Szeretetnyelv teszt – A tied melyik?

Life coach Budapest

Szeretetnyelv teszt

Az előző blogposztomban a szeretetnyelv formáiról és annak tudatosításának fontosságáról írtam. Most pedig itt a szeretetnyelv teszt, aminek a kitöltésével megtudhatod, hogy mi is a te elsődleges szeretetnyelved.

Dr. Gary Chapman, amerikai család- és párterapeuta alkotta meg az „5 szeretetnyelv” elméletét. Több évtizedes praxisa alatt figyelt fel arra a jelenségre, hogy a hozzá forduló felek képtelenek „jól” szeretni egymást. Hiába volt közöttük egy mély és  erős szeretetet, a hétköznapokban sok feszültséget, bizonytalanságot éltek meg abból adódóan, hogy nem érezték szeretve magukat a másik által. Mindeközben Chapman a saját házasságában is hasonló problémákkal küzdött, így megfigyelései alapján megalkotta az „5 szeretetnyelv elméletét”. Az elméletnek a nagyszerűségét az adja, hogy nemtől, kortól, szocio-kulturális háttértől függetlenül az általa megalkotott szeretetnyelv egyikébe mindenki besorolható.

Szeretetnyelv teszt a tartós kapcsolatért

A hosszú és kiegyensúlyozott párkapcsolatok alapja, hogy tisztába legyünk magunk és partnerünk szeretetnyelvével. Ennek ismerete lehetőséget ad arra, hogy mindkét fél biztonságban, elfogadva és megbecsülve érezhesse magát a kapcsolatban. A lenti szeretetnyelv teszt segítségével megtudhatod, hogy az öt szeretetnyelv közül melyik a te elsődleges nyelved. Nem arról van szó, hogy csak egy nyelv az, amit megértünk, és a többit pedig nem. De a szeretetnyelvek között mindenki számára vannak hangsúlybeli különbségek.

szerepnyelv teszt a boldog párkapcsolatért
Szeretve lenni…

Van, akinek több elsődleges szeretetnyelve van (leheletnyi különbség van mondjuk kettő között), másoknál pedig az egyik nyelv hangsúlyosan kiemelkedik a többi közül. A szeretetnyelv teszt minden esetben egy, a legdominánsabb nyelvet mutatja meg neked.

Ráadásul ez az a nyelv, amin keresztül te könnyen meghallod, hogy fontos vagy a másiknak, szeretve vagy a másik által. A szeretetnyelv teszt azt nem mutatja meg, hogy te hogyan fejezed ki a szeretetedet. Te miként mutatod és adod a környezeted tudtára, hogy fontosak neked. Elképzelhető, hogy számodra fontos a minőségi idő, hogy a másik akarjon veled időt tölteni. Azonban mikor te akarod kifejezni a szeretetedet, ajándékokkal halmozod el a másikat. Fordított esetben viszont nem hoznak izgalomba a kapott ajándékok. Sőt.

Elfáradt kapcsolat

Mikor párokkal dolgozom gyakran azzal jönnek, hogy fásultak, érdektelenek, tele vannak haraggal, nehezteléssel a másikra. Ilyenkor gyakran azt tapasztalom, hogy mivel a felek egyáltalán nem beszélik egymás szeretetnyelvét, ezért mindkét félnek teljesen kiürült a szeretettankja. Még ebben a helyzetben is gyakran látom, hogy mindenki igyekszik kifejezni valahogy a szeretetét, de ha az nem illeszkedik a másikéhoz, akkor ezek a próbálkozások hiábavalóak és földön heverő szívecskékként veszik körbe a fásult, kiábrándult párt.

szeretetnyelv teszt szeretettank
Kiürült a szeretettank

Ezt a helyzetet tovább nehezíti, amikor a feleknek a szeretetnyelve az adás és a kapás tekintetében is eltérő. Na ilyenkor aztán totális zavar keletkezik a rendszerben. A felek egyre frusztráltabbak, egyre csalódottabbak, hiszen sem az igyekezetüket nem méltányolják ( a másik fél nem érzékeli a szeretet megnyilvánulásiakat), és közben elhanyagolva, szeretetlenül is érzik magukat.

A szeretetnyelv teszt pontosan abban segíthet nektek, hogy ezeket a csapdákat elkerüljétek. Tudjátok és ismerjétek egymás és magatok szeretetnyelvét és ha kell tudatosan használjátok azokat. Ennek az is a része, hogy megértsétek és képessé váljatok a partneretek szeretetnyelvének befogadására. Annak érdekében, hogy a felétek kilőtt szívecskéket elkapkodhassátok.

Egyszerű és gyors

A szeretetnyelv teszt 30 darab állításpárt tartalmaz. Azt az állítást jelöld be, amelyik igaz vagy a lehetőségek közül igazabb rád. Ha egyik sem, vagy esetleg mindkettő, akkor is csak egyet választhatsz. Ne gondolkozz sokat a válaszon, inkább azt jelöld be, amit első olvasásra igaznak gondolsz. A végén az eredményből megtudhatod, hogy te mitől érzed magadat szeretve.

Attól, ha a másik elhív egy gyertyafényes vacsorára? Esetleg attól, ha elismerően szól a teljesítményedről vagy a kinézetedről. Talán inkább az ajándékok azok, amik által megéled, hogy szeretve vagy? Válaszold meg a szeretetnyelv teszt kérdéseit és megtudod, hogyan kell téged jól szeretni!

Ha pedig azt akarod ezt más is megtudja, akkor a kitöltést követően az eredményt megoszthatod, a számodra fontos emberekkel!

Sok sikert a kitöltéshez!

Mi lett az eredmény? Neked mi az elsődleges szeretetnyelved?  

Ha többet szeretnél tudni a szeretetnyelvek fajtájáról és fontosságáról, akkor itt olvashatsz róla bővebben.

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Ha tetszett a teszt, oszd meg ismerőseiddel is!

(Forrás: Gary Chapman: Az egyedülállók öt szeretetnyelve, Harmat Kiadó)

4 hozzászólás a(z) “Szeretetnyelv teszt – A tied melyik?” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező