Hogyan küzdhető le az értéktelenség érzése 4 lépésben?

Life coach Budapest

Talán még soha nem gondoltál mélyebben bele, hogy miért vagy bizonyos helyzetekben csalódott, szomorú, magányos. Miért nézed mások sikereit irigykedve és miért gondolod azt magadról, hogy neked semmi sem sikerül. A negatív érzések ott vannak benned, lelombozott vagy, fásult, megbántott, kedvetlen, visszahúzódó, és igen, az a fránya értéktelenség érzése is.

Ha te is úgy érzed, hogy másoknak minden könnyebben megy, ha te is úgy véled, mások lazábban, boldogabban vannak jelen bizonyos helyzetekben, most jól figyelj. Ezt a 4 dolgot kell megtenned azért, hogy végre jól legyél, hogy végre magabiztosabban járd a saját utadat.

Nézd kritikus szemmel a közösségi médiát!

Nézd reálisan a médiumokból, a közösségi médiából feléd áramló világot. A közösségimédia-posztokban látott képek, videók, emberek sokszor torz képet közvetítenek, hiszen legtöbbször retusált, megszépített, a negatívumokat figyelmen kívül hagyó (elhallgató) történéseket mutatnak meg neked. Ha esetleg nem láttad volna még a Fake Famous (Álhíres) című dokumentumfilmet az influenszerek igazi életéről, feltétlenül nézd meg!

Az álvilág, amely körülvesz bennünket, frusztrációt, sőt kétségbeesést és depressziót is okozhat. Tudom, hogy tudod, hiszen ezt is hallani mindenhol, mégis hiszem, nem értjük ennek a jelentőségét. Mi vagyunk ugyanis az első generáció, amelyiknek ilyen külső nyomás alatt kellene a saját énképét kialakítania és megőriznie és megvédeni magát az értéktelenség érzésétől. Régen, amikor még nem volt Internet, a zárt közösségeinkben nem ért bennünket ennyi behatás, ennyi input. Nem volt ennyi különböző minta, ennyire sokféle embertípus, lehetőség vagy vonzó életstílus sem a szemünk előtt. Így sokkal embernek volt ismerős az értéktelenség érzése.

Olyan ez, mint amikor az egyszeri parasztgyerek bemegy egy candyshopba: hirtelen azt sem tudja mit csináljon, hová nézzen. Mivel minden nem lehet az övé, emiatt azonnal csalódottságot érez, hiába vett meg egy zacskó cukorkát, amilyet korábban nem is ismert és ráadásul nagyon finom is. A zacskó cukorka értéktelenné vált. Mi is így érezhetjük most magunkat: frusztráltnak, szomorúnak, sőt megélhetjük az értéktelenség érzését is, hiszen nekünk sem lehet meg mindenünk — csodás hajunk, szép testünk és bőrünk, nem utazhatunk el a világ legszebb szegleteibe, nem vehetünk menő autókat, táskákat és nem élhetünk a legsármosabb partner oldalán csillogó-villogó életet.

Ugyan nem ebbe a furcsa világba születtünk bele gyermekként, de felnőttként már benne vagyunk, ezért nagyon fontos,

  • hogy visszataláljunk a saját középpontunkhoz,
  • hogy kellő távolsággal tudjuk figyelni a külvilágot,
  • hogy megvédjük magunkat,
  • hogy legyen köztünk és a világ közt egy egészséges határvonal.

A Tudatos Megújulás programomat úgy alkottam meg, hogy ebben is a segítségedre lehessen. Hogy érezd, minden körülmények között felvállalhatod jelenlegi önmagadat, az érzéseidet és az életedet is, mert a fókusznak nem az álvilágon, hanem a valós saját életeden kell lennie.

értéktelenség érzése

Ne a hiányosságokra fókuszálj!

Maradjunk a fenti példánál, és válaszolj meg, kérlek, egy kérdést: szerinted miért nem tudott a fiú szívből örülni a megvett cukorkának? Miért érezte értéktelennek azt, ami számára új és finom volt? Egy olyan tipikus helyzetre szeretnék rávilágítani, ami biztos vagyok benne, hogy téged is érint. A lényeg ugyanis az, hogy hol van a figyelmünk: a megvett cukorkán (ajándékokon, javakon, élményeken, kapcsolatokon), vagy a rengeteg ott hagyott édességen (vágyott szuveníreken, álomházon, elérhetetlen életstíluson, partnereken)?

A kritikus szülők arra tanítják a gyerekeket, hogy a hiányra fókuszáljanak; arra, ami nincs bennük, ami még hiányzik. Gondolj csak az iskolára, ahol pirossal hívják fel a figyelmünket a hibákra ahelyett, hogy a jó megoldásokat emelnék ki. A kritikus szülők sem azt hangoztatják a gyermekeiknek, hogy mire lehetnek büszkék, hanem hogy miben kellene jobbnak lenniük. Ezzel megteremtve az értéktelenség érzését a gyermekben.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Nagyon fontos, hogy amikor szembesülünk az értéktelenség érzésével, a hiányérzettel, a csalódottsággal, azzal, hogy másnak minden könnyebb, más szebb és jobb, akkor hogyan kezeljük azt! Nézz mélyen magadba: Mit tesz veled ez a hiány? Visszahúzódsz és önsajnálatot élsz meg? Vagy inkább arra sarkal, hogy haladj előre tovább és te is megszerezd? Mit tapasztalsz? Mobilizál vagy inkább visszaránt a tudat, hogy neked valamid még nincs meg, nem olyan életet élsz, mint mások, stb.? Megéled -e az értéktelenség érzését?

értéktelenség érzése

Azt is érdemes végiggondolnod, hogy mit teszel? Kinyúlsz érte, hogy megszerezd a vágyott világot, mert úgy érzed, boldog lennél tőle, vagy sem? És ha már a tiéd, valóban boldog és elégedett vagy, elmúlik az értéktelenség érzése vagy inkább azonnal „ráfordulsz” a következő megszerzendő „kincsre” és a megelégedettséget nem is éled meg. Mit gondolsz, ezek függvényében el tudod engedni, meg tudod gyászolni azt, ami nem lehet a tiéd? Jól tudod érezni magad úgy és azzal, ami már megvan neked? Tudod azt szeretni?

Ugye, hogy nem is olyan könnyű kérdések ezek? A Tudatos Megújulás programommal abban is segítek, hogy ezeket megválaszolva, az önmagadról való gondolkodást helyre téve elérd a boldog elégedettség állapotát.

Önmagadhoz fűződő viszonyod befolyásolja, hogyan hat rád a világ

Az, hogy hogyan hat valakire az a rengeteg vonzó, szép tárgy, környezet és ember, attól is függ, hogy milyen a viszonya önmagához. Ha elégedettek vagyunk és szeretettel fordulunk önmagunkhoz, kevésbé visel meg bennünket a sok elvesztett lehetőség, be nem teljesített sors, a tökéletesnek gondolt test, élet, kapcsolat hiánya. Kisebb az esélye, hogy mindazzal szemben, amink van megéljük az értéktelenség érzését. Sokkal inkább el tudjuk engedni, meg tudjuk azonnal gyászolni, – anélkül, hogy értéktelenség érzését megélnénk meg, -ha valami nem lehet a miénk és figyelmünkkel önsajnálat helyett a valódi értékekre koncentrálunk.

Sajnos nagyon gyakori, hogy magunkkal hozott mintáink befolyásolnak bennünket ezen a területen is. Ha te is olyan közegből jössz, ahol a szülők mindig másokkal példálóztak, másokkal hasonlítgatták össze magukat, a családot, az életüket, téged, ha nálatok is jellemző volt a „Bezzeg a Hufnágel Pisti!”, valószínűleg a te fókuszod is másokon és nem magadon van.

Valószínűleg te is azt nézed, mások hol tartanak az életükben, mit értek már el, és hol te vagy hozzájuk képest. Ez is nagyon káros gondolkodás! Elveszi tőlünk azt a lehetőséget, hogy saját ütemünkben és saját magunk módján fejlődjünk. Elveszi annak a lehetőségét is, hogy megtanuljuk értékelni azt, amink van, hogy belássuk, elegendő, örvendetes és szerethető mindenünk, hogy ahogyan fejlődünk, haladunk, az tökéletesen rendben van.

Tedd félre az önsajnálatot!

Az önsajnálat torz módja az öngondoskodásnak. A másokkal való összehasonlítgatás miatt kialakult alulmaradás, értéktelenség érzésének következménye, amely gyakran visszahúzódással, erőtlenséggel, szomorúsággal és az önmagunkban való csalódottsággal jár együtt. Ezért is olyan keserédes érzés, hiszen van benne gondoskodás, mivel visszahúzzuk magunkat, nyalogatjuk a sebeinket, végre mi vagyunk a fókuszban, csak sajnos van benne egy nagy adag fájdalom is: kellett egy sérülés, hogy végre erre az útra lépjünk. Ez a helyzet azonban egy magányos pozíció, egy mások előtt elzárt vigasztalás. Az önsajnálatunkban mindig is egyedül vagyunk.

értéktelennek érzed magad?

Ha téged is bezavartak a szobádba, ha nem volt melletted senki, amikor gondban voltál, ha magadra hagytak a fájdalmaiddal, nehézségeddel, akkor könnyen hozod most is magad ebbe a helyzetbe és könnyen kapcsolódsz az értéktelenség érzéséhez. Pedig most az lenne a feladat, hogy kilábalj az önsajnálatból és kezdj el máshogy gondoskodni magadról. Ehhez érdemes elolvasnod EZT a cikkemet is, illetve javaslom, hogy töltsd ki az önértékelési tesztemet, amely a hozott mintákhoz kapcsolódik:

Érdemes körülnézned az anyagaim között, mert minden élethelyzettel, érzéssel foglalkozom az önbizalomhiánytól kezdve az életközepi válságig.

Illetve nézd meg a Superwoman – Önbizalom Fejlesztő Online Tréningemet, amely segítségedre lehet ezen a területen is.

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
A Superwoman – Önbizalom Fejlesztő Online Tréninget
 neked készítettem. 

Amennyiben kérdésed lenne a programmal kapcsolatban, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal és másokkal!

0 hozzászólás a(z) “Hogyan küzdhető le az értéktelenség érzése 4 lépésben?” című bejegyzéshez

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező