Depresszió, vagy rosszkedv?

Life coach Budapest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Bár a depresszió és az időszakos levertség, rosszkedv nem ugyanaz, mégis gyakran hallani a következő kifejezést.

Olyan depressziós vagyok! 

Mégis fontos, hogy különbséget tegyünk a kettő között. Ugyanis a depresszió esetén lényeges, hogy kérjünk segítséget, míg a rosszkedv egy teljesen normális, „egészséges”  dolog, ami mindenkinek az életében előfordul. Mindenkit érnek olyan csalódások, veszteségek, nehézségek, amik kedvezőtlenül érintik az aktuális hangulatát. Ezekre nyilvánvalóan rossz kedvvel, levertséggel, szomorúsággal reagálunk, teljesen egészségesen. A depresszió esetén, azonban valami másról van szó. 

Depresszió vagy rosszkedv

A depressziót alapvetően az időbeli hosszúsága, és a megélés „mélysége, milyensége” különbözteti meg a hétköznapi rosszkedvtől. 

Mire is gondolok? 

Az idő kapcsán a szakirodalom a 2 hetet nevezi vízválasztónak. Ha magunkon vagy a partnerünkön az alábbi tüneteket észleljük több, mint 2 héten keresztül, akkor mindenképp érdemes szakember segítségét kérni. 

A depresszió alapvetően 4 szinten hat az egyénre;

 • érzelmi szinten,
 • kognitív (gondolkodás) szinten,
 • viselkedés szinten,
 • valamint fizikai szinten.

A betegség tünetei általában mindegyik szinten jelentkeznek. 

Érzelmi tünetek

Depresszió esetén nem szimpla szomorúságról beszélünk, hanem sokkal inkább jellemző a levertség, az általános rosszkedv, a kilátástalanság, a hiábavalóság érzése. Megszűnik az örömre való képesség, nehezen vagy egyáltalán nem látja meg az illető a szép vagy jó dolgokat. Gyakran beszélnek arról a klienseim, hogy másoktól való eltávolodást, kvázi szeretetképtelenséget -ennek következtében pedig – magányosságot élnek meg. A depressziós ember önértékelése erősen lecsökken, elhagyatottnak, csökkent értékűnek éli meg magát. Sajnos ezek a tünetek, így a rosszkedv is könnyen tartóssá válik és jelenlétük függetlenné válik az éppen aktuális történésektől is.

depresszió vagy rosszkedv
Depresszió vagy rosszkedv?

Kognitív tünetek

Depresszió során megváltozik, torzul az illető valósághoz való viszonya. Önmagát és a világot egy negatív helynek látja, pesszimistává, cinikussá válik. Gondolkodásában túlsúlyba kerülnek a negatív scenariok, könnyen válik reményvesztetté, szorongóvá, a rosszkedve állandósul. A torzulás legfőképpen abban érhető tetten, hogy nem a jelenben van és gondolkodik az illető. Sokkal inkább a lehetséges negatív jövőképen vagy a múltban történt sérelmeken, hibákon rágódik. Jellemző  még a csökkent gondolkodási, összpontosítási képesség. Nehezen vagy egyáltalán nem tud az illető a feladataira koncentrálni, munkájában érezhetően lelassul. Nem hoz meg fontos döntéseket, folyamatos halogatás jellemző rá. Gyakran fordulnak elő öngyilkossági gondolatai és sajnos körükben a befejezett öngyilkosságok száma is magas.

Viselkedési tünetek

Mivel a depresszió miatt csökken a koncentrációs képesség, így nagymértékben visszaesik a produktivitás. Az illető gyakran még ahhoz sem érez erőt, hogy felkeljen vagy neki kezdjen a napjának. Fáradtságra, energiahiányra panaszkodik. Mondanom sem kell, hogy ez a fizikai passzivitás, ami a leginkább kikészíti a depressziós ember környezetét.

“A másik nagyon jellemző viselkedés az állandó panaszkodás, rosszkedv, negatív kommunikáció, a cinizmus vagy éppenséggel az érdektelenség.”

A motiváció elvesztésének következtében hajlamossá válik a depressziós egyén mások lelkesedésének, bizakodásának „letörésére” is. (úgyse fog összejönni, minek belevágni, stb.) Ha már valaki sokáig benne ragad ebben az állapotban, akkor ez akár a testtartására, a beszéd stílusára is hatással lehet. Halkabbá, nehezebben érthetővé válik a beszéde, a testtartása pedig görnyedté, előreesetté. A motiváció csökkenése negatívan hathat a szexualitásra is, a betegek gyakran a libidó csökkenéséről számolnak be. 

Fizikai tünetek

Az egyik jellemző fizikai tünet a fogyás vagy éppen a hízás. A fogyás az étel és a táplálkozás iránti elvesztett érdeklődésből adódik. A hízás hátterében pedig az étkezésben lelt túlzott öröm áll. A fejfájás, állandó fáradékonyság, az alvási zavarok is a tünetek között szerepelnek. Van, amikor az egyén nem vagy csak nehezen tud elaludni, hajnalban sorozatosan felébred. Ettől persze fáradékonynak érzi magát és koncentrációs képessége tovább csökken.

Tapasztalatom esetén a depressziós, pont az állapotából adódóan, nem kér segítséget. Mivel helyzetét kilátástalannak látja és nem hisz a pozitív végkifejletbe, ezért nem gondolja úgy, hogy segítségre lenne szüksége. Általában a család, a munkatársak, akik először érzékelik, hogy valami gond van, megváltozott az illető viselkedése, működése. Egy tartós depresszióssal nagyon nehéz az együttélés, hiszen elhagyja magát, egyre kevesebb dologból veszi ki a részét, vagy vállal felelősséget. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a depressziós ember környezete felismerje a betegséget és az illetőt hozzásegítse a szakszerű ellátáshoz.

Depresszió okai

A depresszió okaként szinte sosem lehet egy bizonyos tényezőt, okot megnevezni. Ikrekkel folytatott kutatások bizonyítják, hogy egyes depressziók hátterében genetikai okok állnak.

A genetikán túl azonban a gyermekkori szocializációnak, a elsődleges gondozóval (általában az anya) való kötődés sérülésének is jelentős szerepe van.

“Ha a kötődés a szülőhöz nem stabil, akkor a gyermek úgy éli meg, hogy ő nem szerethető, illetve elveszíti a bizalmát a másikban, a világban.”

Ezek a gyerekek, a későbbiek folyamán, bármely veszteség esetén újra élhetik azt az állapotot, hogy ők nem szerethetőek, hogy ők nem kellenek senkinek. Ez az állapot a tulajdonképpeni előszobája a depressziónak. Hiszen az egyén, ezzel a hibás gondolkodással, “kvázi” belelovalja magát a hiábavalóság, az örömtelenség állapotába.

Az úgynevezett tanult tehetetlenség miatt, a depressziós egyén úgy érzi, hogy itt már nincs mit tenni. Ennek előzménye, hogy az illető korábban azt élte meg, hogy a problémákra adott megoldási kísérletei sorozatosan kudarcot vallottak. Így semmi értelme tovább próbálkozni, úgyis kudarc a vége mindennek.

Mik lehetnek a depresszió közvetlen kiváltó okai?

Alapvetően minden olyan élethelyzet okozhat depressziót, ami veszteséggel, hirtelen nagy változással együtt járó élethelyzet.

 • A házastársnak, a szülőnek, a gyereknek vagy bármely közeli hozzátartozónak az elvesztése.
 • Szakítás legyen az házastárs vagy barát.
 • Munkahely elvesztése.
 • Egzisztenciális veszteség (életszínvonal nagy arányú romlása, komoly anyagi veszteség).

A másik nagy csoportba azok az élethelyzetek kerülnek, amikor egy tartós stressz vagy szorongás vagy megoldatlan probléma, élethelyzet okozza a depressziót. Ilyen lehet a

 • hosszan tartó munkanélküliség,
 • a túlzott magánéleti, munkahelyi stressz,
 • a napi életciklus felborulása,
 • a folyamatos elégedetlenség, sorozatos kudarcok. Például, ha nem elégedett a munkájával, a kapcsolatával, de nem tud rajta változtatni, kilépni belőle.
 • Valamint a tartós magány,
 • a krónikus betegség illetve
 • az állandósult egzisztenciális probléma.

Természetesen a lista nagyon hosszú és mindenkinél egyedi, de ahogy azt már írtam, nem mindenkire hatnak ezek a nehéz helyzetek ugyanúgy. Azok számára különösen nehezek ezek a életesemények, akik -túl a genetikai hajlamon – nem hoztak otthonról (akár a kötődés hiányából adódóan, akár a rossz minta miatt) olyan megküzdési stratégiákat, amelyek ezeken a helyzeteken átsegítenék őket.

Van segítség

A depressziónak számtalan fajtája van.

Vannak időszakosak, kevésbé súlyosak és vannak hosszan tartóak vagy akár kevert típusúak is. Egyes fajtái jól gyógyíthatóak, mások pedig tünetmentessé tehetőek. A depresszió kevésbé súlyos formái jól kezelhetőek terápia, (autogén tréning, kognitív viselkedés terápia), segítő beszélgetések keretében. Egyes formák viszont a pszichoterápiás támogatáson túl, gyógyszerek szedését is igénylik.

“Az első lépés a probléma felismerése. A második pedig a segítség kérés.”

Ha magadon vagy másokon felismered a depresszió tüneteit, fordulj szakemberhez. Ne halogasd, mert segítség nélkül indokolatlanul sokáig időzhetsz ebben a “hangulatban”, ami megmérgezi a te és a veled együtt élők mindennapjait.

Ha úgy érzed szükséged van segítségre, fordulj hozzám bizalommal!

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: print

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?