Business coach – business coaching

Life coach Budapest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Business coaching

A coaching eszközeiről és területéről, valamint a life coachingról már írtam, de mikor lehet szükség egy business coach segítségére? És mire való az executive coach?  

Röviden összefoglalva business coachra akkor van szükséged, ha a problémáid, a dilemmáid alapvetően az üzleti tevékenységedhez kapcsolódóak, vagy olyan készségek, képességek fejlesztése a cél, amelyek az üzleti problémáid megoldását segítik elő. Ezen túlmenően a business coach segít a vállalkozás építésében, stratégiai tervezésben, szervezeti optimalizálásban, vagy új szervezeti változások bevezetésében. 

Ez most nagyon úgy hangzik, mintha a business coaching csak a “nagyok” kiváltsága lenne. Pedig nem igaz, mert induló vállalkozóknak, akár mikrovállalkozóknak is nagyon sokat tud segíteni egy hozzáértő business coach.  Az viszont igaz, hogy a felmerülő problémák, dilemmák egészen más jellegűek lehetnek.

Tipikus mikrovállalkozói business coaching kérdések, amikkel megkerestek:

Természetesen a fentieken kívül számos más business coaching területét érintő kérdéssel kapcsolatban kerestetek már meg. Induló vállalkozóknál és mikrovállalkozóknál (tudod, amikor egyedül vagy a cégedben) a személyes kompetenciák sokkal nagyobb hatással vannak a vállalkozás sikerére – hiszen itt még egy ember kompetenciájára, tudására, készségeire támaszkodik az egész vállalkozás –, így sokat dolgozunk az egyén személyiség fejlesztésén (félelem, szorongás leküzdése, belső türelmetlenség kezelése, csalódások feldolgozása, versenyhelyzet negatív megélése, düh- és konfliktuskezelés, nemet mondás képessége), a vállalkozói kompetenciák fejlesztésén. Ezen a területen érdemes olyan business coachot választani, akinek van kisvállalkozásban szerzett fejlesztési ismerete, tudása és tapasztalata.

Tipikus kis- és középvállalkozói business coaching kérdések

A több embert foglalkoztató cégek esetén a business coaching nemcsak a vállalkozás tulajdonosának kiváltsága, hanem munkatársi szinten is megjelenik rá az igény. Ilyenkor a következő problémákkal fordulnak hozzám:

 • Honnan tudjam a kiválasztás során, ki lesz a jó munkaerő?
 • Hogyan építsek összetartó, lojális csapatot?
 • Hogyan értessem meg magamat a munkatársaimmal?
 • Hogyan tehetem hatékonyabbá a munkavégzést?
 • Hogyan tudom kezelni a csapatomon belüli konfliktusokat?
 • Hogyan kommunikáljak és vigyek sikerre egy komplex szervezeti átalakítást?
 • Hogyan kérjem számon a kollégákat?
 • Hogyan motiváljam őket?
 • Gondom van a delegálással, hogyan érdemes jól csinálni?
 • Hogyan adok jól visszajelzést?
 • Hogyan kezeljem a stresszt?
 • Ha elmegyek szülni, vagy más okból – időszakosan vagy véglegesen – kiszállok, akkor hogyan tervezzem meg az utódlásomat?

Látható, hogy ezeknek a kérdéseknek a nagy része is a személyes kompetenciákra, készségekre korlátozódik, de itt már több, az adott cége jellemzős szervezeti, céges működési ismeretre van szüksége a coachnak ahhoz, hogy hatékonyan tudjon segíteni ügyfelének.

A business coaching egyik területe az executive coaching, (vezetői coaching) amely a (felső)vezetők vezetéssel kapcsolatos témáira irányul, és aminek célja a vezetői teljesítmény növelése. Ez esetben sem feltétlenül korlátozódik a kliens vezetői dilemmáira a coaching, hanem sokkal inkább a személyiségfejlesztés van a középpontban. Itt is jó, ha a coach maga is dolgozott vezetőként, illetve valamennyire testközelből is ismeri az ügyfél által hozott problémákat vagy legalábbis azok típusait.

Okok, amikért érdemes együtt dolgozni business coach-csal
 • A business coach azért van, hogy segítsen neked nőni, fejlődni az üzleti életben, ezt senki más nem nyújtja neked!
 • A Fortune Magazin legújabb kutatás szerint a business coaching befektetésarányos megtérülése (ROI – return of investment) nagyon magas, egészen pontosan 529%. Ez azt jelenti, hogy minden forint, amit jó business coachingra költesz, busásan megtérül!
 • A business coach segít felismerni az akadályaidat, a nehézségeidet és segít meghatározni az utat a leküzdésükhöz, és végigvezetni rajta.
 • A business coach segít kihozni belőled a legtöbbet, hogy a vállalkozásod sikerének ne Te legyél az akadálya.

Ha a fenti kérdések bármelyikében segítségre van szükséged, keress meg bátran!

Te fordultál már business coachoz?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: print

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?