Maximalizmus- 5+1 módszer, ami segít a leküzdésében

Life coach Budapest

Az a kiborító maximalizmus

Sokan fordulnak hozzám azzal, hogy szenvednek a maximalizmusuktól. Attól, hogy sosem elégedettek magukkal, hogy túlhajtják magukat a tökéletesség érdekében, nem tudnak lazítani, vagy éppen teljesen bénulttá válnak, ha valamilyen feladatot kell ellátniuk. Közben pedig figyelem a gyerekeimet és azt látom, hogy a maguk módján a tökéletességre törekednek.  Önállóvá válni, járni, futni, mászni, megtanulni bánni a szavakkal és megérteni a világot. Kis maximalisták, akik nagyon is jól érzik magukat a bőrükben. Akkor, hogy is van ez? Hogy lehet az, hogy valami, ami ennyire hasznunkra van kiskorunkban, ilyen komoly terhet jelent később? Akkor a maximalizmus átok vagy áldás?

Tudatos Megújulás Program – Segítek megtalálni az utadat

Miért jó, ha maximalisták vagyunk?

Az emberben benne van az alapvető igény a tökéletességre, ami a faj túlélését szolgálja. Az állatvilágban is jól megfigyelhető, hogy azok a fajok, egyedek élnek túl sikeresen, akik a tökéletességre fejlesztették az adaptációjukat, az egyedfenntartó és a védekező képességét. Ez az embernél is így van. A maximalizmus adja az alapját a tudománynak, a kutatás-fejlesztésnek, a művészetnek, és valójában az egész emberiség fejlődésének.  Ha megnézzük, azok az emberek, akik valamilyen maradandót alkottak, vagy kiemelkedő teljesítményt értek el, mind-mind nagy adag maximalizmussal rendelkeztek. Igen, még a nagy tanítók is, akik nem elégedtek meg féligazságokkal, hanem a végső igazságot keresték.

Jó, tudom, erre sokan azt mondják, hogy de végül legtöbbjük magányosan, boldogtalanul halt meg. Ami némelyikükre igaz is, de ettől még a tény igaz: ahhoz, hogy valamiben jók legyünk, a maximalizmusunk még a hasznunkra is lehet. Éppen ezért fontos, kimondani, hogy nem is a maximalizmus, a tökéletességre való törekvéssel a gond, hanem a hozzá kapcsolódó érzelmekkel, gondolatokkal, félelmekkel, amelyek aztán negatívan hatnak ránk.

A következőkben azokat a negatív gondolatokat, félelmeket szedem össze, amelyek a maximalizmussal élő emberek életét megnehezítik.

Kritikusság

maximalista mottója

A maximalizmus egyik legfontosabb és legfelismerhetőbb megnyilvánulása az adott ember kritikussága. Önmagával, a saját teljesítményével, illetve mások teljesítményével kapcsolatosan is. Ez sok esetben teszi őt szerethetetlenné, hiszen ki szereti azt, ha állandóan kritizálják és kijavítják. De ez magának a maximalistának is gondot okoz, hiszen csak akkor lehet teljesen elégedett, ha a maximumot kihozza magából, ez viszont nem sikerülhet mindig. Így gyakran eredménytelenséget, sikertelenséget él meg, ami erősen aláássa az önértékelését. Az alacsony önértékelés pedig rosszabb teljesítményt okoz, és máris kész az ördögi kör. Sosem lehet elégedett. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a maximalista a kritikusságát elengedje, hogy engedélyt adjon arra, hogy a kevesebb az „optimálisabb” is elegendő, megfelelő.

Jó de, hogy lehet a kritikusságtól megszabadulni?

Első lépésként az is elég, ha nem erényként gondolsz rá. Ha nem érzed jobbnak, többnek, okosabbnak attól, hogy észreveszed a hibát. Ez ismerős? Amikor megvan annak az öröme, hogy rajtakapod a másikat a hibán és fontos, hogy nyilvánvalóvá tedd a környezeted számára, hogy te ezt észrevetted? Ki kell ábrándítsak, nem azért veszed észre, mert okosabb vagy! 🙂  Hanem azért, mert, nem bírod el azt a feszültséget, amit az okoz, hogy nem lett tökéletes az eredmény. Emlékszel, a maximalizmus mottója: csak a tökéletes az elég jó. Ezért a maximalista ember azt gondolja, hogy ha nem tökéletes az eredmény, akkor a dolgok nem fognak működni, hiba lesz a rendszerben.

És itt elértünk a második tanácsomhoz: bízzál jobban a dolgok menetében, engedd el magad. Nézd meg, hogyan működik a rendszer a nem tökéletessel. Azt fogod látni, hogy igenis működik, hogy nem minden esetben kell a legtöbb, a legjobb, hanem inkább az „optimális”. Ha viszont az élet ezt igazolja vissza, akkor merd elengedni a tökéletesség iránti igényt, és tanuld meg, hogy bár a tökéletlenség igénye egy jó hajtóerő, de nem kell mindig kielégítened ezt az igényedet.

Halogatás, elkerülés

Ez a problémakör erősen kapcsolódik az előzőleg bemutatott kritikussághoz. A maximalista számára komoly problémát okoz, hogy végigvigyen feladatokat. Nem szereti nyilvánossá tenni a munkáját, amíg az még nem teljesen tökéletes, mindig úgy érzi még van mit javítani rajta. Ez a gondolkodás egy ponton túl, a hatékonyság rovására megy. A maximalizmus miatt ugyan az illetőnek nagy vágyai és elképzelései vannak, de a megvalósítás, a fenti okok miatt elmarad, meghiúsul. Ráadásul környezete ezt halogatásként, időhúzásként éli meg, ami elszigeteltséget, meg nem értettséget okoz a maximalistának. Legyen az a mottód, „az elvégzett munka jobb, mint a tökéletes munka.”  Kényszerítsd magad, hogy egy ponton eltudd engedni a munkád, és ne félj mások kritikájától!

A kudarctól való félelem

A másik nagy problémakör egy maximalizmus esetén a kudarctól való félelem. Ha valaki indokolatlanul fél a kudarctól, az rontja a teljesítményt, vagy a feladatok halogatásához vezet. Amikor a lányaim járni tanultak, rengeteget estek. Néha igen nagyot. És persze volt sírás, de a kedvüket nem szegte a dolog. És pont ez a lényeg, hogy a kudarcot akként kell kezelni, ami: egy kudarc a sok közül. Egy próba, ami most nem sikerült. De ez nem jelenti azt, hogy nincs lehetőség az újrapróbálkozásra. Szabadulj meg a mindent vagy semmit gondolkodástól. Attól, hogy te csak akkor vagy elfogadható és szerethető, ha tökéletesen teljesítesz. És itt el is érkeztünk a maximalizmus következő nagy problémaköréhez, a szeretetlenséghez.

Szeretetlenség

szeretetlenségtől fél a maximalista

A maximalista ember is szeretetre vágyik. Csak sajnos azt tanulta meg gyerekkorában, hogy csak akkor kaphat elismerést, szeretetet, elfogadást, ha magas szinten teljesít. Így felnőtt korában is extra magas elvárásokat állít maga elé annak reményében, hogyha azokat meglépi, akkor elfogadást kaphat a környezetétől. Gyakran figyeli irigykedve azokat az embereket, akiket elismernek, körülrajonganak mások, bár megítélése szerint, nem érdemesek rá. Ha te is így működsz, akkor ideje felülbírálnod azt a hiedelmedet, hogy az emberek a teljesítményedért szeretnek téged.

Túlterheltség

túlterheltség és a maximalizmus együttjár

A harmadik problémakör a túlterheltség. A maximalista ember gyakran fáradt. Ezt azért nem nehéz elképzelni, hiszen szegény mindenhol 120%-on próbál teljesíteni.  Neki kell lenni a legjobb anyának/apának, a legjobb nőnek/pasinak, feleségnek/férjnek és a legügyesebb szakembernek egyszerre. Ráadásul még feladatokat delegálni sem tud, mivel mások képtelenek olyan jól ellátni a dolgokat, mint ő.  Így viszont könnyen kiégeti és túlhajszolja magát, ezekről az állapotokról pedig tudjuk, hogy nem segítik elő a boldogságot.

6 módszer, ami segít a maximalizmus felszámolásában

Ha úgy alakult, hogy te is a maximalizmus nehézségével küzdesz:

  • akkor ne megszabadulni akarj tőle, hanem tudatosan hasznosítsd mint hajtóerőt, a sikerhez vezető úton;
  • engedd el a kritikusságodat, magadat és a kapcsolataidat is mérgezed vele;
  • bízz az „életben”, abban, hogy a világ az optimálissal is nagyon jól tud működni;
  • ne félj a kudarctól, mert az része az életnek, és nem leszel kevesebb vagy szerethetetlenebb tőle;
  • tudatosítsd, hogy nem a teljesítményedért szeretnek, a személyiségedért viszont annál inkább, merd megmutatni magad,
  • tanulj meg delegálni és nemet mondani a feladatokra, pont azért, hogy több időd legyen a szeretteidre és az igazán fontos dolgokra.
a maximalizmus skálája

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Megnéznéd, te mennyire vagy maximalista? Teszteld magad, és kiderül!

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Amennyiben lenne kérdésed a cikkel vagy a programmal kapcsolatosan, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal és másokkal!

18 hozzászólás a(z) “Maximalizmus- 5+1 módszer, ami segít a leküzdésében” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező