Időhiány felszámolása

Life coach Budapest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Időhiány

Az időhiány sokunk életében jelen van. Vannak, akik csak időszakosan élik meg, és vannak, akik folyamatosan szenvednek tőle. Az időhiány mindenki számára ugyanazt jelenti, azonban a kialakulásának oka egyénenként eltérő. Éppen ennek köszönhető, hogy míg egyeseknek a különböző időbeosztást elősegítő módszerek segítenek, addig mások hiába próbálják ki azt, nem érnek el vele tartós változást. Ahhoz, hogy sikeresen felszámoljuk az időhiányt az életünkben, fontos, hogy megvizsgáljuk az időhöz és a feladatainkhoz fűződő viszonyunkat. Ezek alapján, én az alábbi 4 nagy csoportba sorolom az embereket: a szétszórtak, az örök halogatók, a kíméletlenek és az áldozatok. Ebben a blogbejegyzésemben a szétszórtakkal, illetve az örök halogatókkal foglalkozom bővebben.

Szétszórtak

Az ő esetükben gyakran valóban az az akadály, hogy nehezen veszik rá magukat arra, hogy megszervezzék magukat és hatékonyan beosszák az idejüket. Az időhiány oka esetükben gyakran az, hogy hiányzik a tanult minta, a valódi tudás arról, hogyan is kellene ezt csinálni. A minta hiányán túl, a monotónia, a kiszámíthatóság, a szabályok követésétől való félelem is megbújhat a háttérben. Ebbe a csoportba jellemzően a fiatalok vagy fiatal felnőttek tartoznak, akik az új élet szakaszukba lépve (pályakezdő, egyedülálló, fiatal házastárs, stb.) nem hoznak magukkal elegendő gyakorlati ismeretet az új élet helyzetük irányítására, kézben tartására.

Tippek a szétszórtaknak

Ha te is szétszórt vagy, első körben érdemes kicsit végiggondolnod, milyen gondolatok, hiedelmek vannak benned az időbeosztás szerinti élettel kapcsolatosan. Érdemes ezeket az előfeltételezéseket egyenként megvizsgálni és valamiféle megállapodásra jutni magunkkal.  Csak ezt követően van értelme egy az időbeosztást elősegítő módszer bevezetését elkezdeni. Számos módszer elérhető a neten, de mindegyiknek ugyanaz a logikája.

    1. Vedd számba a feladataidat, írd fel egy listára! Ettől válnak átláthatóvá a feladatok, mennyiségükben és milyenségükben is.
    1. Priorizálj, tedd sorba őket fontosságuk, határidejük alapján! Ez abban segít, hogy eldöntsd mely feladatokkal és mikor kell foglalkozzál.
    1. Delegálj! Nézd meg, mely feladatokat tudsz másoknak átadni.
    1. Gondold végig milyen feltételek szükségesek egyes feladatok elvégzéséhez. Telefonálni, kihangosítóval tudunk a kocsiból, vagy amíg várunk a gyerekünkre, de például egy fontos levelet, ne ilyenkor akarjunk megírni.
  1. Minden feladatnak keresd meg a helyét a naptárban. Legyenek elmélyültebb időszakok és lazább időszakok. Ettől tudod, hogy mit kell elintézz az adott napon és már ezzel is rengeteg időt spórolsz meg.

Szerintem nagyon fontos, hogy szánjunk arra időt, hogy a fenti rendszert az igényeinkhez alakítsuk. Valaki a telefonja segítségével jut megoldásra, míg másoknak a hűtőre kitett, színes post-itek segítenek abban, hogy beosszák az idejüket. Ne legyén túl szigorú magaddal, akkor jó a rendszer, ha nem folyamatos nyűgnek, korlátnak éled meg!

szétszórt vagyok

Örök halogatók

Az örök halogatókra jellemző, hogy nagyon szeretik fejben elképzelni a céljaikat, és úgy érzik, hogy nagyon is tudják, mit szeretnének elérni, de a megvalósítástól már ódzkodnak.  Nem szeretik a szabályokat, nem szeretnek elmerülni a megvalósítás lépéseiben, mert a napi teendőket monotonnak élik meg, és úgy érzik, hogy a kreativitásuk szenved csorbát. Félnek a saját álmaik mellett is elköteleződni. Addig tart a lelkesedésük, amíg az elképzelés fázisában vannak, de ha igazán bele kell állni valamelyik tervük megvalósításába, rémület lesz rajtuk úrrá, hiszen akkor le kell mondani a többiről. A veszteség élmény elkerülése miatt állandóan mással foglalkoznak, az értékes idejüket más, kevésbé fontos feladatokkal töltik ki. A valóban fontos feladataikat pedig folyamatosan halogatják, tologatják, elodázzák.  Ettől úgy érzik, hogy bár állandóan csak rohannak, valójában semmiben nem jutnak az egyről a kettőre.

Tipp az örök halogatóknak

Ha magadra ismertél a fenti leírásból, akkor vizsgáld meg, hogy melyek azok a tipikus feladatok, amelyek tologatása, halogatása miatt végül kapkodnod kell. Gondold végig, hogy azokkal kapcsolatosan milyen is az elköteleződésed. Fontosak-e neked? Megrémít-e gondolat, hogy ha arra mész és azt csinálod, akkor mást már nem tudsz csinálni? Esetleg félsz a megvalósulástól, a beteljesüléstől? Mi lesz utána? Esetleg úgy érzed, hogy meg sem érdemled a sikert? Ilyen esetekben a kulcslépés önmagunk és saját igényünk megismerése. Annak felismerése, hogy mik azok a dolgok, amik valóban fontosak a számunkra és amikért képesek is vagyunk tenni. Ennek megkerülése nélkül, nem tudsz valódi prioritásokat felállítani, így minden időbeosztási modell alkalmazása hosszútávon hiábavalónak bizonyul.

A következő bejegyzésemben a kíméletlenekkel, illetve az áldozatokkal fogok foglalkozni. Kövess, mert lehet, hogy abban a posztban ismersz majd magadra.

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran az ismerőseiddel is!  

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: print

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?