mellett nyugodtan átbeszéljük a helyzetét. Miközben Zsuzsára vártam, végignéztem vállalkozásának honlapját, Facebook- valamint Instagram-oldalát. Zsuzsa különleges ékszereket készít, és ahogy nézegettem az oldalát, az a gondolatom támadt, hogy igen, itt egy nő, aki nagyon szereti azt, amit csinál. Minden megnyilvánulásában érezhető a munkája iránt elköteleződés. Látszik, hogy ezt szívvel-lélekkel készíti ékszereit, a képekről egy boldog, kiegyensúlyozott, mosolygós nő nézett vissza rám.

Nem is értettem, mi lehet itt a baj. Időközben megérkezett Zsuzsa, akit a képek alapján fel sem ismertem. Nem volt sehol az a mosolygós nő, akit a képeken láttam. Helyette egy fáradt, kimerült, nyúzott nő ült le velem szembe.

A probléma a coach szemével

– Tudod, Zsófi, nekem az a bajom, hogy már nem szeretem a vállalkozásomat! –kezdte mondandóját.

A coaching során minél mélyebbre ástunk és minél tovább hagytam, hogy beszéljen a vállalkozásról és a hozzá fűződő érzelmeiről, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy mi is a valódi problémája. Megkértem, emlékezzen vissza, mi volt a célja, mikor létrehozta a vállalkozását.

Élvezettel mesélt arról az időszakról, mikor eldöntötte, hogy ott hagyja biztos állását, annak reményében, hogy azzal foglalkozzon, amit imád és végre szeretett hobbijából tudjon megélni.

– És ez megvalósult? – kérdeztem.

– Hát részben igen, hiszen a vállalkozás jól megy, de a munkaidőm jelentős részében már nem az ékszerek készítésével, megtervezésével foglalkozom, hanem napjaimat az egyéb kapcsolódó tevékenységek teszik ki. Például az adminisztráció, az online marketing, a blog írása, a Facebook, illetve Instagram-oldal, valamint a webshop kezelése. A termékek fotózása, csomagolása, postázása.

– Ezeknek a tevékenységeknek a nagy részét ráadásul nem is szeretem, kifejezetten nyűgnek élem meg őket. A kreatív tevékenységek, amiket igazán szeretek csinálni, amiben eltudok mélyülni, önmagamat kitudom fejezni, a munkámnak már csak kis százalékát teszik ki. Minden napom ugyanaz a robot, reggel már nincs kedvem felkelni. Ez már rég nem az, mint amit anno elterveztem.

A megoldás…

– Hogy néz ki egy munka heted? Meg tudnád saccolni, hogy mennyi időt töltesz el olyan tevékenységekkel, amiket nem szeretsz? – érdeklődtem.

– Heti 2 napot, vagy még annyit sem tudok az ékszerek készítésével foglalkozni, az összes többi időmben, pedig olyan tevékenységeket csinálok, amiket nem szeretek.

– Mit tehetsz azért, hogy olyan vállalkozásod legyen, mint amit megálmodtál? –kérdeztem.

– Hát meg kell szabadulnom azoktól a feladatoktól, amiket utálok, és több időt kell az ékszerek tervezésével, készítésével foglalkoznom. De nem tudom, hogyan tudom ezt megvalósítani!

A jövő….

A coaching beszélgetés további részében kidolgoztunk egy stratégiát, a feladatok kiszervezésére. Zsuzsa lepődött meg a legjobban, amikor azt is kiszámoltuk, hogy csupán havi 4 ékszerrel kell többet készítenie, hogy kifizesse a kiszervezés által keletkező többlet költségeket.

Mivel a 4 ékszer elkészítéséhez kevesebb időre van szüksége, mint a kiszervezett feladatok ellátására, így valójában még több bevételt tud generálni a jövőben. Persze a coaching folyamatban felállított út még hosszú és végig kell rajta menni, de végre Zsuzsa már nem megszabadulni akart a vállalkozásától, hanem újra megszeretni azt! Örömmel láttam, hogy újra az a boldog, sugárzó nő ül velem szembe, akit a fényképeken keresztül megismertem.

Ebből, mi a tanulság nekem?

Coachként elégedettséggel töltött el, hogy Zsuzsa visszatalált a vállalkozásához. Arra gondoltam, hogy számomra is mennyire fontos, hogy azzal tölthessem az időmet, amit a legjobban szeretek: figyelni, rátok hangolódni, megérezni és megérteni a problémátokat, és hozzásegíteni titeket ahhoz, hogy sikeresen megoldjátok azokat.

Mi a tanulság nektek?

Időről-időre nézzetek rá saját célotokra! Az alaptevékenységetekre fókuszáljatok, azt csináljátok, amiben igazán jók vagytok. Minden mást pedig, ha már nyűggé válik, szervezzétek ki! És ne felejtsétek el szeretni a vállalkozásotokat!

Egy vállalkozás felépítése hosszú és kitartó munkát igényel. Ha úgy érzed, hogy ezen a hosszú úton elbizonytalanodtál, motiválatlanná váltál, vagy csak egyedül vagy a kérdéseiddel, bátran keress meg!

Ha tetszett a poszt, oszd meg ismerőseiddel is!

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?