Félelem, ami megbéklyóz minket

Life coach Budapest

Félelem – és ami mögötte van

Mindig izgulok, amikor új ügyféllel találkozom. Milyen lesz? Tudunk-e egymáshoz kapcsolódni? Milyen problémával jön? Tudok -e neki segíteni? Megtaláljuk -e a közös hangot? Ez alkalommal is így volt. Izgalommal vegyes érdeklődéssel vártam új ügyfelemet — akit nevezzünk Gabriellának.  Gabrielláról annyit tudtam, hogy vállalkozónő és a vállalkozásával kapcsolatos elakadásával jön hozzám.  

Tudatos Megújulás Program – Segítek megtalálni az utadat

Gabriella

Gabriella pontosan érkezett, és egy csinos, kedves arcú, mosolygós nőt láttam magam előtt. Kedves mosolya azonnal megragadott. Ahogy bejött és elhelyezkedett, testtartásából félénkséget, bizonytalanságot érzékeltem.

Szabályok

Elmondta, hogy már egy ideje építi vállalkozását, és bár vannak vásárlói, nem érzi úgy, hogy az üzlet a megfelelő ütemben fejlődne. Most egy döntési helyzethez érkezett, amikor is legkisebb gyermeke bölcsődébe megy. Ezért el kell dönteni, hogy beleálljon -e a vállalkozói létébe, vagy inkább visszamenjen dolgozni, amit természetesen nem szeretne. Amikor megkérdeztem, mi tartja vissza a vállalkozásától, elkezdte sorolni a félelmeit. Nem tudja, hogy ki tudja-e majd termelni a költségeket? Mi van, ha nem fizet be valamit, ha úgy hirdet, hogy még nincs kész a vállalkozása? Mi van, ha valamiért megbüntetik, mert nem elég körültekintő?  

A beszélgetésünk egy pontján megkérdeztem: 

 • A szüleid mit gondoltak a szabályokról, a törvényekről?
 • Hát hogy azokat, mindig, minden körülmény között be kell tartani! – felelte.    
 • Értem! És te erről, most mit gondolsz?
 • Hát azt, hogyha mindent megpróbálok betartani, akkor nem tudok elindulni! 

Ezt követően arról beszélgettünk, hogy ritkán esik meg egy vállalkozással, hogy az első pillanattól fogva, azonnal minden törvényi feltételnek megfelelően tud működni. A cél természetesen ez! De van egy tanulási időszak, és a kérdés számára most az, hogy akkor is bele mer fogni a vállalkozásába, ha tudja, hogy ezzel pár szabályt figyelmen kívül kell hagynia, legalábbis egy rövid időre. 

Félelem

Mikor tovább kérdezgettem Gabriellát, elmondta, hogy van benne egy másik félelem, hogy vajon fogják-e vásárolni a termékeit? Hogyan lesz elég ideje a munkájára a gyerekek mellett? Fog-e tudni elég pénzt keresni? Hogyan fog hirdetni? Mi van, ha pénzt öl a hirdetésekbe, de nem lesz több vásárlója? Lehet, hogy emelnie kellene az árakat, de akkor elveszítheti a vásárlóit.

Figyeltem Gabriellát és nem értettem a dolgot. Itt ül velem szemben egy lány, aki jó abban, amit csinál, eddig még csak pozitív visszajelzést kapott a munkájáról. Vannak vásárlói, sőt visszatérőek is.  Mégis csak a gátló tényezőkre, a nehézségekre kérdez rá, azokat veszi észre. És akkor hirtelen beugrott egy kép:  

 • Te egy kis beszari nyuszi vagy! – mondtam. 

Gabriella, bár egy pillanatra meghökkent, láthatóan meg is könnyebbült. Végre tudtunk beszélni a lényegről!

 • Igen, az vagyok. Mindentől félek. Állandóan gyötrődőm, hogy jó vagyok-e abban, amit csinálok. Megbéklyóz a félelem. Félek minden új dologtól. Nem merek igazán belevágni semmibe, mert félek, hogy valami baj fog történni. Nem merem megmutatni magam, felhívni magamra a figyelmet. 
 • Mindenkinek és mindennek meg akarsz felelni! Egy kedves nyuszi akarsz lenni, aki nem akar feltűnni senkinek, csak szépen, csendben meglapulni a fűben! Viszont pechedre vannak ambícióid, amik viszont láthatóan nem férnek össze a nyuszis léteddel. 
 • Igen, és ha jobban belegondolok, ezért is árazom alul magam, sőt van olyan, hogy én adok kedvezményt, pedig a vevő nem is kérte. Saját magamat alkudom le! 
 • Hogy jófej legyél! 
 • Hogy jófej legyek! – mondta szomorúan. 

Folytatás

Természetesen erről még sokat és hosszan beszélgettünk, honnan is jön ez a viselkedés, és még mi mindenben akadályozza őt a nyuszis viselkedése. Gabriella számos dolgot felismert és mondott ki magával kapcsolatosan. A beszélgetés végén, mikor megkérdeztem, most hogy van, egy igazán szép és kreatív választ kaptam: 

 • Akkor most elmegyek az állatkertbe és választok egy erősebb totemállatot!

Ahogyan ezt mondta, nekem azonnal egy oroszlán képe ugrott be! Nagyon büszke voltam rá! 

Ebben a mondatban benne volt minden, amit számomra a coaching jelent! Te döntesz, te választhatsz, hogyan szeretnéd élni az életed! Persze ez gyakran nehéz, új gondolkodást, működést igényel, de magunkért, megéri megtenni!

Konklúzió

Csajok, válasszatok egy erősebb totemállatot! ❤️

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Amennyiben lenne kérdésed a cikkel vagy a programmal kapcsolatosan, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal és másokkal!

0 hozzászólás a(z) “Félelem, ami megbéklyóz minket” című bejegyzéshez

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező