A nagyobb önismeret, nagyobb önszeretet?

Life coach Budapest

Mindenki folyamatosan az önismeretről beszél, de mi is az pontosan?

Nem vagy sikeres a munkádban? Ismerd meg magad jobban! Nincs tartós kapcsolatod? Vegyél részt egy önismereti csoporton! Folyamatosan veszekedtek a pároddal? Állandó időzavarban élsz? Sokszor vagy feszült? A válasz: önismeret, önismeret, önismeret! Azt veszem észre, hogy mindenhol, mindenki beszél az önismeretről, de vajon tudjuk-e, mit is jelent? Egyáltalán mit értünk az alatt, hogy valaki ismeri magát? Mikortól mondható, hogy már jól ismeri magát? Ennyi év önismereti munka után, én ismerem magam? Vagy az önismeretnek nincsen vége, mindig találok magamban újabb dolgokat?

Tudatos Megújulás Program – Segítek megtalálni az utadat

Önismeretünk szintjei 

Magamnál is és klienseimnél is azt tapasztalom, hogy az önismeret olyan, mintha egy hagymát hámoznánk. Mindig újabb és újabb mélységeket, szinteket, árnyalatokat fedezünk fel magunkban, amik alatt újabb és újabb rétegek rejtőznek. Legbelül pedig lapul a mag, az eszencia. Az persze egy izgalmas kérdés, hogy vajon ez a mag egy állandó konstans dolog-e, vagy folyamatos változásban van. De ebben a bejegyzésemben nem erről szeretnék írni, hanem sokkal inkább arról, hogy milyen szinteket tapasztaltam meg magamnál, illetve ügyfeleimnél az önismereti munka során. 

Igényeink szintje

Az se tudom mit akarok, vagy mi a jó nekem! Ismerős? Ha igen, akkor te is azok közé tartozol, akik nincsenek tisztában a saját igényeikkel. Gyakran nem tudod, hogy mit szeretnél, mi jó neked, mi okoz örömet, vagy éppen, mi a célod az életben? Ennek oka, hogy egy olyan alkalmazkodó, önmagadat háttérbe szorító stratégiát folytatsz, aminek következtében egy idő után már elveszíted a kapcsolatot önmagaddal, saját igényeiddel. Ahelyett, hogy megkérdeznéd magadtól, neked mi lenne jó, inkább arra törekszel, hogy mások igényeit kiszolgáld. Könnyen belehelyezkedsz mások helyzetében, együtt érzel másokkal. Gyakran érzed magad elveszettnek, tanácstalannak, ha a céljaidról firtatnak.

Jobb, ha tudod, hogy az önismeret egyik lépcsője valóban az igényeink megismerése, szóval ezt a lépést nem érdemes kihagyni. De az is igaz, hogy nem itt van a vége, hiszen az igényeink erőszakmentes kifejezése és megélése is, ehhez a szinthez tartozik. Talán te is ismersz olyan embert, aki ugyan a maga igényeivel tisztában van, de ezt erőszakos vagy bántó, manipulatív módon próbálja érvényesíteni.  

Mintáink szintje

Itt el is érkeztünk a következő szintig, a hozott mintáink szintjéig. Működésünket, játszmáinkat, értékrendünket, gondolkodásunkat, nagymértékben meghatározzák a gyermekkorunkból hozott szülői minták. Ahogy szüleink működtek a világban, ahogy viszonyultak egymáshoz, a házasságukhoz, a karrierjükhöz vagy akár a pénzhez, tudattalanul hat ránk. Felismerték ezt a régiek is: „Nézd meg az anyját, vedd el a lányát!” Ha szülő vagy, lehet már te is rajta kaptad magad, olyan mondatokon, válaszreakciókon, ami kifejezetten valamely szülőd sajátossága volt. A szülővé válás során sokan óhatatlanul is belelépünk szüleink cipőjébe. Ezek a minták generációról- generációra adódnak tovább, és azt is szüleinktől kaptuk, mennyire lehet a kapott mintákat felülírni, kicserélni. Az önismeret segítségével vagyunk képesek ezeket a mintákat a felismerni és tudatosítani.

Ha a szülő meg volt győződve a saját igazáról, ha nem tűrte az ellentmondást, akkor a felnövő gyerek számára komoly nehézséget okoz a kapott mintákat felülbírálni, lecserélni. Ennek egyik szomorú példája, a még mindig hátborzongatóan sokat hallott mondat: „Nem árt a gyereknek a verés. Engem is vertek, aztán mégiscsak ember lett belőlem.” Az önismeret fejlesztése során ezeket a mintákat azonosítja az ember, és csak azokat tartja meg, amelyek a jelenben erősítik, segítik őt. A kártékonyakat, haszontalanokat pedig lecseréli jobbra.

Érzelmeink szintje 

Napi szinten rengeteg érzelmet élsz meg, és ezeknek a nagy részét nem is realizálod, nem ismered fel, vagy azonnal el is hessegeted őket. Azt, hogy mely érzelmeiddel vagy „barátságban”, és melyekkel nem, főleg gyermekkori tapasztalataid határozzák meg. Ha férfi vagy, akkor jó eséllyel lehetsz dühös, türelmetlen, kezdhetsz versengeni. Míg ha nő vagy, akkor könnyebben lehetsz szomorú, elesett, vagy élhetsz meg félelmet. Az is elképzelhető, hogy a családodban gyerekként nem lehetett akaratosnak, szomorúnak, csalódottnak vagy mondjuk féltékenynek lenni, mivel ezeket a szüleid nemkívánatos érzelmeknek gondolták. Ettől könnyen azt tanulhattad meg, hogy a letiltott érzelmek rosszak, így felnőttkorodban sem fogod őket megélni, felvállalni. Helyette gyakran valami helyettesítő érzelmet, (a düh például sok mindent elfed) vagy egyszerűen csak az érzelem által keletkezett feszültséget éled meg.

Önismeret során „újra” felismered a saját belső érzelmi mintázataidat és meg is barátkozol velük. Hiszen tök jó, hogy már tudsz dühős lenni, amikor dühösnek kell lenni, vagy épp csalódott, amikor csalódás ér, de meg is kell tanulni „elbírni” és megfelelő módon kifejezni ezeket az érzelmeket.

Sérüléseink, traumáink szintje

Sokan hordoznak traumát, sérülést, amelynek következtében elkezdenek másként működni, illetve viszonyulni a világhoz, vagy annak egy szeletéhez. Ezeknek a feldolgozása egy gyakran nagyon fájdalmas, de mégis szükségszerű folyamat. A feldolgozás célja, hogy az egyén megértésre, elfogadásra, nyugvópontra kerüljön a saját traumáját illetően.

Vakfoltjaink

Ez a személyes kedvencem. Ha nem lenne, akkor mondhatnánk azt, hogy ohh igen, én kérem már jól ismerem magam! De mivel ez a réteg is ott bújik bennünk, ezért újra és újra találni fogunk valamit a működésünkben, létezésünkben, amire rácsodálkozhatunk. Ez a szint az, amely folyamatos muníciót biztosít az önismereti munkához. Mindenki személyiségében van olyan terület, amire valamiért nem lát rá. Mindenkinek más lehet az oka a vakságnak, de ez a végeredmény szempontjából közömbös. A lényeg, hogy az önismeret sosem teljes és a vele való munkának sosincs vége. ❤️

5 önismereti lépés

  1. Figyelj magadra! Mindennap lépj egy kicsit közelebb magadhoz!
  2. Előszőr kezd az igényeiddel! Ismered őket? Jól is tudod kommunikálni őket?
  3. Majd gondolkodj el a családi mintáidon! Mit hoztál otthonról? Miben vagy ugyanolyan és miben vagy más, mint a szüleid?
  4. Ismered az érzelmeidet? Tudatosítod is őket? Most például, mit érzel?
  5. Hogyan tudod támogatni magadat egyes helyzetekben? Kérsz e segítséget, igyekszel -e tenni valamit, hogy neked kényelmesebb legyen egy- egy helyzet?
Kíváncsi lettél, te hogyan is állsz az önismerettel?

Ebből az önismereti tesztből azonnal megtudhatod!

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Amennyiben lenne kérdésed a cikkel vagy a programmal kapcsolatosan, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal és másokkal!

21 hozzászólás a(z) “A nagyobb önismeret, nagyobb önszeretet?” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező