A társas vállalkozás kihívásai

Life coach Budapest
Társas vállalkozás kihívásai

Sokan döntenek úgy, hogy nem egyedül, hanem egy társsal vágnak bele a vállalkozásukba. Egy társas vállalkozás esetén nyilvánvalóan vannak előnyök, de sok konfliktusos helyzettel is meg kell birkózni. Ezek a konfliktusok olyan mértékben megmérgezhetik a kapcsolatot, hogy az akár a közös vállalkozás, vagy éppen a kapcsolat végét is jelentheti. Ebben a blogbejegyzésemben azokat a pontokat mutatom be, amelyek mentén konfliktushelyzetek alakulhatnak ki, ezzel is segítve a társas vállalkozás tagjait, hogy hosszútávon sikeresen működtessék vállalkozásukat.

Szerepkonfliktus

A társas vállalkozások esetén az első és talán a legnehezebben kivédhető probléma, a különböző szerepek közti konfliktus. Itt arra gondolok, amikor két olyan ember kezd el közösen vállalkozni, akik egyébként valami más szerepben már szoros, mély kapcsolatban vannak egymással. Ilyenek a házastársak és a barátok esetei. A probléma itt abból adódik, hogy a két fél nemcsak mint vállalkozási partner, hanem mint feleség és férj, vagy mint barát is kapcsolódik egymáshoz. A társas vállalkozások indulás szakaszában ez a fajta szerepösszecsúszás még előnyként jelenik meg. Hiszen ki ne akarna a barátjával vállalkozni, illetve milyen kényelmes, hogy a céges dolgokat, akár reggelizés közben is meg lehet beszélni a férjünkkel.

Igen ám, de hosszútávon pont a szerepek összecsúszása jelenti a legnagyobb kihívást. Ugyanis, ha nem figyelünk oda, akkor az egyik szerepünk – a házastárs vagy a barát szerepe – kiüresedik. Egyszerűen azért, mert egyre kevesebbet tartózkodunk abban a szerepünkben, és az üzleti partner szerepünk válik általánossá. Ennek tipikus megnyilvánulása, amikor a barátok már nem járnak el sehova közösen, csak a munkahelyre és a munkájukra korlátozódik a kommunikáció. De ugyanez a jelenség megfigyelhető a házastársak esetén is. A felek azt élik meg, hogy valami elveszett, a munkán kívül másról már nem szól a kapcsolatuk.

Mit tehetünk ellen?

Nagyon fontos, hogy már az elején tudatosítsuk, hogy több szerepben próbálunk kapcsolódni a partnerünkhöz. Ahhoz, hogy mindkét szerepben jól működjünk, fontos, hogy térben és időben is jól elválasszuk a szerepeket egymástól. Ez esetben még igazabb az a tanács, hogy ne vigyük haza munkát! Ne otthon, családi környezetben akarjuk megbeszélni a vállalkozásunk ügyes-bajos dolgait. Barát esetén pedig teremtsünk időt és lehetőséget, hogy barátként is kapcsolódjunk egymáshoz.

Szerepzavar 

A szerepzavar gyakorlatilag a társas vállalkozásokban kialakult szerepkonfliktus egyik lehetséges, – de nem kötelező – érvényű következménye. Azokat veszélyezteti inkább, akik a különböző szerepeikben, más és más módon kommunikálnak, viselkednek. Legjobb példa erre az, amikor valaki otthon passzívabb, visszahúzódóbb magatartás tanúsít, de a munkahelyen vezetői pozícióba kerül. A család pedig azt tapasztalja, hogy otthon is elkezd az illető főnökként viselkedni. Ha a társas vállalkozás esetén az egyik fél, az otthoni szerepével ellentétesen kezd el működni, vagy túlságosan ráerősít a szerepére, akkor könnyen kialakul egy új, gyakran egyenlőtlen helyzet.

Ha például a nő rátermettebb az üzletben, akkor gyakran otthon is és elkezd dominánsan viselkedni. Ez egy idő után mindkét fél számára zavaróvá válik. A nő ilyenkor úgy érzi, mintha az anyja lenne a másiknak, a férj pedig úgy érzi, hogy egy főnököt kapott a nyakába. A szerepbe való beleragadás, közös vállalkozások esetén azért is fordulhat elő könnyebben, hiszen a nap folyamán a kommunikációs célszemély nem változik. Így még inkább adja magát, hogy a beszélgetés és viselkedési stílus megmaradjon a munka végeztével is.   

Mit tehetünk ellene?

Nagyon fontos a szerep flexibilistás! Mit értek ez alatt? Azt, hogy ne azonosítsuk magunkat a szerepeikben használt viselkedésbeli, magatartásbeli, kommunikációs stílussal. A gyerekeink, a szüleink, a főnökeink, az ügyfeleink és a házastársunk mást és mást várnak el tőlünk. Ne próbáljuk meg mindenkinek ugyanazt nyújtani. Tudjunk a szerepeinkből kilépni és mint egy kabátot levenni, felvenni, cserélni. Tudjunk az alkalomhoz illően öltözködni! Ez nagyon nagy mértékű tudatosságot igényel, de igyekezettünket a környezetünk meghálálja.

Pénzhez való viszony

A pénzhez való viszony tekintetében, a költés és a megszerzés területén is lehetnek különbözőségek a társas vállalkozás partnerei között. Erről egy másik blogbejegyzésében hosszabban is írtam, ezért itt csak röviden mutatom be a tipikus konfliktushelyzeteket. Ilyen helyzet lehet, ha az egyik fél inkább érzelmi alapú, spontán döntéseket szeret hozni, – nem is szereti vezetni a kiadásait és bevételeit –, míg a másik szereti az előre eltervezett, átgondolt, költéseket és napra pontos a pénzügyi nyilvántartása. Az egyiket megrémiszti, teherként éli meg az adminisztrációt, a tervezettséget, miközben a másik attól esik kétségbe, hogy nincs támpont, keret, terv a költségekre vonatkozóan. További konfliktusforrás lehet még, ha valaki nehezen ad ki pénzt, mindent szeretne saját erőforrásból megoldani. A másik pedig úgy gondolkozik, hogy a profizmust meg kell vásárolni, és ezeket a kiadásokat szükségszerű befektetésként fogja fel. Éppen ezért értetlenül áll a másik “zsugoriskodása” előtt.

A társas vállalkozás tagjai között a pénz megszerzéséhez való viszony tekintetében is lehetnek különbözőségek. Ennek egyik tipikus megnyilvánulási területe az árazás. Az árazás során mindig megjelenik, hogy a szereplők mit gondolnak magunkról, a termékükről, mit feltételeznek arról, mennyi pénzt kereshetnek meg vele, hol van a pénzügy üvegplafonjuk.

Mit tehetünk ellene?

Ha azt vesszük észre, hogy a pénzhez kapcsolódóan vannak visszatérő konfliktusaink, akkor érdemes tudatosítani a saját és a partnerünk pénzhez kapcsolódó hiedelmeit. Fontos, hogy elfogadjuk, ezek hiedelmek, amik nem feltétlenül a jelen igazságaira reflektálnak, hanem régről hozott tapasztalatok, minták. Már korábban is írtam róla, hogy egyes hiedelmek jobban vagy sikeresebben kiszolgálnak minket a jelenben is. Érdemes megvizsgálni a magunkét és a  partnerünkét is, majd kialakítani egy közös álláspontot, ami során a jelen tapasztalatait vesszük alapul.

Időmenedzsment

Az időhöz való viszony tekintetében is lehetnek különbözőségek a társas vállalkozások tagjai között. Van, aki előre szeret tervezni, és jól is tudja tartani a határidőketpontos és általában hatékonyan el is végzi a munkát. Ha egy ilyen személy összekerül, egy halogatós, késős, a feladatokat előreszeretettel tologatós partnerrel, folyamatos konfliktust élhetnek meg. A pontos embert dühítheti, idegesítheti a másik fél lassúsága, megbízhatatlansága, késése. Az ilyen fajta konfliktusok esetén könnyen kialakulhat a kommunikációban egy egyenlőtlen helyzet. Az egyik fél elkezdi úgy érezni, hogy neki kell állandóan noszogatni, számon kérni, irányítani a másikat. Ha a noszogató fél történetesen a nő, akkor ez zavaróan hathat az otthoni nemi szerepeikre is.

Mit tehetünk ellene?

Ilyen esetben mindenképp érdemes a halogató személynek dolgoznia a halogatásán. Utána kell járnia, mi áll a halogatása mögött. A másik személynek érdemes elgondolkodnia, hogy nem áll-e maximalizmus az ő túlzott  hatékonysága hátterében. Ha az egyik fél tud javítani a halogatásán, a másik pedig a maximalizmusán, akkor egy sikeres együttműködést alakíthatnak ki.

Nektek milyen területen vannak vitáitok?

A következő blogposztomban, további területeket mutatok be, ahol konfliktusok alakulhatnak ki társas vállalkozások esetén.

Egy vállalkozás felépítése hosszú és kitartó munkát igényel. Ha úgy érzed, hogy ezen a hosszú úton elbizonytalanodtál, motiválatlanná váltál, vagy csak egyedül vagy a kérdéseiddel, bátran keress meg!

Ha tetszett a poszt, oszd meg ismerőseiddel is!

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?