Te mennyire vagy maximalista? – A tesztből megtudhatod!

Life coach Budapest

Honnan tudhatod, maximalista vagy -e?

A maximalista ember elég könnyen felismerhető környezet számára. mivel maximalizmusa mind a maga, mind pedig mások számára nagyon megterhelően tud lenni. Alapmotivációja, hogy minden helyzetben jól teljesítsen, annak érdekében, hogy megfeleljen másoknak és az adott helyzetnek.

A maximalistánk mintha egy különleges csápja lenne, amivel képes letapogatni környezete vélt vagy valós elvárásait. Minden helyzetben azonnal felméri ezeket az elvárásokat és minden erőfeszítésével azon van, hogy ezeknek megfeleljen. Általában azonban még ezen is túlmegy és saját magával szemben még kíméletlenebb elvárásokat állít fel, amiknek aztán minden körülmény között igyekszik megfelelni. Ennek köszönhetően állandó társa a feszültség és a kimerültség.

Maximalista ember jellemzői

Kritikusság

A perfekcionalisták nagyon kritikusak önmagukkal és környezetük teljesítményével kapcsolatosan. Kiváló szemük van a hibára, azonnal észrevesznek minden tökéletlenséget. A maximalista személy csak akkor lehet teljesen elégedett, ha a maximumot kihozza magából, ez viszont nem sikerülhet neki mindig. A hiba, a tökéletlenség azonban nagyon feszülté teszi őket. Ezt a feszültségüket gyakran a kritizálás által vetítik ki környezetükre.

Könyörtelenség

Gyakran nehéz figyelnem maximalista klienseimet, milyen könyörtelenül bánnak magukkal. Ha valamit meg kell csinálni, tökéletessé kell tenni, nem kímélik magukat, könyörtelen normák közé szorítják magukat. Nem veszik észre, ha fáradtak, ha kimerültek, ha kedvetlenek. Gyakran még az alapvető fiziológiás igényeiket (evés, ivás, fájdalom) is a háttérbe szorítják.

maximalista mindent maga akar csinálni
Kudarckerülés

A maximalista számára a kudarc lehetősége egy rettegéssel teli opció. A kudarctól való félelem, rontja a teljesítményét, és/vagy halogatáshoz vezet. Mivel nagyon fontos számára, hogy magas színvonalon teljesítsen, ezért könnyen alakítja ki azt stratégiát, hogy csak olyan dolgokba fog bele, amiről biztosan tudja, hogy képes sikerre vinni. Ez természetesen idővel erősen bekorlátozza mozgásterét.

Halogatás

A maximalista számára komoly problémát okoz, hogy végig vigyen feladatokat. Nem szereti nyilvánossá tenni a munkáját, amíg az még nem teljesen tökéletes, mindig úgy érzi még van mit javítani rajta. Ez a gondolkodás egy ponton túl, a hatékonyság rovására megy. A maximalizmus miatt ugyan az illetőnek nagy vágyai és elképzelései vannak, de a megvalósítás, a fenti okok miatt gyakran elmarad, meghiúsul.

Önostorozás

Ha maximalista vagy, akkor gyakran ostorozd magad, múltbéli dolgokért, hibákért. Hajlamos vagy rágódni és magadat bántani megtörtént eseményekkel kapcsolatosan és folyamatosan azon gondolkodni, hogy hogyan kellett volna jobban, ügyesebben reagálnod az adott helyzetben. Ez a mentalitás természetesen távol tart az itt és most-tól és egy állandó szorongásban, zaklatott állapotban tart. Nem tudsz felhőtlenül örülni a dolgoknak, állandóan azon rágódsz, hogy kellene jobban, tökéletesebben működnöd.

Retteg a kritikától

Mivel a tökéletesség a legfontosabb dolog az életében, így számára elviselhetetlen mások kritikája. Bár ő maga kritikus, de a vele szemben megfogalmazott bírálatokra általában agresszióval, felháborodással reagál. Minden erejével igyekszik megőrizni tökéletessége törékeny látszatát. Éppen ezért a maximalista ember gyakran nem túl népszerű és gyakran kapja vádként: “Neked nem lehet semmiért szólni, mert azonnal kiakadsz.

Magányosság

A kritikusság, az állandó önostorozás nagyon zárkózottá, magányossá teszi a perfekcionalistát. Mivel nem tudja megmutatni hibáit és gyengeségeit nehéz a környezetének kapcsolódnia hozzá. Ő az, akinek soha nincs semmi gondja, nem kér segítséget, számára semmi nem okoz nehézséget, minden jó és minden tökéletes. Ez a környezetéből gyakran ellenérzést vagy legalábbis valamiféle távolmaradási igényt vált ki.

A maximalizmus elmagányosít

Maximalista teszt

A következő teszt segítségével megmérheted, hogy neked mennyire okoz gondot a maximalizmus. A teszt 17 darab állítást tartalmaz. Pusztán annyi a dolgod, hogy bejelölöd, mennyire értesz, vagy éppen nem értesz egyet velük. Ne gondolkozz sokat a válaszon, inkább azt jelöld be, amit első olvasásra igaznak gondolsz. A kitöltést követően az eredményedhez kapcsolódóan pár tanácsot is olvashatsz. Az eredményt pedig megoszthatod barátaiddal!

A teszt anonim és az eredmény csak számodra lesz látható. 

Fontos azonban, hogy tudd, ez a teszt nem alkalmas pontos diagnózis felállítására, és semmiképp sem egyenértékű egy szakember személyes találkozáson alapuló véleményével.

Tesztre fel!
Mi lett az eredmény? Mennyire vagy maximalista? 

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Ha tetszett a teszt, oszd meg ismerőseiddel is!

2 hozzászólás a(z) “Te mennyire vagy maximalista? – A tesztből megtudhatod!” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező