Kezdő vállalkozók félelmei – Te is szenvedsz tőle?

Life coach Budapest

Kezdő vállalkozók félelmei avagy segítség, vállalkozom!

Van egy piacképes tudásod, de félelemmel tölt el, hogy annyi mindent nem tudsz, ami szükséges ahhoz, hogy ebből sikeres vállalkozásod legyen? Marketing, könyvelés, adózás, adminisztráció, árazás, kereskedelem. Ezek mind olyan dolgok, amik megrémítenek, elijesztenek? Ezek tipikusan a kezdő vállalkozók félelmei. Ne aggódj, minden induló vállalkozás vezetője átesik rajta.

Egy vállalkozás elindítása pont olyan, mint az első nap egy új munkahelyen. Azért kerültél oda, mert értesz valamihez, mégis az első időszak nagyon nehéz, hiszen idő kell, hogy átlásd, kiismerd a szervezeten belüli folyamatokat, kapcsolatokat. De azt mindenki természetesnek veszi, hogy a kezdeti nehézségek ellenére idővel képes kiismerni magát a rendszerben és számára szükséges mértékben eligazodni benne.

A kezdő vállalkozók többsége, amikor egy új vállalkozásba szeretne belekezdeni, számos kétséggel, félelemmel, szorongással találkozik. Van, akit ezek a negatív gondolatok annyira nyomasztanak, hogy bele sem tud vágni a terve megvalósításában. Ebben a blogbejegyzésemben arra keresem a választ, miként tudunk továbblendülni a kezdeti félelmeken és negatív gondolatokon.

Adj időt magadnak!

Vajon kezdő vállalkozóként miért nem vesszük természetesnek, hogy itt is időre van szükség, míg a rendszer átláthatóvá válik? Illetve azt, hogy ez a pillanat jó eséllyel mindenki számára elérkezik? Érdekes lehet ránézned, hogy te mit gondolsz arról, hogy felnőttként is képes vagy -e új és eddig ismeretlen dolgokat megtanulni, elsajátítani? Elhiszed, ha azt mondom, hogy a vállalkozói félelmek normálisak, sőt segítenek minket? Illetve ha azt, hogy mindenki valamilyen módon megéli azt, és a siker attól függ, hogy ki hogyan tud vele megküzdeni? Téged elbizonytalanít, lehangol, passzívvá tesz? Inkább bele sem vágsz, mert olyan nagy benned a félelem? Haragszol magadra emiatt, esetleg másokat irigykedve figyelsz, ők miért képesek rá?

Kezdő vállalkozóként én is féltem

Emlékszem, 2004-ben indítottam el az első vállalkozásomat, ami egy pályázatíró és projektmenedzsment cég volt. Akkor már évek óta foglalkoztam mindkét tevékenységgel és tudtam, jó vagyok benne, valamint azt is láttam, hogy hatalmas igény van erre a szolgáltatásra. Mégis, amikor eldöntöttem, hogy saját céget alapítok rá, megrohantak a kétségek, félelmek;
• Meg tudom csinálni?
• Képes leszek rá?
• Mi van, ha nem lesz megrendelőm?
• Miből fogom finanszírozni ezt az egészet?
• Egyáltalán hogy kell ezt csinálni?
• Hogy fogom időben és energiában ezt bírni?

Olyan volt, mintha felültem volna egy hullámvasútra. Az egyik pillanatban még bizakodó voltam és úgy gondoltam, meg tudom csinálni, a következő pillanatban már újra úgy éreztem, inkább hagyom az egészet a fenébe! Nem nekem való ez!

Kezdő vállalkozóként sokáig billegtem ezek között a végletek között. Időnként a szorongás annyira lebénított, hogy nem is igazán csináltam semmit, kivéve, hogy folyamatosan arról ábrándoztam, milyen jó lesz majd, mikor a saját cégemben dolgozom.

Hiszen az egy dolog, hogy értünk valamihez, – adott esetben a pályázatíráshoz, projektmenedzsmenthez – de ettől még, nem feltétlenül tudunk vállalkozni.

kezdő vállalkozók felismerése
Megvilágosodás

Megvilágosodás

Aztán egy nap megelégeltem a dolgot. Leültem és készítettem egy listát. Leírtam minden negatív gondolatomat, félelmemet, szorongásomat. Először sorba tettem őket, aszerint, hogy melyek a legnyomasztóbbak és melyek a kevésbé nyomasztóak. De ez nem igazán segített. Aztán egyszer csak észrevettem valamit!

A félelmeimet be tudtam sorolni két fő csoportba. Az egyikbe azok tartoztak, amik külső tényezőkre a vállalkozási ötletemre irányultak: lesz-e elég vevőm? Van-e igény a termékemre? Megtalálom-e a célcsoportomat? Nem túltelített máris a piac? Miben vagyok más, mint a többiek? Miből fogom finanszírozni ezt az egészet?

A másik csoportba pedig az önmagammal kapcsolatos félelmek kerültek: képes vagyok-e rá? Vagyok olyan jó, mint a konkurenciáim? Elég kitartó leszek -e? Honnan tudom majd, hogy mit kell csinálni? Mi van, ha időközben megunom, ha rájövök, mégsem ezt akarom csinálni?

És akkor rájöttem, hogy csakúgy, mint egy projekt esetén, nincs más dolgom, mint megkeresni a válaszokat a kérdéseimre.

A vállalkozással kapcsolatos félelmek

A külső tényezők esetén viszonylag „könnyű” dolgom volt, hiszen rengeteg kezdő vállalkozóknak készített mikro vállalkozás-fejlesztéssel foglalkozó „segédanyag” elérhető, és ezek valóban nagyon hasznosak is. Segítenek abban, hogy objektíven ránézz a vállalkozási ötletedre, kezdeményezésedre. Igenis van értelme az üzleti tervezésnek, a projekttervezésnek, az előzetes piackutatásnak, a kockázatelemzésnek és a költségvetés készítésének. Kezdő vállalkozóként ezek nem haszontalan, nyűgös dolgok, hanem lehetőségek arra, hogy a felmerült kérdéseket a lehető legobjektívebben megválaszold. Ha leülsz és nekiállsz ezeket az információkat összegyűjteni, megkeresni a segédletekben feltett kérdésekre a válaszokat, akkor a téged foglalkoztató külső tényezőkre irányuló félelmek mindegyikére választ fogsz kapni. Lehet, hogy nem maradéktalanul kielégítő választ, de olyat, amivel már meg lehet birkózni, olyat biztosan.

business coach nőknek kezdő vállalkozók
Van segítség

Belső tényezőkre irányuló félelmek

Oké, de mi van a belső tényezőkre irányulókra? Ez már kicsit nehezebb dolog, hiszen itt általában az önbizalom, az önmagunkban vetett hit szokott gondot okozni. Mindenképp azt ajánlom, hogy a külső tényezőkre fókuszálj első körben, mert a tervezés által meg fogod tapasztalni, hogy képes vagy kezedbe venni az irányítást. Megérzed, hogy kezdő vállalkozóként milyen nagy segítséget nyújt és milyen megnyugtatóan hat az, ha alátámasztva, leírva, megtervezve és kiszámolva látod megvalósítandó álmodat. Ha még ezt követően sincsen elég önbizalmad és továbbra is túl nagy szorongást élsz meg az elindulással kapcsolatosan, akkor érdemes szakember (coach, pszichológus) segítségét kérni.

A nem önbizalmadra irányuló kérdések esetén dolgozz ki egy tervet, ami választ ad a félelmedre. Ha félsz attól, hogy hogyan fogod tudni a munkát összeegyeztetni a magánéleteddel, akkor tervezz meg előre egy napirendet. Ha félsz attól, hogy lesz-e kitartásod, akkor találd ki, hogy mivel emlékezteted magad a célodra, ha elfáradtál vagy elkedvetlenedtél útközben. Ha aggódsz, hogy megunod csinálni, akkor előre gondold ki, milyen módon szeretnéd biztosítani a változatosságot, a fejlődést a vállalkozásodban.

Összegzés

A kezdő vállalkozói félelmek normálisak. Azért vannak, hogy leküzdjük őket. Ne úgy gondoljunk első lépésben a minket foglalkoztató félelmeinkre, mint egy alaktalan masszára, egy átláthatatlan tömegre. Szedjük szét, nézzünk rájuk külön-külön. Ennek egyik jó módszere, ha listát készítünk róluk.
Utána csoportosítsuk őket aszerint, hogy külső tényezőkre, vagy belső tényezőkre irányul-e a szorongás. Ezt követően pedig tudatosan válaszoljuk meg őket.

A külső tényezők esetén használjuk a vállalkozás fejlesztés esetén használatos segédleteket, amik segítenek végig gondolni ötleteinket, elképzeléseinket. Ennek köszönhetően rengeteg későbbi buktatót is elkerülhetünk. Ha van rá pénzünk, lehetőségünk, kérjük vállalkozás-fejlesztésben jártas szakember segítségét.


Belső tényezők esetén, az önbizalmunk növelése a cél. Ha az üzleti tervünk elkészítése és a külső tényezőkre irányuló félelmek megválaszolása sem hatott ránk teljesen megnyugtatóan, akkor lehet érdemes szakember segítségét kérni. Minden más kérdés esetén pedig, próbáljuk meg előzetes tervet kidolgozni a probléma megoldására.

Ha a fenti lépéseken végigmegyünk, a félelmeink nem is múlnak el egy csapásra, de biztosan kezelhető szintűre csökkennek.

Kezdő vállalkozóként ugyan meg kell tanulnunk elbírni a bizonytalanságot, de ne felejtsük, legjobban attól félünk, amit nem ismerünk!

Egy vállalkozás felépítése hosszú és kitartó munkát igényel. Ha úgy érzed, hogy ezen a hosszú úton elbizonytalanodtál, motiválatlanná váltál, vagy csak egyedül vagy a kérdéseiddel, bátran keress meg!

Ha tetszett a poszt, oszd meg ismerőseiddel is!

4 hozzászólás a(z) “Kezdő vállalkozók félelmei – Te is szenvedsz tőle?” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező