Life coaching – Mikor segít a life coach?

Life coach Budapest

Milyen coachot válasszak?

Bár egyre többen ismerik a life coach fogalmát, de sajnos továbbra is vannak, akik azt gondolják, hogy a coaching csupán valamiféle humbug, szemfényvesztés és valójában semmi nem különbözteti meg egy baráti beszélgetéstől. Ha te is így gondolod, akkor javaslom olvasd el ezt a blogbejegyzésemet, ugyanis ennek éppen az ellenkezője igaz. Egy jó coach csakúgy, mint egy jó edző segítségével, elképesztő változást, fejlődést érhetsz el. Támogatásával hozzáférhető válnak belső erőforrásaid, tudatosabban és könnyedebben lehetsz jelen életed szinte minden területén.

Tudatos Megújulás Program – Segítek megtalálni az utadat


Coaching területei

Ha már kedvet kaptál ahhoz, hogy egy coach segítségével dolgozz magadon, akkor ebben a cikkben abban szeretnék a segítségedre lenni, hogy el tudd dönteni, milyen coachot is keress. A coachingban lapvetően 4 nagy típust különböztetünk meg. A business az executive, a team és life coachingot. Természetesen számos más elnevezéssel találkozhatsz, de azok inkább már csak sajátos szóalkotások, amiknek pont az a lényegük, hogy segítsék a leendő ügyfelet orientálni. Ilyen lehet a karrier, a kismama, a nőiség, a sport coaching … stb.

Ahhoz, hogy eltudd dönteni neked ki tud a legjobban segíteni, jó ha tudod, hogy míg egy life coach a egyénnel a saját életterületén belül foglalkozik, addig business, executive és a team coachként, az egyénnel mint munkatárssal, csapataggal, vagy vezetővel foglalkozunk. Szóval, ha az elakadásod a személyes teredet a magánéletedet érinti, akkor biztos, hogy life coachra van szükséged. Mikor érdemes hozzáfordulnod?

Life coach segít

Life coach

Olyankor érdemes life coach segítségét kérni, amikor az életünkben, magánemberként érezzük magunkat elakadva. Lehet, hogy az adott probléma már régóta folyamatosan jelen van a mindennapjainkban, de lehet, hogy a közelmúltban alakult ki egy olyan helyzet, amit úgy érzünk nem tudunk megoldani. Ilyenkor gyakran azt éljük meg, hogy a problémánk állandósult, vagy visszatérően van jelen és kevésnek érezzük magunkat a megoldásához. Nem látjuk a megoldást, hiába beszélgetünk erről másokkal, magunkkal valahogy mindig ugyanazon a gondolati spirálon vagyunk rajta. A kilátástalanság, a megrekedtség érzése hosszútávon komoly frusztrációt, stresszt okozhat, ami rombolóan hathat, mind testi, mind mentális értelemben. Ilyenkor fontos, hogy képesek legyünk szakember támogatását kérni. Milyen problémák és helyzetek lehetnek ezek?

Érdemes lehet life coachoz fordulni,

A listám természetesen nem teljes, hiszen mi emberek nagyon különbözőek vagyunk és nagyon eltérő életet élünk. Az eltérő neveltetésünk, élettörténeteink nagyon is különböző élethelyzeteket teremtenek, és a személyiségünk, önismeretünk és körülményeink nagymértékben meghatározzák, hogy azokra miként reagálunk. Ami valakinek gondot okoz, az másnak nem, így lehetetlenség is lenne, az összes élethelyzetet felsorolni, amikor érdemes coachoz fordulni. Felmerülhet benned, a kérdés, hogy akkor mi a különbség a life coach és a pszichológus között?

Life coach vagy pszichológus?

Na most akkor mit válasszak, life coachot vagy pszichológust? Talán már te is rájöttél, hogy a különbség nem a felsorolt problémák szintjén jelenik meg. Hanem inkább abban, hogy míg a coaching olyan emberekre fókuszál, akik mentálisan egészségesek, de valamilyen dilemmával, elakadással küzdenek, addig a pszichológia azokra, akiknél már kialakultak bizonyos mentális vagy lelki eredetű betegségek.

life coach kerestetik

Számomra a másik jelentős különbség a folyamatban magában van. Míg a pszichológia inkább a múltra koncentrál, segít traumákat feldolgozni, viselkedést elemez és módosít, és esetenként címkéz is, addig a life coach inkább a jelenre és a jövőre koncentrál. A life coach a probléma diagnosztizálását követően, megoldások keresésére, az erőforrások feltérképezésére, és a változás megvalósításának sikerességére helyezi a hangsúlyt.

Eszközök, metódusok esetén sincs éles határ a két szakterület között. Inkább az mondható el, hogy az adott szakember eszköztára, kompetenciája, tapasztalata határozza meg, hogy miket és azokat milyen hatékonysággal alkalmazza. Ezen túlmenően a személyes véleményem szerint a segítő (jelen esetben coach, pszichológus) személyisége, önismerete, tapasztalata, gyakorlati ismerete nagyon – ha nem a leginkább – meghatározó ebben a segítői kapcsolatban.

Hogyan dolgozom én, mint life coach?

Andráska Zsófia life coach

Az első és a legfontosabb szabály, hogy a folyamat rólad szól. A te problémád, a te nehézséged van a központban. Te határozod meg a célt, ahova a közös utunk végén szeretnél eljutni. Én pedig mint egy útitárs segítek neked feltérképezni az elakadásodat, megismerni annak minden szükséges aspektusát. Elfogadó támogatásommal, új aspektusok behozatalával, pszichoedukáció segítségével, érzelmi mintázataid, a gondolati és tapasztalati köreid tágításával azon dolgozunk, hogy egyre sikeresebben és könnyebben hozzáférj saját erőforrásaidhoz. Azokat egyre rutinosabban és kifinomultabban használd.

Bár a coaching folyamat központjában te vagy, de a folyamat menetéért és kereteiért én felelek. Az általad kitűzött célt nem veszítem szem elől és úgy alakítom, irányítom a folyamatunk menetét, hogy mihamarabb elérd az általad kitűzött célt. A coaching folyamatok “másodlagos” haszna, a növekvő önismereted, önelfogadásod (önértékelésed), az újonnan kialakuló öngondoskodásod, ami folyamatos segítséget nyújt az élet egyéb kihívásaival szemben is. Ennek köszönhetően más helyzetekben is magabiztosabban, határozottabban, önmagaddal nagyobb szeretetben tudsz majd jelen lenni. A coaching folyamat legnagyobb sikere, ha képessé válsz az újabb és újabb kihívások esetén megtalálni a saját megoldásaidat.

Szeretnél te is átlendülni az elakadásodon? 

A következő részben a coaching további fajtáit lesz szó bővebben.

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 


Amennyiben lenne kérdésed a cikkel vagy a programmal kapcsolatosan, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal és másokkal!

3 hozzászólás a(z) “Life coaching – Mikor segít a life coach?” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező