Meg lehet élni a nyuszi horgolásból? – Sikeres Nők Podcast #13

Life coach Budapest
Share on facebook
Share on email

Szia Sorstárs!

Neked is kézműves vállalkozásod van? Gyakran megkérdezik tőled, hogy és “ebből meg lehet élni?” Tényleg, Te megélsz belőle? Vagy nem is ez a lényeg? Akkor mi a célja a vállalkozásodnak? Sikeresnek hívhatunk e egy kézműves vállalkozást, ha nem termel ki egy teljes fizetést?

A mai adásban arról beszélgetünk, hogy meglehet -e élni a kézműves vállalkozásokból?

A Női Sikertréner Sikeres Nők podcast sorozatának 13. részében Nagy Erikával, a Mompreneurs közösség alapítójával arról beszélgetünk, hogy mi lehet a célja az úgy nevezett hobbivállalkozásoknak, mi a mozgatórugója a vállalkozásnak, mennyit számít a megélhetésben a „szerelemből” indított vállalkozás.

Az adásban érintjük, hogy

 • különböző kézművesek hogyan gondolkodnak a témáról;
 • mik egy kézműves vállalkozás sajátosságai;
 • a másodlagos keresetforrás vagy a profit maximalizálása-e a cél;
 • mennyire szolgálhatja ki egy kézműves vállalkozás akár az egész család igényeit;
 • milyen órabérrel lehet/illik számolni kézműves, illetve szolgáltató kisvállalkozás esetében;
 • mi a kulcsa a piacon való fennmaradásnak.

Az elmúlt években nagyon sok nő, édesanya fogott vállalkozásba, ezzel új színt és új terminológiát teremtve a piacon. Azonban a célok nem mindig egyértelműek. Vajon mindenki a profitért dolgozik kisvállalkozóként vagy valami más van a háttérben? És ha inkább az „önmegvalósítás”, vagy éppen a foglalkoztatói léttől való távolmaradás a cél, annak milyen pozitív kihatása lehet a családi kasszára vagy magára a vállalkozóra? Nagyon sok esetben láthatjuk, hogy az ilyen hobbivállalkozások kiszolgálják a család igényeit és számos más előnnyel is járnak:

 • Az otthonról dolgozók megspórolják az utazási költségeket és az arra fordított időt,
 • a család közelében lehetnek, így szorosabbá válhatnak a kapcsolatok,
 • nem mellesleg pénzt is hoznak a konyhára, amely jó esetben több is lehet, mint egy átlagos alkalmazotti bér.

Ha te is kézműves vállalkozó vagy, ha érdekel, hogyan lehet ebből jól megélni, esetleg bizonytalan vagy a saját árazásodat illetően, akkor mindenképp hallgasd meg az adást!

Csak klikkelj a lejátszás gombra, vagy

 • Soundcloudon gépről/ telefonról keress rá a „Női Sikertréner” vagy a „Sikeres Nők” elnevezésekre. 
 • Androidos telefonnal letöltheted magát az ingyenes Podcast Addict applikációt, ahol a „Sikeres Nők”-re rákeresve szintén megtalálsz bennünket.
 • iPhone-ról az iTunes podcastek között keress bennünket.  

Útravaló

Összeszedtem, melyek azok a pontok, amelyek segíthetnek neked eligazodni ha neked is része az életednek egy kézműves vállalkozás:

 • A hobbivállalkozás nem feltétlenül szó szerint értelmezendő. A hobbi magába foglalja azt a szerelemtevékenységet, amely nemcsak profitot hoz, de kielégíthet számos más igényt is a munka világában.
 • Az óradíjad pontos megállapításához mindenképpen foglalkoznod kell az árazás kérdésével. Ennek nagyon sok komplexitása van, főleg, ha kézműves vagy.
 • A kézműves vállalkozás lehet egyfajta legitimáció a munkaerőpiactól való távolmaradásra. Itt magad szabod meg és irányítod a saját mókuskerekedet, ezáltal könnyebben elkerülheted a kiégést.
 • Sokan esnek azonban abba a hibába, hogy nem jól mérik fel az erősségeiket, teherbírásukat. Hogy nem tudják, valójában mennyi energiát is tesznek bele a vállalkozásba, hogy hogyan kellene megmaradniuk a realitások talaján is.
 • Tiszta fej, tisztánlátás és tervezés a kulcsa minden sikeres vállalkozásnak.
 • Tudnunk kell, mi a valódi célunk, azaz mitől is leszünk igazán elégedettek a vállalkozásunkban.

Ha kérdésed lenne az elhangzottakkal kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged, keress meg nyugodtan.

Neked mit adott a mai adás? Mit tanultál ebből a podcast részből? Írd le magadnak! Sőt, ha kedved van, írd meg nekem is! Igazán kíváncsi vagyok.

Kapcsolódó cikkem:

Hogyan kommunikálj az ügyfeleiddel?

Kihívások a vállalkozásban

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?