Önismereti teszt – Mennyire ismered magad?

Life coach Budapest

Önismeret, mint életcél

Az embert az választja el a többi élőlénytől, hogy önmagára vonatkozóan széles körű tudatossággal rendelkezik. Szerencsések vagyunk, mert tudunk gondolkodni és képesek vagyunk önismeretünket és tudatosságunkat folyamatosan emelni. Ez a növekedés egész életünk során elkísér minket, de ez a folyamat gyakran kitartást és türelmet igényel tőlünk. Az ókori görög filozófusok szerint a társadalmuk sikereinek záloga az volt, hogy társadalmuk az „ismerd meg önmagad” parancsra épült. Te ismered magad? E lenti önismereti teszt megadja a választ!

Önismeret vs stressz

Az ókori görögök óta rengeteget változott a világ, a modern kor egy összetettebb és sokkal nagyobb önismeretet igényel tőlünk. A jelen kor kihívásaival szemben (globalizáció, technológia változás, stresszkezelés, szorongás stb.) csak az egyre növekvő önismeretünk adhat védelmet. Ha ismerem a saját preferenciáimat, erősségeimet, gyengeségeimet, másokra gyakorolt hatásomat, igényeimet akkor van esélyem arra, hogy környezetemet akként befolyásoljam, ami számomra kedvező. Bár mindannyiunknak vannak elképzeléseink arról, hogy kik vagyunk, milyenek vagyunk, de a tudásunk gyakran hézagos és kevés lehetőségünk van arra, hogy a hiányosságainkra, vakfoltjainkra rálássunk. Ebben az önreflexióban, magunkra látásban segít az alábbi önismereti teszt.

Önismereti teszt

Ennek a kérdőívnek nem az a célja, hogy a teljes ént feltérképezze. Hanem sokkal inkább, hogy rákérdezzen olyan területekre, amelyek kiemelkedőek lehetnek személyiségünk kialakulásában. Reményeim szerint az alábbi kvíz arra ösztönöz, hogy elgondolkozz az élet olyan területein, amelyeken talán még soha nem is gondolkodtál el. Az újonnan feltett kérdések pedig remélem, segítenek neked is abban, hogy bölcsebb és önazonosabb életet tudj élni.

A teszt kitöltése előtt kérlek add meg az email címedet, hogy a teszt eredményét eltudjam neked küldeni. Az önismereti teszt során 15 kérdéssel találkozol, illetve mindegyik mellett találsz egy a kérdéshez kapcsolódó magyarázatot. Ezek a magyarázatok abban is segíthetnek téged, hogy elmélyültebben át tud gondolni az adott kérdést. A teszt kitöltését követően pedig támogasson téged abban, hogy végig gondold, hogy a jövőben miként tudsz magadról tudatosabb képet kialakítani az adott területhez kapcsolódóan. Ne feledd az önismeret egy folyamatos munka, amit egész életen át gyakorlunk! Fontos, ez a teszt nem alkalmas pontos diagnózis felállítására, és semmiképp sem egyenértékű egy szakember személyes találkozáson alapuló véleményével.

Felkészültél?

Hogyan szólíthatlak?
Mi a kedvenc email címed?
Mindig tudatában vagy a viselkedésednek?
Bár nyilvánvalónak tűnhet, de időnként komoly kihívást jelenthet felismerni saját viselkedésünket. Naponta, több mint 2000 döntést kell meghoznunk. Mivel ez a szám igen magas, agyunk általában igyekszik tehermentesíteni magát és anélkül cselekszik, hogy tudatában lennénk a cselekedeteinknek. Azonban mindezek a tudattalan döntések csökkentik a tudatos jelenlétünket.
Meg tudod nevezni az érzelmeidet, amiket érzel?
Az érzelmi intelligencia alapja az önismeretnek, de nem mindig könnyű azonosítani az érzelmeinket. Az emberek úgy vannak bekötve, hogy örömet keressenek és elkerüljék a fájdalmat. Az érzelmeink akadályozzák a racionális gondolkodásunkat. Minél tudatosabb vagy az érzelmeidet illetően, annál jobban tudod kontrollálni őket.
Felismered mi okozza a negatív érzelmeidet?
Tudom, hogy nehéz elhinni, de a negatív érzelmek nem csak úgy ok nélkül jönnek. Szinte mindig van "valami", ami előidézi őket. A probléma az, hogy nem mindig tudjuk, mi ez a „valami”.
Meg tudod nevezni, hogy mik váltják ki a legmélyebb félelmeidet?
Az egyik legerősebb emberi motivátor a félelem. Evolúciónk során a félelem segítette a  túlélésünket. A mai korban még mindig ez a félelem hajt bennünket, még akkor is, ha nem vagyunk közvetlen veszélyben. Ezen túlmenően mindannyian kifejlesztettük a saját mélyen gyökerező félelmeinket. Ha tudatába kerülsz annak, hogy mi okozza a félelmedet, jobban tudod kezelni, amikor kiváltódik.
Tudod, hogy mi váltja ki benned leginkább a szégyen érzetet?
A másik erőteljes motiváló érzelem a szégyen. Gyakran nem is vagyunk tisztában azzal, hogy a szégyen elkerülése, milyen erősen vezéreli gondolkodásunkat és viselkedésünket. Hogy minimalizáljuk a szégyen hatását, nagyobb tudatossággal kell lenned azzal kapcsolatban, hogy mi váltja ki leginkább szégyen érzetet nálunk.
Meg tudnád nevezni azokat az elveket és értékeket, amelyekben a legjobban hiszel?
Az önismeret túlmutat érzelmeink azonosításán. Önismeretünk jelentős része az alapvető fontosságú elveink és alapvető értékeink ismerése. Ahhoz, hogy boldog légy, fontos, hogy tudd, hogy mik azok az alapvető értékek, amik köré szeretnéd szervezni az életedet. Ezek az értékek segítenek eligazodni az élet kihívásaiban is. 
Mennyire veszed figyelembe ezeket az elveket a döntéseid során?
Az alapértékek meghatározása az első lépés. A második lépés ezen elvek használata és beépítése a mindennapi döntéseinkbe.  Ahhoz, hogy önazonos legyél, meg kell értened, hogyan viszonyulnak az alapvető értékeid a döntéseidhez. 
Tisztában vagy vele, hogy mi az a hobbi, tevékenység amit rajongással csinálsz és amibe képes vagy teljesen belefeledkezni?
Sokan képzelik az, hogy a szenvedély nem valami hasznos dolog az életbe, hanem inkább olyan, ami tönkreteszi az életet. Azonban a szenvedélyek azok a dolgok, amelyek energiával töltenek el azáltal, hogy örömet okoznak neked. Mindannyiunknak vannak szenvedélyei; pusztán némi önismeret kell ezek azonosításaihoz és ahhoz, hogy előtérbe helyezd őket.
Fel tudod sorolni a céljaidat?
Mindannyian növekedésre vagyunk teremtve. Ezt a növekedést azonban nehéz megélni, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi felé szeretnénk fejlődnie. Az önfejlesztéshez alapját a tiszta és elérhető célok adják.
Fel tudod sorolni a személyes erősségeidet, illetve azt, hogy ezek hogyan határozzák meg a mindennapjaidat?
Nem véletlen, hogy sok önismereti teszt rákérdez a személyes erősségekre. A sikeres élethez nagyon fontos, hogy tisztában legyél az erősségeiddel és hogy azt felismerd, hogy ezek hogyan jelennek meg az életedben.
Fel tudod sorolni a hiányosságaidat és azt, hogy azok hogyan vannak jelen az életedben?
Bármilyen kellemes is felfedezni erősségeinket, de nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a kellemetlen részével is hiányosságainkkal. Korlátaink megértése 100%-ban szükséges a sikerhez. E korlátok tudásának birtoklása segíthet abban, hogy életünket úgy tervezzük meg, hogy reális és hatékony célokat tűzzünk ki.
Meg tudod határozni, hogy mi tesz boldoggá téged egy kapcsolatban?
Gyakran úgy gondolunk a kapcsolatokra, mint ami csak két emberre korlátozódik, de ez a felfogás csak részben igaz. Fontos, hogy tisztába legyél vele, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy mély kapcsolatokat alakíts ki másokkal. Az önismeret nagymértékben javítja kapcsolatainkat.
Számba tudod venni, hogy melyek azok a kapcsolataid, ahol megtudod jeleníteni az igényeidet?
Nemcsak kapcsolatainkban kell öntudatosnak lennünk, hanem tudatosnak kell lennünk
kapcsolataink összességére vonatkozóan is. Kutatások bebizonyítják, hogy mindenkinek szüksége van különböző típusú kapcsolatokra, (pár, barát, gyerek, munkatárs) hogy boldogok legyünk és elkerüljük a magányt. A nagyobb önismeret segít azonosítani
mely típusú kapcsolatok hiányoznak az életedből.
Tisztában vagy vele, hogyan hatsz másokra?
Az önismeretnek két irányultsága van: befele és kifele. Tudni, hogy hogyan hatunk másokra, a kifele irányuló önismeretünk része. Miközben lehetetlen pontosan bele látni
mások elméjébe, ha tudatosan odafigyelsz a környezetedre, akkor az segít megérteni, milyen hatással vagy másokra. 
Tudod, hogy milyen környezetre van szükséged ahhoz, hogy sikeresen és boldogan tudj működni?
Könnyű csak befelé nézni, ha az önismeretre gondolunk. Azonban a valódi önismeret
azt is megköveteli, hogy kifelé nézzünk. Minél jobban tisztában vagy a környezeteddel és azzal, hogy az hogyan hat rád, annál inkább meg tudod tervezni az életedet úgy, hogy sikerrel elérd a céljaidat.
Mi lett az eredmény? Mennyire ismered magad? 

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Ha tetszett a teszt, oszd meg ismerőseiddel is!

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?