Kötődési típusok teszt – Hogyan működsz a kapcsolataidban?

Life coach Budapest

Mire jó a kötődési típusok teszt?

El sem tudod képzelni az életed társ nélkül? Úgy érzed akkor teljes az életed, ha szeretve vagy? Kapcsolatról kapcsolatra vándorolsz? Ha nincs melletted senki, teljesen elveszettnek érzed magad? 

Nehezen bízol meg a másikban? Állandóan attól rettegsz, hogy megcsalnak vagy elhagy a másik? Ellenőrzöd a telefonját és elolvasod az e-mailjeit, miközben utálod magad, hogy ezt csinálod?

Állandóan attól félsz, hogy már nem szeret a másik? Folyamatosan alkalmazkodsz és igyekszel megfelelni és a kedvére tenni a másiknak? Időnként elgondolkodsz vajon mit szeret benned a másik?

Ugyan szeretnél magadnak társat, de kiborít a gondolat, hogy valakihez igazodnod kelljen? Nagyon is szereted a saját életed és ragaszkodsz a kialakított kis életedhez. Nem szoktál és nincs is kedved segítséget kérni másoktól. Vagy egyszerűen csak mindenki hülye és senki nem elég jó neked?

A kötődési típusok teszt segít megérteni, miért így viszonyulsz a másikhoz a kapcsolataidhoz.

De mi köze ezeknek a kérdéseknek a kötődési típusokhoz?

Azt, hogy hogyan viszonyulunk a másikhoz, a kötődési típusunk határozza meg. Lehet, hogy megbízol a másikban, de az is lehet állandóan gyanakszol a másikra? Akkor érzed jól magad egy kapcsolatban, ha a másik mindig a közeledben van. Ha mindent sülve-főve együtt csináltok.

De az is elképzelhető, hogy egy se veled – se nélküled kapcsolatban kínlódsz éppen. Nagyon tudod szeretni a másikat, majd a szeretet gyorsan átcsap gyűlöletbe. Esetleg szíved mélyén te is érzed, hogy jobbat, többet érdemelnél és ez a kapcsolat méltatlan hozzád, de képtelen vagy kilépni belőle. Már többször próbáltad lezárni, de valahogy mindig visszasírja magát a másik – vagy időnként éppenséggel te, mivel rettegsz az egyedülléttől.

kötődési típusok teszt

Életünk korai szakaszában az elsődleges gondozónkkal kialakítunk egy érzelmi kapcsolódást. Ez az érzelmi kapcsolódás fogja meghatározni, hogyan tudunk az életünk során kötődni másokhoz, illetve a későbbi partnereinkhez. Mennyire bízunk meg a másikban, mennyire függünk tőle. Esetleg azt szeretjük, ha a másik állandóan körülöttünk van vagy inkább azt preferáljuk, ha van személyes terünk és a kapcsolaton belül is tudunk egyedül lenni. A kapcsolatot állandó veszekedések tarkítják, vagy inkább a harmonikus együttélések jellemzőek ránk.

A gyerekkorunkban megtanuljuk azt is, hogy a nehézségeinkkel inkább egyedül vagy mások segítségével igyekezzünk megbirkózni. Megosztjuk másokkal a fájdalmainkat, félelmeinket vagy bezárkózunk és igyekszünk nem terhelni másokat a bajunkkal.

Ha elérhetetlenek vagyunk mások számára, ha rendszeresen jégkirálynőnek hívnak a hátunk mögött, ha úgy érezzük senki nem elég jó nekünk elképzelhető, hogy szintén kötődési nehézség áll a háttérben.

A korai kötődési tapasztalataink nemcsak érzelmi fejlődésünkre, hanem kapcsolataink egészségére is nagy hatással van. A kötődési típusok teszt segítségével azt tudod ellenőrizni, hogy milyen a te kötődési stílusod.

Kötődési típusok teszt

A kötődési típusok teszt eredményében megtudhatod, hogy

  • biztonságos,
  • szorongó-ambivalens, bizalmatlan
  • elutasító-elkerülő.

Ennek a tesztnek a kitöltésével megismerheted a stílusod, és a kapott eredményt követően arról is olvashatsz , hogyan befolyásolja a kötődési típusod az emberi kapcsolataidat. Mik a jellemzői az adott kötődési típusnak, milyen nehézségekkel, kihívásokkal kell szembenézned.

Ha kíváncsi vagy milyen a te kötődési stílusod és ez hogyan hat a kapcsolataidra töltsd ki a tesztet. 

A kötődési típusok tesztben összesen 43 állítást olvashatsz. Gondold végig őket és jelöld meg, hogy mennyire igazak rád az állítások. A teszt kitöltése közel 10 percet vesz igénybe, a legpontosabb eredmény elérése érdekében kérlek, minden kérdésre a lehető legőszintébben válaszolj. A teszt anonim és az eredmény csak számodra lesz látható.

Fontos azonban, hogy tudd, ez a teszt nem alkalmas pontos diagnózis felállítására, és semmiképp sem egyenértékű egy szakember személyes találkozáson alapuló véleményével.

Mi lett az eredmény? Neked milyen a kötődési típusod? 

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Ha kérdésed lenne a programmal kapcsolatban, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha tetszett a teszt, oszd meg ismerőseiddel is!

Egy hozzászólás a(z) “Kötődési típusok teszt – Hogyan működsz a kapcsolataidban?” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező