4 vérmérséklet-típus – Ismerd meg sajátodat!

Life coach Budapest

Hogyan jellemeznéd magad? Olyan vagy, akinek a hátán fát lehet hasogatni vagy azonnal robbansz, mint egy bomba, ha megbántanak? Nyugodtabb vagy minden nagyon mélyen érint? Bezárkózol vagy „leüvöltöd a fejét” bárkinek? Szóval hová sorolnád magad a vérmérsékleted szerint? Mert hogy többféle is lehetsz, és mindjárt mutatom is a lehetőségeket és azt, hogy mit kezdhetsz velük.

Tudatos Megújulás Program – Segítek megtalálni az utadat

A hippokratészi temperamentumelmélet

A temperamentumok tana a legrégebbi ismert személyiségtipológia, amely a Kr. e. 400 körül élt görög orvosra, Hippokratészre vezethető vissza. Az akkori tudományos hipotézis szerint a különböző karakterek a négy „testnedvvel”, a vérrel, a váladékkal, valamint a sárga és fekete epével állnak kapcsolatban. Ezért a négy személyiségszerkezet vagy temperamentum „szangvinikus”, „flegmatikus”, „melankolikus” és „kolerikus” elnevezései e négy testnedv görög szavaiból származnak.

A modern pszichológiában a vérmérséklet mára inkább egyfajta metaforává vált, amely segít az embereknek azonosítani és megérteni saját temperamentumukat és mások viselkedési stílusát. Bár ezek a típusok nem számítanak szigorúan tudományosan megalapozottnak, mégis széles körben használják a személyiség jellemzésére és az emberi kapcsolatok elemzésére.

Miért jó, ha tudjuk, hogy milyen a vérmérsékletünk?

Ne feledd, a vérmérséklet-elmélet régi pszichológiai megközelítés és a modern pszichológia már nem alkalmazza vagy támogatja azt a személyiségjellemzők és viselkedési mintázatok kizárólagos elemzésére. Általa azonban közelebb kerülhetsz saját magadhoz és jobban megértheted a körülötted élőket is.

A vérmérséklet-elmélet egy egyszerűsített módszer a személyiség megértésére, a tesztek által nyújtott információk pedig segíthetnek abban, hogy jobban megértsük egymást, a különféle személyiségtípusokkal való kapcsolatunkat. A cikk végén találsz is egy vérmérsékletet-tesztet, amelyből megtudhatod, hogy te melyik kategóriába tartozol.

Az alábbiakban röviden ismertetem azokat a tulajdonságokat és személyiségjegyeket, amelyeket a temperamentumelmélet a fenti négy típusnak tulajdonít:

A kolerikus vérmérsékletű ember

kolerikus vérmérséklet rajz nő mikrofonok előtt

A kolerikus típus merész, manipulatív, arrogáns, munkamániás, uralkodó, elutasító, türelmetlen, vitatkozó, főnökösködő, büszke, makacs, meggondolatlan, intoleráns, tapintatlan, önző, forrófejű, teátrális… Elég ijesztő jellemzők, igaz? Viszont éppen ezért lehet egy erős akaratú és magabiztos kolerikus személy ideális vezető.  Hogy miért?

Mert csupa ambíció, gyorsan és magabiztosan hoz döntéseket, ugyanakkor hamar beleun a részletekbe. Mivel ritkán csügged és érvényesíteni képes a tekintélyét, gyakran eléri céljait. A kolerikus emberek azonban kevésbé együttérzők és jellemzően jobban szeretik magukat, mint másokat.

Az a tény, hogy ritkán érzik át mások szükségleteit, megkönnyíti számukra, hogy kihasználják embertársaikat, ha az az ő érdekeiket szolgálja. A kolerikus emberek nehezen tudnak pihenni, kikapcsolni, leállni. Általában dominánsak a kapcsolataikban, éppen ezért veszekedősnek tűnhetnek. Fanatikusak a céljaikat elérendő, nehezen bocsátanak meg és ugyanilyen nehezen tűrik a frusztráltságot.

Ilyen típus Napóleon, Margaret Thatcher, Bill Gates és Oprah Winfrey.

A flegmatikus vérmérsékletű ember

flegmatikus vérmérséklet rajz nő a fejében galambok

A fentiek szöges ellentéte a flegmatikus ember, ő ugyanis alkalmazkodó, türelmes, toleráns, félénk, kiegyensúlyozott, diplomatikus, közvetítő, humoros, visszafogott, tartózkodó, békés, kiegyensúlyozott, barátságos, ésszerű, kitartó, nyugodt …  Ám nem meglepő módon mégis tud kételkedő, merev, közömbös, tétova, határozatlan, aggodalmaskodó, lassú, feltűnésmentes, vonakodó, lelketlen, törékeny, félénk és alázatos lenni.

A flegmatikus emberek elsősorban tehát békeszeretők, nyugodtak és általában mindennel úgy elégedettek, ahogyan azok vannak. Megbízhatóan betartják az elfogadott munkafolyamatokat, ezért alkalmasak a speciális, akár monotonitást tűrő feladatokra is. Nem szeretik, ha minden nap új problémákkal szembesülnek, amelyek változtatásokat és kreativitást igényelnek.

Nem különösebben lelkesek, és gyakran szükségük van a gyors munkavégzésre irányuló nyomásra, mivel nem szívesen hajtják meg/túl magukat. Passzivitásuk és közömbösségük gyorsan elkedvetleníthet másokat, ráadásul kívülről éppen emiatt önelégültnek is tűnhetnek.

A flegmatikus viszont jó diplomata és mivel jóindulatú, könnyen kijön másokkal is. Ritkán nevet hangosan, amolyan száraz humorú, ironikus típus.

Ilyen személyiség Keanu Reeves, Calvin Coolidge, Tim Duncan és Sandy Koufax.

A szangvinikus vérmérsékletű ember

szangvinikus vérmérséklet rajz  nő szúnyogra figyel meditálás közben

A temperamentumelmélet szerinti harmadik típus a szangvinikus. Az idetartozó ember naiv, következetlen, nyugtalan, ingatag, ingerlékeny, engedékeny, szemtelen, fegyelmezetlen, feledékeny, önkényes, kiszámíthatatlan, beszédes, szervezetlen, hencegő, szétszórt, felszínes, rámenős lehet.

A szangvinikus emberek kifejezően kommunikálnak arckifejezésekkel és gesztusokkal, lelkesen és melegen beszélnek, de nem mindig veszik komolyan az igazságot. Ritkán van idejük figyelmesen meghallgatni a másikat, könnyen elterelődik a figyelmük, ezért fókuszálatlannak tűnnek. Igyekeznek minél több emberrel kapcsolatba kerülni, és szeretnek a figyelem középpontjában lenni, mivel sokan közülük az elismerés és a csodálat rabjai.

A szangvinikus emberek ugyanakkor képesek megbántani másokat anélkül, hogy ezt ők maguk észrevennék. Bár együttérzők és nagy baráti és ismeretségi körrel rendelkeznek, a velük való barátságok gyakran felszínesek. Nem túl megbízhatóak, gyakran elfelejtik a megbeszélt időpontokat és ígéreteiket, mert szétszórtak, nem tudják jól megszervezni a dolgaikat.

Könnyen megnyerik magukat az új és ismeretlen dolgoknak, és tehetségük van a motiváló munkahelyi légkör megteremtéséhez, viszont sajnos ritkán fejezik be a projekteket, ezért ritkán is érik el céljaikat. Az ötletek kiagyalása és mások meggyőzése ezekről nagyobb örömet okoz nekik, mint maga a munka.

Ilyen típus Franklin D. Roosevelt, Bill Clinton, Robin Williams és Tigris a Micimackóból.

A melankolikus vérmérsékletű személyek

melankolikus vérmérséklet rajz nő arca

A melankolikus személyiségre jellemző, hogy érzékeny, rendezett és szervezett, társaságkedvelő, hűséges, lojális, önfeláldozó, kitartó, pontos, tisztelettudó, megfontolt, szerény, figyelmes, lelkiismeretes, művészi és idealista.

Ennek ellentmondani látszik, hogy ugyanakkor nagyon kritikus, szeszélyes, bizonytalan, önbizalomhiányos, félénk, visszahúzódó, sőt szkeptikus is. Kívülről komolynak, akár pesszimista gondolkodónak is tűnhet, aki túlérzékeny, gyanakvó, gyakorlatiatlan, szorongó és aggódó.

A melankolikus vérmérsékletű ember feltűnésmentesen viselkedik, és igyekszik senkinek sem okot adni arra, hogy rosszat gondoljon róla. Befelé forduló természete miatt gyakran tűnik rosszkedvűnek és melankolikusnak. Perfekcionizmusra való hajlama miatt rendkívül kritikusan viszonyul mindenhez, ami másokat gyorsan elkedvetleníthet.

Ha úgy érzi, hogy igazságtalanul kritizálják, visszahúzódik és gyanakvóvá, neheztelővé, sőt ellenségessé is válhat. Másrészt viszont hűséges és őszinte barát, jó hallgatóság, aki nagy empátiával rendelkezik.

Pontosan, lelkiismeretesen és alaposan tervez. Ha valamibe belekezd, azt általában be is fejezi. Egy problémát képes a legapróbb részletekig elemezni, ami azt eredményezheti, hogy gyakran nehezen hoz döntéseket és fél a változásoktól.

Sok feltaláló és tudós rendelkezik ezzel a meglehetősen magányos személyiségtípussal, mivel ritkán elégedett azzal, amit elért, és semmi sem elég jó neki.

Ilyen típus Ernest Hemingway, Hillary Clinton, Vincent van Gogh és Füles is, a Micimackóból.

És most nézd meg, vajon milyen vagy te! Itt találod a Vérmérséklet-tesztet.

Segíthetek még?

Ha úgy érzed, hogy szívesen változtatnál a vérmérsékleti típusod okozta nehézségeiddel, akkor ajánlom figyelmedbe a Tudatos Megújulás Programomat. Klikkelj a részletekért!

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Ha pedig úgy érzed nehézségedre esik jól kötődni másokhoz, akkor gyere és csatlakozz a Kötődési zavarral élők zárt Facebook csoportjához is, amelyet azzal a céllal hoztam létre, hogy segítséget kérhess, tanulhass tőlem és másoktól, valamint hogy megoszthasd a saját megéléseidet is.

Amennyiben kérdésed lenne a programmal kapcsolatban, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, oszd meg a barátaiddal is.

Egy hozzászólás a(z) “4 vérmérséklet-típus – Ismerd meg sajátodat!” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező