Önértékelési teszt a boldogabb, kiegyensúlyozottabb életért

Life coach Budapest

Önértékelési teszt, ami mindent elmond rólad

Önértékelésünk valójában egy önmagunkról alkotott kép. Ez a kép ráadásul nem konstans állandó, hanem folyamatos változásban van. Mivel társas viszonyban létezünk, így állandóan kapcsolódunk egymáshoz, a világhoz különböző eseményeken, történéseken keresztül. Azt, hogy ezekben a szituációkban hogyan viszonyulunk egymáshoz, a világhoz és mindeközben magunkhoz is; azt az önértékelésük határozza meg. Az, hogy milyen a tied ebből az önértékelési tesztből te is könnyen megtudhatod.

Tudatos Megújulás Program – Segítek megtalálni az utadat

Az önértékelésünk kialakulása, már gyermekkorunkban elkezdődik. A korai életszakaszban, az önértékelés kialakulásában nagy szerepet játszik szűk családunk, közvetlen környezetünk visszajelzései, ítéletei.

Későbbiekben már tágabb környezetünk, az iskola, barátok, távolabbi család, ismerőseink alakítják, formálják az önmagunkról alakított véleményünket. Ezek a fiatalkori élmények, üzenetek beépülnek és felnőttként, mint egy belső hang vannak jelen mindennapjainkban. Ezek a belső hangok megtilthatják, hogy kipróbáljuk magunkat, hogy megtegyünk dolgokat, hogy szépnek, jónak, okosnak, értékesnek érezzük magunkat. Ezekben a letiltott helyzetekben pedig csalódottságot, szomorúságot, magányosságot, elhagyatottságot, megbántottságot élünk meg. Persze nem feltétlenül jövünk rá, hogy ezeket valójában mi magunk hoztuk létre.

Milyen a jó önértékelés?

Ahogy feljebb már írtam az önértékelésünk határozza meg, hogyan kapcsolódunk a világhoz. Az egészséges vagy inkább reális önértékelés a személyes boldogság, a sikeres kapcsolatok és a jó teljesítmény alapját biztosítja. Az önértékelésünket, az önmagunkkal való kapcsolatot gyerekkorunkból alakítjuk ki, és az egész életünket végigkíséri, meghatározza. A gyermekkori kapcsolódásainkon keresztül kialakítunk egy képet magunkról. Amilyennek anno a környezet látott minket, ahogy kapcsolódott hozzánk, úgy látjuk, érzünk és kapcsolódunk magunkhoz mi is.

Ha szeretetteljes környezetből jövünk, ahol elismertek, bátorítottak, elfogadtak minket, akkor mi is szeretettel, elismeréssel, elfogadással fordulunk magunk felé. Ilyenkor a már említett belső hangok pozitívak, bátorítják, megengedőek, elfogadóak. Ha azonban, olyan közegből jövünk, ahol elbátortalanítottak, vagy túl féltettek, sokat kritizáltak, nem fogadtak el, vagy egyszerűen elhanyagoltak, akkor jó eséllyel mi is kritikusak, nem elfogadóak, lekicsinylőek, elhanyagolóak leszünk magunkkal szemben.

Amennyiben sorozatosan megkérdőjelezzük önmagunkat, nem bízunk magunkba és állandóan kritizáljuk magunkat romboljuk az önértékelésünket. Az önértékelési zavar, ami gyakran együtt jár önbizalomhiánnyal megnehezíti, hogy az élet bármely területén jól boldoguljunk. Az alacsony önértékeléssel rendelkező klienseim rendszeresen arról számolnak be, hogy alul értékelik magukat a kapcsolataikban, folyamatosan mások mögé sorolják az igényeiket. Egy idő után a környezetük is alul értékeli őket, nem figyel az igényeikre. Gyakran félnek belevágni új dolgokba, rettegnek a kudarctól és nagyon foglalkoztatja őket, hogy mások mit gondolnak róluk. Ez a gondolat szinte bénítóan hat rájuk. Úgy érzik nem igazán élnek, elszalasszák a lehetőségeket, elmegy mellettük az élet. Az alacsony önértékelés nagyon bénítóan tud hatni és az élet számos területén okozhat problémát.

Most már te is kíváncsi lettél, hogy milyen is a te önértékelésed?

Akkor töltsd ki a tesztet!

Ez az önértékelési teszt felméri az általános önbecsülési, önértékelési szintedet, és elárulja neked, hogy kell -e dolgoznod rajtuk. Ha az önértékelési teszt azt mutatja, hogy alulértékeled magad, akkor egy önismereti folyamat keretében érdemes rajta változtatni. Töltsd ki a tesztet, hogy kiderítsd szükséged van -e külső segítségre.

Önértékelési teszt

A teszt kitöltése előtt kérlek, add meg az email címedet, hogy a teszt eredményét eltudjam neked küldeni. A teszt 25 állítást tartalmaz. Olvasd el az állításokat és jelöld be, milyen gyakran vagy milyen mértékben értesz egyet velük. Ne siess, a teszt kitöltése legalább 10 percet vesz igénybe. Alaposan gondold végig a válaszaidat. Annak érdekében, hogy az önértékelési teszt a legpontosabb eredményt adja, igyekezz minden kérdésre a lehető legőszintébben válaszolni. A teszt kiértékelését emailben megkapod.

Ne feledd, ez a teszt nem alkalmas pontos diagnózis felállítására, és semmiképp sem egyenértékű egy szakember személyes találkozáson alapuló véleményével.

Jó Tesztelést kívánok!

Hogyan szólíthatlak?
Mi a kedvenc email címed?
Előfordul, hogy nem tartom sokra a saját ötleteimet, ezért nem osztom meg őket másokkal.
Jellemző rád, hogy inkább a hibáidra és a gyengeségeidre fókuszálsz az erősségeid helyett?
Nem tartom sokra az eredményeimet, azokat bárki eltudta volna érni.
Szoktad magad összehasonlítani másokkal?
Nehezen viseled a kritikát?
Nehezen hozol meg döntéseket és állsz ki mellettük?
Másokat szebbnek/ügyesebbnek/okosabbnak/sikeresebbnek látok.
Összességében úgy gondolom, hogy untatom az embereket.
Mindent tönkre teszek, amihez hozzányúlok.
Eltudnék tűnni úgy a föld színéről, hogy senki nem venné észre.
Az, hogy mit gondolok magamról sokkal fontosabb mint az, hogy mások mit gondolnak rólam.
Az emberek csak akkor értékelnek, ha sikeres vagyok és/vagy jól nézek ki.
Ha valami nem sikerül olyan jól, mint másoknak, az azt jelenti, hogy értéktelenebb vagyok.
Egy csomó mindent nem merek meglépni, kipróbálni.
Nagyon fontos nekem, hogy mások szeressenek.
Attól mert valaki kritizál vagy nem ért velem egyet még szerethet engem.
Gyakran érzem úgy, hogy sok vagyok másoknak.
Mások hatására könnyen elbizonytalanodom a véleményemben.
Nem tudom, hogy a párom és a barátaim mit szeretnek bennem.
Nagyon félek az elutasítástól.
Ha nem mondják, nem tudom, hogy jó-e az amit csinálok.
Elégedett vagyok azzal, akivé váltam.
Hajlamos vagyok megjátszani magam (megváltoztatni a véleményemet, viselkedésemet, külsőmet), hogy mások elfogadjanak.
Mielőtt döntést hozok kikérem mások véleményét.
Nehezen megyek bele konfliktusokba, mert félek, hogy nem fognak kedvelni vagy megharagszanak rám.

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Ha kérdésed lenne a programmal kapcsolatban, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha tetszett a teszt, oszd meg ismerőseiddel is!

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?