5 tipp az önbecsülés erősítéséhez

Life coach Budapest

Az önbecsülésünk nagymértékben meghatározza, hogy milyen életet élünk és milyen eredményeket, sikereket érünk el az életben. Befolyásolja, hogy milyen társat választunk magunknak, milyen életkörülményeket teremtünk magunknak, milyen szakmát választunk és abban mennyire érünk el sikereket, mennyire vonzzuk be a boldogságot vagy mennyire érezzük magunkat elégedettnek az életünkkel.

Az önbecsülés ugyanis nem más, mint a saját értékünkbe vagy képességeinkbe vetett bizalom. Egy értékítélet önmagunkról, mennyit érünk, mire vagyunk képesek, mit érdemlünk meg, mi jár nekünk. Ezt az értékítéletet önmagunkkal szemben hozzuk ugyan, de nem teljesen független a környezettől és tanult régi mintáktól.

Az önbecsülés összetevői

Az önbecsülés egy összetett, folyamatosan változásban lévő, tehát aktív kapcsolat önmagunkkal, amelynek 3 fő összetevője van:

  • az önmagunkról alkotott kép,
  • az önértékelés
  • és az önbizalom.

Éppen ezért ha növelni szeretnénk az önbecsülésünket és ezáltal az életminőségünket, vagyis azt, ahogyan és amit élni szeretnénk, fontos, hogy ezen a 3 fronton kezdjük el a fejlesztést. 

Az önmagunkról alkotott kép fejlesztése

Az önmagunkról alkotott kép, azaz az énkép fejlesztése azért nehéz, mert ahhoz, hogy ez sikerüljön, reálisan kell látnunk magunkat. Ebben azonban nagy zavart okozhat az idealizált én, amely ha túl sok helyzetben jelen van az életünkben, elfedi a valóságunkat. Amikor megjelenik az idealizált én, az esetek többségében leválasztódik a jó és értékes énünk a rossz és értéktelen énünkről, amivel nem akarunk kapcsolatba kerülni. Magyarán szólva fehéren vagy feketén látjuk magunkat, más dimenzió nem is létezik. Ilyenkor gondolkodunk úgy, hogy mi nem tehetünk semmiről, a másik a hülye a hibás, a megbízhatatlan, vagy épp ellenkezőleg, mi vagyunk a rosszak, az értékeltelenek, a másikat pedig felmentjük, hiszen mindenről mi magunk tehetünk.

Mivel szétválik a jó és rossz, nem látjuk magunkat reálisan és csak a két véglet dominál: szent vagy sátán. Ha viszont lenne egy reális énképünk, minden folyamatunkat komplexen és árnyaltan látnánk.

Rád mi jellemző? Te vagy a szent és mindenki más rossz, hibás? Nem bírod a kritikát és azonnal támadsz, ha valaki valamilyen negatívumodra felhívja a figyelmedet? Esetleg mindent magadra veszel, magadat szidod, hibáztatod, sőt a pozitív visszajelzéseket sem hallod meg? Úgy gondolod, te nem lehetsz szép, jó, okos? Vagy ha mégis elfogadod, hogy gyönyörűek a szemeid, akkor kihangsúlyozod, hogy de a feneked hatalmas? Ha így gondolkodsz, nem fogsz tudni jól viszonyulni a világhoz, mert nem a reális éned szerint élsz, és így torzításban működik az önbecsülésed is.

Rengeteg ember elégedetlen magával, az életével, a helyzetével, és ennek hátterében mindig az áll, hogy van egy forgatókönyv a fejünkben arról, hogy mikor milyennek kellene lennünk, hogyan kellene viselkednünk. Elvárások mentén élünk, vagyis az idealizált én által diktáltak szerint.

Itt megírtam, honnan ismerheted fel, hogy téged is az idealizált éned vezérel-e. Ha igen, akkor nagyon fontos, hogy elkezdj magadon dolgozni. Az idealizált én ugyanis nagyon erős befolyással lehet ránk, és fontos, hogy mederben tartsuk magunkat. Ehhez az alábbi négy pontot tartsd be:

  1. Nézd kritikusan a közösségi médiát és az ott látott csilivili dolgokat.
  2. Ne a hiányosságaidra fókuszálj!
  3. Légy a saját magad legjobb barátja.
  4. Tedd félre az önsajnálatot.

Tudom, „könnyű mondani”, de hidd el, megtenni sem olyan nehéz. Ebben segíthet a Tudatos Megújulás Programom is, de már azzal is nagyon sok haladást elérhetsz önbecsülés terén, ha feliratkozol a hírleveleimre, amelyekben kézen fogva vezetlek az új utadon.

Az önértékelés fejlesztése

Van egy jó és egy rossz hírem. A jó az, hogy az önértékelésünk fejlesztése során nagyon sok pozitív változást tapasztalhatunk meg magunkon. A rossz hír viszont az, hogy mindez csak akkor fog működni, ha reális az énképünk. Az önértékelésünk fejlesztésébe tehát akkor érdemes belekezdeni, ha megvan hozzá az alapunk, azaz ha az idealizált ént már elengedtük. Az önértékelésünk ugyanis valójában egy önmagunkról alkotott kép és ez határozza meg, hogy a különböző szituációkban hogyan viszonyulunk egymáshoz, a világhoz és mindeközben magunkhoz is. Alapvetően három ilyen viszonyulást tudunk leírni:

  • Túl magas az önértékelésünk, azaz túlbecsüljük magunkat, ezért azt gondoljuk, hogy mindig nekünk van igazunk és mindig, mindenért a környezetünk vagy valamilyen külső körülmény a hibás.
  • Túl alacsony az önértékelésünk, emiatt bizonytalanok vagyunk és gyakran összehasonlítjuk magukat másokkal, akik „természetesen” mindenben jobbak, mint mi.
  • Reális az önértékelésünk, vagyis nincsenek túlzott elvárásaink önmagunkkal szemben, de nem is gondolunk magunkról kevesebbet, mint amilyenek vagyunk, hiszen tisztában vagyunk a képességeinkkel és a lehetőségeinkkel.

Láthatod, egyáltalán nem mindegy, hogy „hogyan árazzuk be magunkat”, hiszen ha az idealizált énünk vezet, akkor a torz énkép miatt torz lesz a valóságunk is, ezáltal pedig az önbecsülésünk is. Ne feledd, az énkép egy önmagunkról alkotott kép, az önértékelésünk pedig a másik (ez lehet személy, de helyzet is) viszonyában születik meg. Ha eleve rossz az énképünk, az önértékelésünk is fals lesz. (Erről itt írtam részletesen.)

Az önbizalom fejlesztése

Az önbizalom fejlesztése egy nagyon izgalmas és aktív szakasz, amely arról szól, hogy valahová és valahogyan felértékelem magam és eszerint fogok cselekedni. Ilyenkor szembesülünk azzal, hogy van-e elég önbizalmunk nemcsak a világhoz, hanem önmagunkhoz is.

Tudnod kell, hogy az önbizalom nem egy önálló, konstans dolog, ami vagy van vagy nincs, hanem minden helyzetben változik aszerint, hogy éppen hogyan árazzuk meg magunkat (lásd fent). Ez az árazás határozza meg, hogy egy adott szituációban hogyan érezzük magunkat és hogyan viselkedünk. Önbizalomhiányról akkor beszélünk, amikor éppen alulárazzuk magunkat.

Újabb rossz hír, hogy az önbizalomhiány problémájával összességében nem lehet dolgozni. Dicsérheted magad nap mint nap a tükör előtt, de magabiztosabbnak csak akkor fogod érezni magadat, ha észreveszed, hol árazod be rosszul a személyiségedet. Mire gondolok? Amikor például nem mersz megnyilvánulni, elmondani a gondolataidat, kitérsz a konfliktusok elől, nem mersz kapcsolódni, nem mered próbára tenni magadat. Nézd meg, milyen esetekben fordul ez elő?

Persze az is elképzelhető, hogy te épp a túlárazós fajta vagy, és csak azt veszed észre, hogy valamiért „elmarod” magad mellől az embereket. Minden esetben hasznos az önvizsgálat, mert csak ez vezet el a reális énképhez és a reális árazáshoz. Ehhez itt találsz egy izgalmas tesztet.

Extra tippek az önbecsülés fejlesztéséhez

Soha nem késő változtatni magunkon és ezáltal az életünkön is. Hoztam néhány tippet, amellyel könnyen lecserélheted a negatív és/vagy valótlan gondolataidat és elindulhatsz az önbecsülés útján.

 1.      Először is bocsáss meg magadnak. Mindenki követ el hibákat, de a hibák nem a személyiségedet tükrözik vissza, hanem az adott helyzet és idő pillanatait, pillanatnyi megéléseit. Önbántás helyett mondd magadnak: „Hibát követtem el, de ettől még nem vagyok rossz ember.”

2.      Kerüld a „kell” és a „muszáj” kijelentéseket. Ha a gondolataid tele vannak ezekkel a szavakkal, akkor túl sok követelményt támasztasz magaddal szemben. Próbáld meg kizárni ezt a kényszerítést a gondolataidból, mert így egészségesebb képet kaphatsz arról, hogy mit várhatsz el önmagadtól.

3.      Koncentrálj a pozitívumokra. Gondolj életed azon részeire, amelyek jól működnek. Emlékezz azokra a készségekre, képességekre, amelyek segítségével korábban már megbirkóztál bizonyos kihívásokkal. Az a készség és képesség most is ott van benned.

4.      Gondold végig, mit tanultál meg eddig az életedben. Ha negatív élményeid voltak, milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy pozitív élményeid legyenek? Ehhez érdemes átcímkézni a felkavaró gondolatokat. Tekints a negatív gondolatokra úgy, mint jelzésekre, amelyek egészséges minták kipróbálására ösztönöznek. Tedd fel magadnak a kérdést: „Mit gondoljak és mit tegyek, hogy ez vagy az kevésbé legyen stresszes?”

5.      Legyél végre kedves magadhoz és bátorítsd magad. Ne azt mondd, „Ez nekem nem megy!”, hanem összpontosíts a pozitívumokra. Mondd magadnak: „Bár nehéz, én bírni fogom.” Adj elismerést is magadnak minden pozitív változásért. Például: „Lehet, hogy az előadásom nem volt tökéletes, de kiálltam, megcsináltam, a kollégáim kérdéseket tettek fel, és továbbra is elkötelezettek maradtak. Ez azt jelenti, hogy elértem a célomat. A következő pedig még jobb lesz.”

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Ha kérdésed lenne a Tudatos Megújulás Programmal kapcsolatban, elérsz a Facebookon és az Instagram-oldalamon is. Ajánlom figyelmedbe a „Kibeszélő Zsófival” elnevezésű élőadásaimat is, amelyekben hétfőnként ilyen témákkal is foglalkozom. Ha pedig szeretnél értesítőt is kapni arról, mikor milyen téma kerül napirendre, iratkozz fel a hírlevelemre.

0 hozzászólás a(z) “5 tipp az önbecsülés erősítéséhez” című bejegyzéshez

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező