Coach jelentése – Hogyan segít a coach?

Life coach Budapest

Coach jelentése

Coach vagyok, coachként dolgozom. Így nyilván arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozom, nemes egyszerűséggel azt szoktam válaszolni: “Ohh, hát én coach vagyok!”

Tudatos Megújulás Program – Segítek megtalálni az utadat

És próbálom előre megsaccolni, beszélgetőpartnerem vajon hogyan fog reagálni. Úgy, hogy bár megértően hümmög és mosolyog, sőt néha még olyat is elmakog, hogy “hát ez csodálatos vagy nagyon érdekes”, de valójában fogalma sincs, mi a coach jelentése.

Vagy esetleg felcsillan az érdeklődés a tekintetében, és én ebből rögtön tudom, hogy számára a válaszom ugyanolyan egyértelmű, mintha csak azt mondtam volna, hogy buszvezető.

Vagy ő lesz a harmadik típus, aki — ugyanúgy, mint az első —, nem tudja, mi a coach jelentése, de legalább ezt őszintén ki is teszi az asztalra és megkérdezi: Az meg mi a szösz?

Mivel tapasztalatom szerint még mindig sokan vannak, akik nem tudják pontosan mit is csinál egy coach, – hadd tegyem hozzá, ez nem az ő hibájuk – ezért úgy gondoltam, írok arról, hogy mit is jelent a coaching és mire számítson az, aki eljön hozzám coachingra.

Coach

coach jelentése
Coach jelentése az emberek szerint

Az angol coach szó eredeti jelentése: edző. A nyolcvanas években került át a szó a sport világából az üzleti életbe. Valószínűsítem azért, mert a coach és az ügyfele közti viszony erősen emlékeztet az edző és a sportoló közti viszonyra. Az edző abban támogatja  a sportolót, hogy kihozza magából a legtöbbet. Nem ő sportol, ő csak támogatja a sportolót. Munkája, hogy felismerje, azonosítsa a sportoló erősségeit, illetve gyengeségeit. Tudatosan megtervezi a felkeszülést, hogy az adott versenyen a sportoló a legtöbbet hozza ki magából. Egy jó edző, szereti a sportolóját, ismeri belső világát, és nemcsak a teljesítmény szintjén kapcsolódik hozzá.

Ilyen a coach is. Kívülről figyeli az ügyfelét, azonosítja az elakadásait és különböző intervenciós technikákkal hozzásegíti ahhoz, hogy meglássa a számára rejtett összefüggéseket, oksági viszonyokat. Támogatja, hogy jobban kapcsolódjon önmagához, belső erőforrásaihoz és azokra támaszkodva, elinduljon a változás útján és megoldást találjon helyzetére. Nagyon fontos, a coach jelentése nem egyenlő a tanácsadóval, mint ahogy az edző sem sportoló.

A coach eszköztára

Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha ez a coach jelentése, akkor ez mitől több, mint egy baráti beszélgetés, ahol szintén születhetnek nagy felismerések. Pont attól, hogy a coaching során a lényeg csak Te vagy. Őszinte, értő figyelmet kapsz és a folyamat során a hangsúly a változáson, a megvalósításon van. Tudod, mint az edző, nemcsak megtervezi a felkészülésed, de edzés közben is ott áll mögötted.

Csakúgy, mint az edzőknél, a coachok között is komoly különbségek vannak. Na persze nem a cél tekintetében, hanem abban, miket vetünk be annak érdekében, hogy az ügyfelünk elérje a célját. Vannak kíméletlenebb, vannak támogatóbb, provokálóbb, vagy épp játékosabb coachok. Van, aki a kérdéseken túl pszichodráma elemeket is használ, vagy kártyákat, vagy a relaxáció segítségével dolgozik, esetleg a provokáció híve. 

Számtalan eszköz és technika áll rendelkezésünkre, és persze mindenkinek vannak erősségei, de mégis azt gondolom egy coach, akkor jó, ha -az empátián túl persze- mer és tud magabiztosan használni különböző eszközöket, annak érdekében, hogy az ügyfelét elmozdítsa a változás irányába. Neked pedig az a dolgod, hogy olyan coachot találj, akivel szívesen dolgozol együtt, magadért.

Milyen coach vagyok én?

Hiszem és tudom, hogy mindenkinek van egy ideális állapota. Azt persze nem tudhatom hogy az adott illetőnek, aki eljön hozzám a problémájával,milyen is az.  Lehet, hogy gyermekkel, lehet, hogy gyermek nélkül, társsal vagy társ nélkül, alkalmazottként vagy vállalkozóként, eltartottként, anyaként, feleségként, egyedülállóként

Ebben különözőek vagyunk, de abban nem, hogy mindenkinek a saját életében, saját élethelyzetében kell megtalálnia az ideális állapotot. Amikor szorongás, félelem, túlzott stressz, fájdalom és bűntudat nélkül tudja élni az életét, amikor felszabadultan, önmagával egységben és összhangban van. 

Coachként én nem dolgozom máson, mint hogy a hozzám érkezőket ehhez az állapothoz segítem hozzá. Engem ugyan problémákkal keresnek meg az emberek, de számomra sosem a probléma a lényeg. Hanem a probléma által megélt rossz érzés; a félelem, a bűntudat, a szomorúság, a csalódottság, a harag. Ezek a negatív érzések azok, amelyek problémát okoznak, amik leblokkolják, elkerülésre kényszerítik, vagy éppen feszültté teszik őket. Az én feladatom az, hogy ezeket az érzéseket segítsem felismerni, beazonosítani és kezelni. Számomra ez a coach jelentése.

Tapasztalatom szerint már az érzelmek felismerése, azonosítása is sokat segít abban, hogy ezek a negatív érzelmek megszűnjenek vagy elfogadható mértékűre csökkenjenek. Ezzel máris elindultunk a változás, a megoldás útján. Ezen túlmenően magam is számos technikát alkalmazok, és ezeket meg is tapasztalhatod, ha eljössz hozzám.😉

Témák, amiben hozzám fordulhatsz

Azt pedig, hogy mi okozhat fejtörést, problémát, feszültséget, vagy szorongást egy ember életében, nyilván egyénenként változó lehet. Van, akinek a magánéletében vannak megoldatlan helyzetek. Másoknak a folyamatos időhiány, a szerepeinek az összeegyeztetése okoz gondot. A karrierváltás, a saját vállalkozás indítása, a munkahelyi stressz, vagy egy komoly döntés meghozatala is sok ember számára okoz feszültséget.

Ezek mind-mind olyan témák és területek, amelyek a coaching folyamatokban hatékonyan kezelhetőek.

A következő blogbejegyzésemben a life coachingról fogok bővebben írni, illetve megpróbálom bemutatni a coaching és a pszichológia közti különbséget.

Most már tudod mi a coach jelentése? Te jártál már coachnál?

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Amennyiben lenne kérdésed a cikkel vagy a programmal kapcsolatosan, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal és másokkal!

Egy hozzászólás a(z) “Coach jelentése – Hogyan segít a coach?” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező