30 vagy és még mindig magányos? — Ezért nem jön össze a családalapítás

Life coach Budapest

Kezdjük azzal, hogy egyáltalán időhöz köthető-e a családalapítás? Kitűzhető-e egy időpont, időszak erre vonatkozóan? Régen nagyon kötött életpálya szerint éltünk, amikor már 20 éves korunk körül bekötötték a fejünket, és onnantól éltük azt az életet, amely nekünk rendeltetett. Ezek az idők azonban elmúltak, és ma már egyáltalán nem ritka, ha valaki 40 felett hozza világra első gyermekét, sőt az sem, ha valaki egyáltalán nem akar családot.

Én sem gondolom, hogy minden nőnek szülnie kellene, nem gondolom, hogy a női kiteljesedés a családalapítástól függene. Ráadásul látom és tapasztalom, hogy egyre több kliensem dönt a szingliség mellett. Nekem férjem és gyermekeim is vannak, de teljesen megértem azokat, akik nem ebben látják a saját útjukat.

 • Mi a helyzet viszont akkor, ha szeretnénk családot, de úgy érezzük, kifutottunk az időből?
 • Ha azt látjuk, nekünk nem sikerül, mert még a „kanyarban sem látjuk” azt a párkapcsolatot, amelyben szívesen nevelnénk gyermeket?
 • Mi lehet az oka annak, hogy körülöttünk már mindenki férjhez ment, családot alapított, csak mi árulunk petrezselymet?

Ezek legalább olyan fontos kérdések, mint a családalapítás ideális időpontja. Három lehetséges magyarázatom is van a fentiekre.

3 ok, amiért nincs működő párkapcsolatod

Nem a családalapításra fókuszáltál

Tegyük fel, hogy elmúltál 30 éves, de egy nem működő párkapcsolatban vagy. Felépítetted a pályádat, jól teljesítesz a munkádban, nagyon sokat beletettél a karrieredbe, az is lehet, hogy már közép- vagy felsővezető vagy, és ez egészen eddig a pontig teljesen ki is elégített. A munkahelyed tökéletes tere volt a szociális kapcsolódásaidnak, emiatt viszont teljesen háttérbe szorult a magánéleted. A karrier-/szakmai láb tehát nagyon erős nálad, a privát kapcsolódásaid viszont egyáltalán nem voltak fókuszban. Nagy valószínűséggel észre sem vetted, hogy elhanyagoltad a magánéletedet.

Ami jellemző lehet rád:

 • Nem fektettél elég energiát a kapcsolataid ápolására;
 • valószínűleg mindig nehézségekbe ütköztél a kapcsolataidban;
 • bizonytalannak, rutintalannak érezted magad a privát életedben;
 • a munkádban találtad meg a kompatibilitást, a biztonságot.

Ha ezek igazak rád, akkor egyrészt olvasd el ezt a cikkemet is, másrészt nagy valószínűséggel elkerülő kötődő lehetsz, aki nem tudja, hogyan menedzselje a kapcsolódásait, hogyan engedjen valakit közel magához, mi alapján válasszon társan és hogyan mutassa meg magát, hogyan keltse fel mások érdeklődését maga iránt.

Ebbe a típusba nagyon sok vezető szerepben dolgozó nő, vállalkozó, illetve versenysportoló van, akiknek a magánéleti lába a munka miatt „elerőtlenedett”.

Velük azon dolgozunk, hogy hogyan tudnak figyelmet, aktivitást, erőt, energiát és időt belefektetni a másik lábuk megerősítésébe. Ezekben a folyamatokban a társas kapcsolatok, a másik nem újrafelfedezése, a nőiesség megélése kerül előtérbe.

Megrekedtél egy kapcsolatban

Mindegy, hogy tartós kapcsolatban vagy, vagy épp egyedül, a megrekedtség jellemzi az életedet. Elképzelhető, hogy harmadik félként (szeretőként) vagy egy kapcsolatban, esetleg megvalósulatlan szerelmi kapcsolatban rekedtél, vagy épp se veled-se nélküled kapcsolódással küzdesz/küzdöttél. A lényeg, hogy 30 éves korod körül nem a számodra megnyugtató szerelmi életet éled, és erre nem találod a magyarázatot.

Ami jellemző lehet rád:

 • Mindig is voltak kapcsolataid, de ezek sorra megszakadtak vagy megvalósulatlanságba torkolltak;
 • egy hosszú kapcsolat után minden további kapcsolódásod sikertelenségbe fulladt;
 • a kapcsolataid nem tudtak kiteljesedni, mert te vagy a partnered nem vállaltátok fel a helyzetet;
 • a távkapcsolatokat, illetve internetes kapcsolatokat részesíted előnyben.

Ebben az esetben is kötődési nehézségeid lehetnek, ezért azon kell dolgoznod, hogy miért épp olyan kapcsolatokat hívsz az életedbe, amelyekről eleve tudható, hogy nem lesz belőlük semmi. Csak látszólag van ugyanis aktív magánéleted, ezért szembe kell nézned a kapcsolódási nehézségeiddel. Ilyen esetekben azon dolgozunk, hogy megtudjuk, hogyan vagy jelen a kapcsolataidban és hogyan tudsz átfordulni a beteljesült szerelembe.

Nincs szerencséd a szerelemben

A harmadik típusba tartozó emberek azt mondják magukról, hogy egyszerűen szerencsétlenek. Általában sokáig benne maradnak egy társas kapcsolatban, amelyről legbelül tudják, hogy nem működik, hiszen nagyon alkalmazkodók, és függetlenül attól, hogy abban a közegben van-e abúzus, agresszió, vagy csak egyszerűen kihűlt a kapcsolat, nem tudnak kimozdulni. (Ha ez rád is igaz, nézd meg ezt a cikkemet is.)

Ami jellemző lehet rád:

 • Kevéssel is beéred;
 • elfogadod a rád kirótt szerepet;
 • nem teszel azért, hogy számodra is jó legyen a kapcsolat;
 • abban reménykedsz, hogy a másik meg fog változni;
 • te magad is nehezen változtatsz;
 • félsz az új dolgoktól.

Ha viszont hosszú idő után mégis kilépsz a kapcsolatból, mert végre összeszedted a bátorságodat, úgy érzed, már minden elveszett: túl öreg vagy és így kifutottál az időből, lemaradtál a családalapításról.

Ilyenkor azon dolgozunk, hogy megtanuljuk kifejezésre juttatni a saját igényeinket, megtanuljunk határokat szabni, nemet mondani, változtatni. A cél az, hogy egyenlő partnerként lépjünk majd bele egy új kapcsolatba. Az ebbe a típusba tartozó embereknél tehát az elengedésre, lezárásra, a túlzott ragaszkodás megszűntetésére, a változásra való készség erősítésére, azaz a hajlandóság kialakítására koncentrálunk. Ha magadra ismertél, javaslom ezt a cikket is olvasásra.

Ami biztos, soha nincs késő változtatni

… és ha az egészségünk engedi, nyugodtan alapíthatunk később is családot. A lényeg ugyanis az, hogy komfortosak legyünk saját magunkkal. Én 31 évesen lettem édesanya, de most is állítom, hogy akkor még nem voltam készen rá. A 2. és 3. gyermekem születésekor viszont (közel a 40-hez) már sokkal jobban ismertem magam, és sokkal jobban jelen tudtam lenni az anyaságban. Arra tehát nem létezik konkrét válasz, mikor van itt az ideje a családalapításnak, viszont jó módszerek vannak, hogy magunkat „rendbe tegyük” addigra.  

Az alábbiakat vizsgáld meg tehát:

 • Fektettél-e eddig elég energiát a párkapcsolataidba (kipróbáltál-e elég fiút, randiztál-e eleget, ismered-e a kapcsolódásokat)?
 • Akiket megszólítottál életed során, azaz akiket behívtál a világodba, azok kapcsolódáskészek voltak-e vagy rendre épp ellenkezőleg?
 • Beleragadtál-e olyan kapcsolatba, amelyről a szíved mélyén érzed, hogy nem jó, nem működik, ezért nem is szeretnél benne gyermeket vállalni?

Ezek a legfontosabb kérdések. Ha megvannak a válaszaid, de egyedül nem boldogulsz, nézd meg a Superwoman – Önbizalom Fejlesztő Online Tréninget, amely segítségedre lehet ezen a területen is. Illetve gyere és csatlakozz a Kötődési zavarral élők zárt Facebook csoportjához is, amelyet azzal a céllal hoztam létre, hogy segítséget kérhess, tanulhass tőlem és másoktól, valamint hogy megoszthasd a saját megéléseidet is.

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
A Superwoman – Önbizalom Fejlesztő Online Tréninget
 neked készítettem. 

Ezeken túl megtalálsz itt vagy a Facebook- és Instagram-oldalamon. Ha pedig hasznosnak tatáltad az anyagot, oszd meg a barátaiddal és másokkal is!

Egy hozzászólás a(z) “30 vagy és még mindig magányos? — Ezért nem jön össze a családalapítás” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező