Szeretetnyelv teszt – A tied melyik?

Life coach Budapest

Szeretetnyelv teszt

Az előző blogposztomban a szeretetnyelv formáiról és annak tudatosításának fontosságáról írtam. Most pedig itt a szeretetnyelv teszt, aminek a kitöltésével megtudhatod, hogy mi is a te elsődleges szeretetnyelved.

Dr. Gary Chapman, amerikai család- és párterapeuta alkotta meg az “5 szeretetnyelv” elméletét. Több évtizedes praxisa alatt figyelt fel arra a jelenségre, hogy a hozzá forduló felek képtelenek “jól” szeretni egymást. Hiába volt közöttük egy mély és  erős szeretetet, a hétköznapokban sok feszültséget, bizonytalanságot éltek meg abból adódóan, hogy nem érezték szeretve magukat a másik által. Mindeközben Chapman a saját házasságában is hasonló problémákkal küzdött, így megfigyelései alapján megalkotta az “5 szeretetnyelv elméletét”. Az elméletnek a nagyszerűségét az adja, hogy nemtől, kortól, szocio-kulturális háttértől függetlenül az általa megalkotott szeretetnyelv egyikébe mindenki besorolható.

Szeretetnyelv teszt a tartós kapcsolatért

A hosszú és kiegyensúlyozott párkapcsolatok alapja, hogy tisztába legyünk magunk és partnerünk szeretetnyelvével. Ennek ismerete lehetőséget ad arra, hogy mindkét fél biztonságban, elfogadva és megbecsülve érezhesse magát a kapcsolatban. A lenti szeretetnyelv teszt segítségével megtudhatod, hogy az öt szeretetnyelv közül melyik a te elsődleges nyelved. Nem arról van szó, hogy csak egy nyelv az, amit megértünk, és a többit pedig nem. De a szeretetnyelvek között mindenki számára vannak hangsúlybeli különbségek.

szerepnyelv teszt a boldog párkapcsolatért
Szeretve lenni…

Van, akinek több elsődleges szeretetnyelve van (leheletnyi különbség van mondjuk kettő között), másoknál pedig az egyik nyelv hangsúlyosan kiemelkedik a többi közül. A szeretetnyelv teszt minden esetben egy, a legdominánsabb nyelvet mutatja meg neked.

Ráadásul ez az a nyelv, amin keresztül te könnyen meghallod, hogy fontos vagy a másiknak, szeretve vagy a másik által. A szeretetnyelv teszt azt nem mutatja meg, hogy te hogyan fejezed ki a szeretetedet. Te miként mutatod és adod a környezeted tudtára, hogy fontosak neked. Elképzelhető, hogy számodra fontos a minőségi idő, hogy a másik akarjon veled időt tölteni. Azonban mikor te akarod kifejezni a szeretetedet, ajándékokkal halmozod el a másikat. Fordított esetben viszont nem hoznak izgalomba a kapott ajándékok. Sőt.

Elfáradt kapcsolat

Mikor párokkal dolgozom gyakran azzal jönnek, hogy fásultak, érdektelenek, tele vannak haraggal, nehezteléssel a másikra. Ilyenkor gyakran azt tapasztalom, hogy mivel a felek egyáltalán nem beszélik egymás szeretetnyelvét, ezért mindkét félnek teljesen kiürült a szeretettankja. Még ebben a helyzetben is gyakran látom, hogy mindenki igyekszik kifejezni valahogy a szeretetét, de ha az nem illeszkedik a másikéhoz, akkor ezek a próbálkozások hiábavalóak és földön heverő szívecskékként veszik körbe a fásult, kiábrándult párt.

szeretetnyelv teszt szeretettank
Kiürült a szeretettank

Ezt a helyzetet tovább nehezíti, amikor a feleknek a szeretetnyelve az adás és a kapás tekintetében is eltérő. Na ilyenkor aztán totális zavar keletkezik a rendszerben. A felek egyre frusztráltabbak, egyre csalódottabbak, hiszen sem az igyekezetüket nem méltányolják ( a másik fél nem érzékeli a szeretet megnyilvánulásiakat), és közben elhanyagolva, szeretetlenül is érzik magukat.

A szeretetnyelv teszt pontosan abban segíthet nektek, hogy ezeket a csapdákat elkerüljétek. Tudjátok és ismerjétek egymás és magatok szeretetnyelvét és ha kell tudatosan használjátok azokat. Ennek az is a része, hogy megértsétek és képessé váljatok a partneretek szeretetnyelvének befogadására. Annak érdekében, hogy a felétek kilőtt szívecskéket elkapkodhassátok.

Egyszerű és gyors

A szeretetnyelv teszt 30 darab állításpárt tartalmaz. Azt az állítást jelöld be, amelyik igaz vagy a lehetőségek közül igazabb rád. Ha egyik sem, vagy esetleg mindkettő, akkor is csak egyet választhatsz. Ne gondolkozz sokat a válaszon, inkább azt jelöld be, amit első olvasásra igaznak gondolsz. A végén az eredményből megtudhatod, hogy te mitől érzed magadat szeretve.

Attól, ha a másik elhív egy gyertyafényes vacsorára? Esetleg attól, ha elismerően szól a teljesítményedről vagy a kinézetedről. Talán inkább az ajándékok azok, amik által megéled, hogy szeretve vagy? Válaszold meg a szeretetnyelv teszt kérdéseit és megtudod, hogyan kell téged jól szeretni!

Ha pedig azt akarod ezt más is megtudja, akkor a kitöltést követően az eredményt megoszthatod, a számodra fontos emberekkel!

Sok sikert a kitöltéshez!

Mi lett az eredmény? Neked mi az elsődleges szeretetnyelved?  

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Ha tetszett a teszt, oszd meg ismerőseiddel is!

(Forrás: Gary Chapman: Az egyedülállók öt szeretetnyelve, Harmat Kiadó)

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?