Halogatás okai

Life coach Budapest
Share on facebook
Share on email
Halogatás okai

Záródolgozatot kellett írnom egyik képzésemhez kapcsolódóan. A dolgozat megírását hetek óta halogattam. Ez az elodázás (na meg az, hogy ne kelljen a dolgozatommal foglalkozni) adta az ötletet, hogy utánajárjak, pontosan milyen okok lehetnek a halogatás mögött. Az előző posztomban a halogatás okai közül 3.-at mutattam be. Kiderült, ebből kettő, felelős is volt abban, hogy nem akartam neki ülni a dolgozat megírásának. Büszkén jelentem, ezzel azóta már megvagyok és az ott felismert okok, és az ott leírt megoldási javaslatok segítettek, hogy rászánjam magam az írásra. Most a halogatás okai közül újabb 3.-at hoztam, remélem nektek is segít a halogatásotok leküzdésében.

Félelem a sikertől

Ez elég abszurd módon hangzik, de tényleg van egy ilyen a halogatás okai között. Ilyen esetekben azt tanultuk meg, hogy ha jól teljesítünk, akkor saját magunkat hozzuk rosszabb helyzetbe, mivel újabb feladatokat sóznak ránk. Ezzel a jelenséggel sajnos felnőttként is könnyen találkozhatunk: mindenki került már olyan helyzetbe munkahelyen vagy egyéb közösségben, hogy azt tapasztalta, ha hatékonyan, gyorsan megold feladatokat, akkor még több feladatot osztanak rá. Én ezt a halogatást nem is tartom másnak, mint egy túlélési stratégiának, sokszor igen praktikus stratégiának.

Ezért halogatok?

Amennyiben megfigyelhetően bizonyos feladatokhoz kapcsolódik a halogatásod, akkor érdemes átgondolnod, hogy állhat-e ez a háttérben. Ha úgy érzed, nincs értelme sietve elvégezni a feladatot, mert úgyis csak újabbak várnak rád, akkor érthető, hogy nem sietsz annak elvégzésével. Mivel a dolgozat megírását követően, nem kaptam volna újabb feladatokat, az én esetemben biztosan kijelenthető, nem ez állt a háttérben.

Mit tegyek?

Először is figyeljük meg, hogy az adott feladattal kapcsolatosan, tényleg fent áll annak lehetősége, hogy további munkákat rántunk magunkra, ha azt gyorsan és hatékonyan elvégezzük. Ha igen, akkor próbáljunk meg a feltételeken változtatni, jelezni a környezetünkben, hogy mitől félünk és nem tudunk addig hatékonyan működni, amíg ez a veszély fent áll. Persze nem minden esetben fog ettől megoldódni a probléma, mert a főnökünk, a társaink nem tudnak vagy akarnak változtatni a helyzeten. Ilyen esetben, ha tudatosítjuk, hogy ennek mi a “nyeresége” számunkra, akkor legalább a halogatásból adódó feszültségtől meg tudunk szabadulni.

Félelem a kudarctól

Azt nem nehéz elképzelni, hogy a kudarctól való félelem milyen könnyen késztethet minket arra, hogy elodázzunk egy cselekvést. Ha nem érezzük magunkat képesnek arra, hogy jól, sikeresen elvégezzük a feladatunkat, akkor nem vagyunk motiváltak arra, hogy belekezdjünk. Ha félünk a megszégyenüléstől, az alkalmatlanság érzésétől, akkor teljesen érthető védekezési módszer a halogatás.

Ezért halogatok?

Ha a feladathoz kapcsolódóan olyan gondolataid vannak, hogy úgysem fog sikerülni, nem tudom megcsinálni, képtelen vagyok rá, akkor jó eséllyel ez áll a halogatás mögött. Ha félelemmel gondolsz, az esetleges kudarchoz kapcsolódó szégyenre, vagy arra, hogy mások majd mit gondolnak rólad, akkor a kudarc, illetve a hozzá kapcsolódó külső megítélés hat rád bénítóan. Mivel biztos voltam benne, hogy a dolgozatom jó lesz, (az is lett 😆) így nem ez volt a háttérben megbúvó ok.

Mit tegyek?

Először is higgyél magadban! Itt nyilván önértékelési kérdésről van szó. Ez jó hír, mert már a nevében is benne van, hogy (ÖN)értékelés. Mi ítéljük meg magunkat, így nincs szükségünk senkire, hogy ezt az ítéletet módosítsuk. Ugyanazzal az erővel gondolhatnunk magunkról jót is és rosszat is. Ha ez így van, akkor gondoljunk magunkról jót! Egyszerűen csak kezdjünk el máshogy gondolni magunkra. Ha rajtakapod magad a negatív gondolatokon, kishitűségen, fordítsd át pozitív előjelűre.  Mások megítélésével meg azért nem kell foglalkozni, mert mindig lesznek emberek, akik jókat, míg mások rosszakat gondolnak rólunk. Mindenkinek nem tetszhetünk. Itt pusztán annyi a lényeg, hogy elbírjuk-e azt a gondolatot, hogy nem vagyunk szimpatikusak mindenkinek. Érdemes abba is belegondolni, hogy mi a legrosszabb, ami történhet, ha kudarcot vallunk. Ilyenkor kiderül, hogy itt és most már nem is olyan félelmetes a lehetséges kudarc. Lehet, hogy gyermekként még ijesztő volt a sikertelenség, de felnőttként már valószínűleg elbírunk vele.

Nem szereted magad eléggé

És a végén a halogatás okai közül a személyes kedvenc. 😋 Sokszor olyan dologban halogatunk, ami rólunk szól. Például halomban állnak előttünk az elolvasatlan könyvek, nem jutunk el uszodába, edzésre, nem hívjuk fel a barátainkat stb. Ezekben a helyzetekben, nem szeretjük magunkat eléggé. Nincs engedélyünk arra, hogy jól érezzük magunkat és időt, energiát szánjunk magunkra. Nem engedjük meg magunknak, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, ami rólunk szól. Vállalkozónőknél gyakran tapasztalom ezt. Ők gyakran a vállalkozásukkal kapcsolatos tevékenységeket halogatnak. Ilyenkor, gyakorlatilag maguk igényét szorítják háttérbe, általában a család érdekében.

Ezért halogatok?

Ha azt veszed észre, hogy olyan dolgot halogatsz, amit ráadásul szeretsz is, rólad is szól, vagy tényleg a te érdekedet szolgálja, akkor jó eséllyel ez áll a háttérben. Azt hiszem, azért az én esetemben nem erről volt szó. Nem érzem úgy, hogy a dolgozatom megírása, annyira rólam szólna és nekem nyújtana élvezetet. 😁

Halogatás térkép
Mit tegyek?

Szeresd magad! Jaj, de utálom mikor ilyeneket mondanak! Pedig igaz! Tényleg az segít, ha megtanulod értékelni és szeretni magadat annyira, hogy megenged magadnak, hogy fontos légy. Ha a vágyaid, igényeid, terveid,elég fontossá válnak magad számára, akkor hidd el a környezeted is elfogja azt fogadni. Abban halogatni, ami nekünk jó, magunkkal szemben elkövetett bűn.

És, hogy mire jó a halogatás? Nekem például segített megírni ezt a posztot! 😁 
Neked is gondot okoz a halogatás? Te miért halogatsz?

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?