Depresszió teszt és diagnózis – Miért vagyok ilyen nyomott?

Life coach Budapest

Kinek szól ez a depresszió teszt?

Mindannyiunk életében vannak hullámvölgyek. Vannak örömteli pillanataink, és olyanok, amikor szomorúnak vagy levertnek érezzük magunkat. Ezek az időszakok pedig folyamatosan váltakoznak. Hol fent, hol lent. Az időnkénti levertség nem szokatlan, de ha úgy érzed a nehezebb pillanatok elhúzódnak és egyszerűen nem tudsz belőle kikeveredni, akkor lehetséges, hogy depresszióval küzdesz. A depresszió teszt segítségével megtudhatod, hogy a jelenlegi rosszkedved, lehangoltságod csak átmeneti vagy érdemes komolyabban venned és segítséget kérned.

Tudatos Megújulás Program – Segítek megtalálni az utadat

A depresszió teszt annak felmérésében is segít, hogy a jelenlegi gondolataid mennyire depresszívek. A depresszió a világon az egyik legelterjedtebb mentális és érzelmi állapot, és egyben az egyik leginkább félreértett állapot is. A depresszióval küzdő egyént sokszor gondolják lustának, sótlannak, önzőnek, kedvetlennek, fásultnak antiszocnak. Pedig ez több, mint egy sima lehangoltság. Vannak ügyfeleim, akik úgy írják le a saját depressziójukat, mint egy zsibbadt állapotot vagy úgy, mintha egy „nagy fekete lyukban élnének”.

Ha depressziós vagy előfordulhat, hogy

 • reménytelenséget,
 • bűntudatot,
 • értéktelenséget,
 • tartós magányt,
 • szomorúságot,
 • koncentrálási nehézséget,
 • érdektelenséget,
 • energiahiányt,
 • alvászavart,
 • étvágytalanságot,
 • nyugtalanságot,
 • ingerlékenységet tapasztalsz magadon.
kiégés, burn out, depresszió
Minden mindegy…

Depresszió esetén mindegyik tünet együtt jelen van?

Nem. Nem feltétlenül kell depresszió esetén ezen tünetek mindegyikét tapasztalnod magadon. A depresszió megélése személyenként eltérő lehet, és az egyes tünetek intenzitása is változó lehet.

Ez a mentális állapot alapvetően 4 szinten hat az egyénre;

 • érzelmi szinten,
 • kognitív (gondolkodás) szinten,
 • viselkedés szinten,
 • valamint fizikai szinten.

A betegség tünetei általában mindegyik szinten jelentkeznek. Viszont mint már írtam egyénenként változó, hogy kinek melyik szinten és milyen intenzitással jelentkeznek a tünetek. Van, aki súlyos depresszió esetén is viszonylag jól funkciónál, a környezete számára kevésbé érezhető az állapota. Másnál egy lightosabb depresszió is olyan viselkedésbeli változásokat, fizikai tüneteket produkál, hogy hamarabb nyilvánvalóvá válik a környezet számára, hogy baj van.

Tapasztalatom esetén a depressziós személy gyakran nem is ismeri fel, hogy mi az amivel küzd. Mivel helyzetére állapotára vonatkozóan kilátástalanságot, érdektelenséget, motiválatlanságot él meg, és önmagát erőtlennek érzi, nehezen szánja rá magát, hogy szembesüljön a helyzetével. Általában a család, a munkatársak, akik először érzékelik, hogy valami gond van, megváltozott az illető viselkedése, működése. De ők pedig gyakran mint már írtam félreértelmezik a helyzetet, átmeneti kedvetlenségnek vagy valami teljesen másnak látják. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha felmerül benned a depresszió gyanúja a depresszió teszt segítségével leellenőrizd az állapotodat, annak érdekében, hogy szakszerű segítséget tudj kérni.

Mennyire pontos a depresszió teszt?

Ez a pszichológiai teszt NEM diagnosztikai eszköz semmiképp nem alkalmas pontos diagnózis felállítására, és nem egyenértékű egy szakember személyes találkozáson alapuló véleményével. A teszt Aaron Temkin Beck amerikai pszichiáter 21 kérdéses depresszió tesztjén alapul, annak egy rövidített verziója. Jelenlegi verziójában a 16 éves és idősebb személyek számára tervezték és olyan elemekből áll, amelyek a depresszió tüneteivel kapcsolatosak, mint például a reménytelenség, a szorongás és az ingerlékenység, a bűntudat vagy az önmarcangolás érzése, valamint olyan fizikai tünetek, mint pl. a fáradtság, a fogyás és a szex iránti érdeklődés hiánya.

Hogyan működik depresszió teszt?

A kérdőív 13 csoportosított állítást tartalmaz. Gondosan olvasd végig, és válaszd ki azt az egy állítást az adott csoportból, amely legjobban leírja az érzéseidet az elmúlt pár hétben. Az állítások a depresszióban szenvedők körében gyakori élettapasztalatokat veszik alapul.

Kérlek, valamennyi állítást olvasd végig az adott kérdéscsoporton belül, mielőtt választasz! Jelöld be a kiválasztott állítást. Ne siess, a teszt kitöltése legalább 10 percet vesz igénybe. Alaposan gondold végig a válaszaidat. Annak érdekében, hogy a depresszió teszt a legpontosabb eredményt adja, igyekezz minden kérdésre a lehető legőszintébben válaszolni. A teszt kiértékelését a kitöltést követően azonnal megkapod.

Jó Tesztelést kívánok!

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Ha kérdésed lenne a programmal kapcsolatban, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha tetszett a teszt, oszd meg ismerőseiddel is!

Egy hozzászólás a(z) “Depresszió teszt és diagnózis – Miért vagyok ilyen nyomott?” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező