Life coach – Life coaching

Life coach Budapest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Milyen coachot válasszak?

Az előző blogbejegyzésemben  arról írtam, hogy mit jelent az, hogy coach, illetve mit csinál egy coach. Most abban szeretnék segítségedre lenni, hogy ha coachra van szükséged, akkor el tudd dönteni, milyen coachot keress. A coachingban lapvetően 4 nagy típust különböztetünk meg. A life coaching, a business coaching, az executive coaching és a team coachingot. Természetesen számos más elnevezéssel találkozhatsz, de azok inkább már csak sajátos szóalkotások, amiknek pont az a lényegük, hogy segítsék a leendő ügyfelet orientálni. Ilyen lehet a karrier coaching, kismama coaching, nőiség coaching … stb. Leegyszerűsítve elmondható, hogy míg egy life coach a egyénnel a saját életterületén belül foglalkozik, addig a business coachingban, az executive coachingban és a team coachingban, egyénnel mint munkatárssal, csapataggal, vezetővel foglalkozunk. A következőkben, egy kicsit mélyebben, a life coachok működési területeit mutatom be.

Life coach

Miben segít egy  life coach? Amikor az életünkben, kvázi magánemberként érezzük magunkat elakadva. Ha úgy érezzük, hogy a mindennapi életünk során találkozunk olyan visszatérő helyzetekkel, vagy olyan helyzet alakult ki a közelmúltban, amit nem tudunk megoldani. Úgy érezzük, a probléma állandósult, vagy visszatérően van jelen az életünkben és kevésnek érezzük magunkat a megoldásához. Milyen problémák és helyzetek lehetnek ezek?

A listám természetesen nem teljes, hiszen mi emberek nagyon különbözőek vagyunk és nagyon eltérő életet élünk. Az eltérő neveltetésünk, élettörténeteink nagyon is különböző élethelyzeteket teremtenek, és a személyiségünk, önismeretünk nagymértékben meghatározza, hogy azokra miként reagálunk. Ami valakinek gondot okoz, az másnak nem, így lehetetlenség is lenne, az összes élethelyzetet felsorolni, amikor érdemes coachoz fordulni. Felmerülhet benned, a kérdés, hogy akkor mi a különbség a life coach és a pszichológus között?

Life coach vagy pszichológus?

Na most akkor mit válasszak, life coachot vagy pszichológust? Talán már te is rájöttél, hogy a különbség nem a felsorolt problémák szintjén jelenik meg. Hanem inkább abban, hogy míg a coaching olyan emberekre fókuszál, akik mentálisan egészségesek, de valamilyen dilemmával, elakadással küzdenek, addig a pszichológia azokra, akiknél már kialakultak bizonyos mentális vagy lelki eredetű betegségek.

Számomra a másik jelentős különbség a folyamatban magában van. Míg a pszichológia inkább a múltra koncentrál, segít traumákat feldolgozni, viselkedést elemez és módosít, és esetenként kategorizál is, addig a life coach inkább a jelenre és a jövőre koncentrál. A life coach a probléma diagnosztizálását követően, megoldások keresésére, az erőforrások feltérképezésére, és a változás megvalósításának sikerességére helyezi a hangsúlyt. Eszközök, metódusok esetén sincs éles határ a két szakterület között. Inkább az mondható el, hogy az adott szakember eszköztára, kompetenciája, tapasztalata határozza meg, hogy miket és azokat milyen hatékonysággal alkalmazza. Ezen túlmenően a személyes véleményem szerint a segítő (jelen esetben coach, pszichológus) személyisége, önismerete, tapasztalata, gyakorlati ismerete nagyon – ha nem a leginkább – meghatározó ebben a segítői kapcsolatban.

A következő részben a business coachingról, az executive coachingról és a team coachingról lesz szó bővebben.

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: print

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?