14 kérdéses önbizalom teszt – Mennyire vagy magabiztos?

Life coach Budapest

Mennyire vagy magabiztos a mindennapokban? Más vagy-e otthon, mint a munkahelyeden? Hogyan kezelsz váratlan szituációkat, és mennyire tudsz lehengerlőn cselekedni egy-egy szokatlan helyzetben? Ezek mind olyan kérdések, amelyek megválaszolásával közelebb juthatunk önmagunkhoz. Egy fajta önbizalom teszt is egyben, de ahhoz kevés lenne ez a néhány kérdés, hogy meglásd, hol tudsz még magadon erősíteni. A cél ugyanis ez, hogy magas fokú önbizalommal rendelkezzünk.

A magabiztos emberek ugyanis határozottak, könnyen próbálnak ki új dolgokat, kézben tartják az életüket, és látszólag simán lavíroznak minden területen akkor is, ha a dolgok nehézzé válnak. A magas önbizalommal rendelkező személy tehát olyannak tűnik, mint aki szenvedéllyel és lelkesedéssel éli az életét. Ennek következtében mások hajlamosak megbízni benne és tisztelni is őt, ami csak tovább erősíti az önbizalmát. A körforgás tehát folytatódik, a magabiztos ember még erősebb lesz, mások pedig még inkább tisztelik őt ezért. De mi a helyzet veled? Az alábbi önbizalom tesztből megtudhatod!

értéktelen_értetlen önbizalom teszt

Az önbizalom egyik mutatója az énhatékonyság

Egy önbizalom teszt jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy meglásd, hol tartasz épp az utadon. Ha az elején, akkor sincs semmi gond, csak bele kell vágni az önbizalomépítésbe. Mutatom is, hogyan.

Jó kiindulópont lehet, ha megvizsgálod, mennyire tartod hatékonynak bizonyos feladataid kezelését és végrehajtását. Ezt nevezik „énhatékonyságnak”, és fontos szerepet játszik az önbizalom általános szintjének meghatározásában. Aki fél bizonyos helyzetektől, döntésektől, emberektől, aki elkerüli őket és halogatja a feladatait, kitér a dolgok elől, nem lesz hatékony a kitűzött céljai elérésében. Egy bizonyos önbizalom tesztnek az is jó, ha végig gondolod, hogy te mennyire vagy hatékony a saját dolgaid elintézésében, képviselésében.

Az énhatékony emberek

Ha az emberek egy területen magas énhatékonysággal rendelkeznek, akkor

 • úgy gondolkodnak, éreznek és úgy is viselkednek, hogy hozzájáruljanak sikereikhez és megerősítsék azt. Ezzel javítják a személyes elégedettségüket.
 • Ők azok, akik az akadályokat is inkább leküzdendő kihívásnak tekintik, ezért nem félnek új dolgokkal szembenézni.
 • Gyorsan felépülnek a kudarcokból, mert a kudarcot inkább külső körülményeknek, mint belső gyengeségnek tartják.

Általánosságban tehát elmondható, hogy akkor lehetsz énhatékony, ha hiszel a képességeidben. Az ugyanis motivációs erővel bír, hat a döntéseidre, az asszertivitásodra és az elszántságodra is. Könnyen beláthatod, hogy az önbizalom – az énhatékonyság révén – ezért befolyásolja a teljesítményünket és azt, hogy mennyire vagyunk elégedettek a döntéseinkkel.

Önbizalom teszt az énhatékonyságért, azaz a jobb teljesítményért

szorongás ellen önbizalom teszt

Egy önbizalom teszt segítségével megismerhetjük az énhatékonyságunk jelenlegi szintjét, különösen abban az összefüggésben, hogy mennyire hiszünk a képességeinkben, illetve a különböző helyzetekben nyújtott teljesítményünkben. Ennek köszönhetően te is be tudod azonosítani azokat a területeket, ahol érdemes fejlesztened magad, sőt tervet is készíthetsz erre vonatkozóan.  

Töltsd ki ezt a 14 kérdésből álló önbizalom tesztet, és megtudhatod, befolyásolja-e az önbizalmad a teljesítőképességedet:

Az önbizalom nem más, mint hogy hogyan állsz hozzá képességeidhez és készségeidhez.

Ha van önbizalmad, akkor

 • elfogadod magad, bízol magadban, azaz jelen van-e egyfajta kontroll az életedben.
 • Az önbizalomnak köszönhetően jól ismered az erősségeidet és gyengeségeidet,
 • pozitívan látod magadat,
 • reális elvárásokat és célokat tűzöl ki magad elé,
 • határozottan kommunikálsz és bírod a kritikát.

Ha viszont alacsony az önbizalmad,

 • passzív lehetsz vagy akár alázatos,
 • túlzottan alkalmazkodó,
 • nehezen bízol meg másokban.
 • Alacsonyabb rendűnek, szeretetlennek érezheted magad, és
 • extra érzékeny vagy a kritikára.

Helyzetfüggő is lehet, hogy mekkora az önbizalmunk

Az önbizalom kérdése azonban nem lehet sohasem fekete vagy fehér. Egy önbizalom teszt mindenképp iránymutatást adhat, de tudnod kell, hogy gyakran a helyzettől függ, hogy magabiztos vagy-e vagy sem. Bizonyos területeken kifejezetten magabiztosnak érezheted magad, például a munkádban, de mindeközben lehet, hogy elveszettnek érzed magad a kapcsolataidban.

A magas vagy alacsony önbizalom ritkán kapcsolódik tényleges képességeinkhez, és többnyire az észlelésein alapul. Az észlelés pedig nem más, mint ahogy te önmagadról gondolkodsz. Ezek a gondolatok az alacsony önbizalmú emberek esetén gyakran tévesek.

Mitől függ, hogy alacsony-e az önbizalmunk?

Az alacsony önbizalom különböző múltbéli tapasztalatokból fakadhat (itt olvashatsz erről részletesen is), például,

 • ha nem támogató és kritikus környezetben nőtt fel valaki, ezáltal túl keményen ítéli meg magát, vagy fél a kudarctól. 
 • Ha valamilyen kudarc vagy feldolgozhatatlan fájdalom érte, amikor először szakadt el a barátaitól vagy a családjától.
 • Ha gyerekként sok esetben élt meg elutasítottságot,
 • de a túl védő, óvó családi környezet is rombolja az egyén önbizalmát.

Ha a gyermeket nem terhelték életkorának megfelelő kihívásokkal, ha mindent a család, a felnőttek intéztek el helyette, akkor nem fejlődhetett ki az a biztos tudása magáról, hogy képes megoldani feladatokat, felelősséget vállalni a dolgaiért, az életéért. De az is hasonló bizonytalanságot, szorongást válthat ki a gyermekből, ha túlterhelik, ha szülei inkompetenciája miatt túl korán kell felnőnie, mivel azt tanulja meg, hogy a kihívások nagyon megterhelők, nem lehet kitérni előlük és óriási stresszel járnak.

Éppen ezért másként is tekinthetünk a magabiztosságra. Ez egy olyan állapot, amikor

 • tudjuk, hogy egy adott helyzettel kapcsolatos előfeltételezéseink helyesek (nem torzítja a múltbéli tapasztalásaink) és
 • tudjuk, hogy a választott reakciónk ebben a helyzetben a legjobb vagy leghatékonyabb.
 • Tehát ahogy mondani szoktam, tudunk az Itt és Most-ban lenni.

8+1 lépés, hogy növeld az önbizalmadat

önbizalomteszt

Miután kitöltötted az önbizalom tesztet, az alábbi lépések szerint érdemes eljárnod:

 1. Ismerd fel és hangsúlyozd az erősségeidet. Jutalmazd és dicsérd meg magad az erőfeszítéseidért és a fejlődésedért. Ezt építsd be a mindennapjaidba.
 2. Ha akadályba ütközöl, bánj magaddal kedvesen és együttérzéssel. Ne foglalkozz a kudarccal.
 3. Tűzz ki reális és elérhető célokat. Ne várj el tökéletességet! Lehetetlen tökéletesnek lenni az élet minden területén.
 4. Lassíts le, ha intenzív érzelmeket érzel, és gondold át logikusan a helyzetet.
 5. Vedd észre, hogy folyamatosan feltételezéseket fogalmazol meg önmagadról, másokról és helyzetekről, és ezek a feltételezések gyakran hibásak.
 6. Ismerd fel, hogy a múltbeli negatív élettapasztalatok nem határozzák meg az Itt és Most-ot.
 7. Tanuld meg kifejezni az érzéseidet, meggyőződésedet és szükségleteidet. Ezt közvetlen módon és tisztelettel tedd.
 8. Tanulj meg nemet mondani az ésszerűtlen kérésekre.
 9. Kukkants bele a SuperWoman Önbizalom Fejlesztő Online Tréningembe, amit pont azért hoztam létre, hogy téged támogasson a változásban. Klikkelj a részletekért!

+1 Olvasd el ezt a cikkemet is, hogy megerősödj.

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
A Superwoman – Önbizalom Fejlesztő Online Tréninget
 neked készítettem. 

„Kibeszélő Zsófival” elnevezésű élőadásaimban hétfőnként ilyen témákkal is foglalkozom. Kövess a Facebookon, hogy neked is segíthessek. Ha szeretnél értesítőt is kapni arról, mikor milyen téma kerül napirendre, iratkozz fel a hírlevelemre, ha pedig valamelyik téma bővebben is érdekelne, írj nekem itt vagy az Instagram-felületemen.

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

0 hozzászólás a(z) “14 kérdéses önbizalom teszt – Mennyire vagy magabiztos?” című bejegyzéshez

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező