Szeretetnyelv – a tartós kapcsolat záloga

Life coach Budapest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Szeretetnyelv

Biztosan te is emlékszel, amikor a kapcsolatotok elején olyan könnyű volt minden. Amikor még mindketten boldogok voltatok, sok időt töltöttetek együtt, rengeteg szeretetet adtatok egymásnak. Imádtatok egymás társágában lenni, apró meglepetésekkel kedveskedni, finom gesztusokat tenni, és sok-sok intim pillanatot eltölteni együtt.  Aztán eszedben jut mennyi minden történt azóta, (lakás- vagy házvásárlás, családalapítás, munkahelyek, vállalkozások) és az, hogy egyre többször érzed magad szeretetlennek, meg nem értettnek, mellőzöttnek. Ilyenkor azon merengsz, ez vajon törvényszerű? Minden házasság, kapcsolat erre a sorsra jut? Ellaposodik, elveszik belőle a fény, a tűz. Lehet e tenni ellene? A válaszom az, hogy igen lehet tenni ellene! Ebben a blogbejegyzésemben a szeretetnyelv fogalmát szeretném bemutatni, ami nagy segítségedre lehet abban, hogy hosszútávon mind te, mind a partnered szeretve érezzétek magatokat a párkapcsolatotokban.

Mi az a szeretetnyelv?

Dr. Gary Chapman, amerikai család- és párterapeuta alkotta meg az “5 szeretetnyelv” elméletét. Több évtizedes praxisa alatt figyelt fel arra a jelenségre, hogy a felek képtelenek jól szeretni egymást. Hiába volt közöttük egy mély és  erős szeretetet, a hétköznapokban sok feszültséget, bizonytalanságot éltek meg abból adódóan, hogy nem érezték szeretve magukat a másik által.  Mindeközben Chapman a saját házasságában is hasonló problémákkal küzdött, így megfigyelései alapján megalkotta az “5 szeretetnyelv elméletét”. Az elméletnek a nagyszerűségét az adja, hogy nemtől, kortól, szocio-kulturális háttértől függetlenül az általa megalkotott szeretetnyelv egyikébe mindenki besorolható.

Mik is ezek a szeretetnyelvek?

Elismerő szavak

Én például nagyon szeretem, ha szóban dicsérnek. Ebből értek. Ha kimondja valaki, hogy ügyes voltam, ha elégedett velem, ha vonzónak, okosnak, kedvesnek talál. A férjemnek idő kellett, míg rájött, hogy számomra igenis van értéke, annak a szónak, hogy: “szeretlek”. Persze én is sokszor használom a dicséretet a gyerekeim esetén, és látom melyikük az, aki fogékonyabb erre és melyikük kevésbé. Fontos, hogy tudatosítsuk azok, akinek ez a a szeretetnyelv a legfontosabb, az a kritikát, a szóbeli bántást, a pocskondiázást nagyon rosszul viseli, hiszen ez számára egyenlő a szeretetmegvonással.

elismerő szavak

Szívességek

Emlékszem, mikor ismerkedtünk a férjemmel teljesen váratlanul ért, hogy a randinkra úgy érkezett, hogy sütött nekem sütit. Vagy hogy amíg tárgyalásom volt, elvitte a kocsimat lemosatni. Később, mikor összeköltöztünk egyre több számomra “furcsa dolgot” művelt. Reggel mindig előttem ébredt és előre felfűtötte a kocsimat vagy csempészett  valami finomságot a táskámba. Megvallom kicsit értetlenül álltam a jelenség előtt, majd rájöttem, hogy az ő szeretetnyelve a szívességek. Mióta gyerekeink vannak, a szívességek nagy részét már ők kapják, de továbbra is sok jut nekem is. Ha valakinek ez a szeretetnyelve, akkor mások szívessége által éli meg, hogy szeretve van, hogy fontos a személye. Ebből a szempontból férjemnek nem sokat jelent, ha azt mondom szeretem, de ha mondjuk elmegyek helyette a kormányhivatalba sorba állni, na az már valami!

szeretetnyelv: szívesség

Ajándékozás

A hollywoodi filmekből ismert jelenet, amikor a férj drága ékszerekkel, ajándékokkal próbálja el vagy visszacsábítani szíve hölgyét. A szeretetnyelv fogalmát alapul véve elmondhatjuk, hogy azoknál a hölgyeknél, ahol az ajándékozás a fő szeretetnyelv, ott könnyen célba lehet találni (értsd: olcsóbb ékszer is megteszi) ilyen gesztussal. Akinek ez a fő szeretetnyelve, az apró ajándékoktól és a mögötte meghúzódó odafigyeléstől érzi magát szeretve. Tapasztalatom szerint ez a típus magának is előszeretettel vásárol holmikat, hiszen ez az önszeretetének egyfajta kifejezése is.

ajándékozás

Minőségi idő

Sokunk számára a minőségi idő a legfontosabb szeretetnyelv. Amikor kettesben, külső zavaró tényezőket kizárva, csak egymásra figyelve közösen töltünk el időt. Nem nehéz belátni, hogy ennek a szeretetnyelvnek a megélése igényel a legtöbb tudatosságot. Nemcsak a családdá válás, a gyerekek megérkezése jelent kihívást, hanem a mindennapokat átszövő technológia, a telefon, a számítógép, a közösségi média, a tévé akadályozza, ellehetetleníti ennek a szeretetnyelvnek a megélését. Mivel ez a szeretetnyelv nekem és a férjemnek is közös, így arra a gyerekek mellett is mindig törekedtünk, hogy hetente egyszer legalább pár órát kettesben tudjunk lenni. Akinek ez a szeretetnyelve, annak egy közös séta, egy kávézás, egy jó beszélgetés többet jelent bármilyen szónál, ajándéknál.

szeretetnyelv: minőségi idő

Testi érintés, intimitás

Az ölelés, a bújás, a csók, és persze a szexuális együttlét is egyfajta kifejezési módja a szeretetnek. Ha valakinek ez a szeretetnyelve, számára nagyon fontos, a másik fizikai közelsége, elérhetősége. Gyakran összebújva alszanak, kézen fogva sétálnak és ritkán mennek el úgy a másik mellett, hogy ne érintenék meg a másikat. Számukra a távkapcsolat nagyon nagy nehézséget okoz, és a másik jelenlétének hiánya komolyan elbizonytalanítja őket.

intimitás

Hogyan segít, ha tudom mi az elsődleges szeretetnyelv, amit értek?

Nagyon fontos, hogy ismerjük a saját és a partnerünk szeretetnyelvét. Hiszen jól látható, hogy ha valakinek az a fontos, hogy megdicsérjék, akkor mi hiába mosogatunk el helyette, nem feltétlenül azt fogja megélni, hogy szeretve van. Ez általában mindkét fél számára frusztráló helyzet, hisz az adó fél azt éli meg, hogy bár ő mindent megtesz, a másiknak semmi nem elég jó. A kapó fél, pedig azt, hogy a másik tesz dolgokat, gyakran számára érthetetlen módon, de azt, hogy ő fontos és szeretve van, sajnos nem éli meg.

A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy csak azért, mert valaki az ajándékozással fejezi ki a szeretetét, nem jelenti azt, hogy ő is ezáltal érzi magát szeretve. Sőt szinte biztos, hogy az adás és a kapás területén keveredés tapasztalható. Tehát nem elég azt megfigyelni, hogy a partnerünk miként fejezi ki a szeretetét, hanem azt is tudnunk kell, melyik szeretetnyelv által érzi magát igazán szeretve.

További fontos megfigyelésem, hogy amilyen a szeretetnyelvünk, magunkat is olyan módon tudjuk leginkább megszeretgetni. Van, aki vásárlással, van, aki hobbiban átélt minőségi idővel, van, aki reggeli pozitív gondolatok hallgatásával teszi ezt.

öt szeretetnyelv

Utolsó tanács

Ha rájöttünk, hogy mi a partnerünk szeretetnyelve, ahogy ő kifejezi irántunk a szeretetét, értékeljük azt! Még akkor is, ha nekünk nem az lenne a legmegfelelőbb, mert így elkerülhető, hogy a másik azt élje meg, hogy hiábavalóan szereti a másikat.

Te ismered a saját szeretetnyelvedet? Töltsd ki a tesztet és megtudod! 

Sok sikert!

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: print

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?