Kiégés szindróma – Az életünk is rámehet a munkánkra

Life coach Budapest

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban lezárult genfi közgyűlésén BNO-kódot kapott a burnout vagy ismertebb nevén kiégés szindróma.

Ezek szerint  2022 januárjától a kiégés szindróma már hivatalosan is betegségnek nevezhető. De mit jelent ez pontosan és miért lenne fontos foglalkozni azzal, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön? 

A kiégés szindróma kialakulása egy hosszú folyamat, melyben a krónikus stressz okozta túlterhelés kulcsszerepet játszik. Mivel a munkahelyünkön töltjük életünk  jelentős részét, ezért fontos megbirkóznunk az itt elszenvedett megrázkódtatásokkal. Az, hogy ez kire hogyan hat, már egyénfüggő. Andráska Zsófia üzlet- és életvezetési tanácsadóval beszélgettünk.   

A problémák gyökere

A stressz sokszor azért keletkezik, mert az érintettek úgy érzik, hogy nincsenek ráhatással az események alakulására, vagyis el kell viselniük a körülményeket. Ugyanakkor szakértőnk szerint az is sok probléma forrása lehet, ha  nem vagyunk képesek nemet mondani. 
– Amikor nem tudjuk felvállalni a munkahelyi konfliktusokat, túlzott elvárásokkal találkozunk (rövid határidők, túlórák), állandóan falakba ütközünk, akkor az igényeink nem tudnak kifejezésre jutni és ez egy belső feszültség kialakulásához vezet. Ilyenkor meg kell próbálni jelezni a problémáinkat a munkáltató felé, hogy az  tudjon reagálni a helyzetre.

Ha ez a kommunikációs csatorna nem működik megfelelően,  akkor viszont kialakul az elégedetlenség érzése és az ismétlődő negatív események előbb-utóbb magukkal sodorják a dolgozót. Ez a hosszan tartó feszültség a kiégés előszobája.
Néhány esetben viszont a rossz vezetői magatartás okozza a problémákat. A kiszámíthatatlan, nem tisztázott elvárások is többletterhet rónak a munkavállalókra, illetve a bizonytalan légkör sincs jó hatással a foglalkoztatottakra.

kiégés szindróma
A folyamatos stressz a kiégés egyik oka

Bármelyik tényező táptalajává válhat a kiégésnek, melyre végül rámehet az egyén magánélete: az  önértékelése, a párkapcsolata, a boldogságmegélési képessége és az egészsége is.

A cinikus dolgozón még lehet segíteni

A kiégés szindróma elkerülésében kulcsfontosságú az időfaktor. Az a pillanat, amikor még meg tudjuk akadályozni, hogy elmélyüljön a probléma.
 –  A dolgozó részéről többféleképpen is megmutatkozhat  a kiégés.  Intő jel lehet a munka elhanyagolása, a minőség romlása,  esetleg a gyakori késés. Ez egyfajta lázadás a foglalkoztatott részéről, ahogy a cinizmus megjelenése is. Ilyenkor viszont még van érzelmi kötődés, vagyis a munkavállalónak még fontos az állása. Amikor ez megszűnik, ott kezdődnek az igazi problémák.

Ha nem sikerül megállítani a folyamatot, akkor  elpárolog a maradék  motiváció, súlytalanná válnak a feladatok és az érintett fokozatosan elkezd eltávolodni a munkájától. Ennek végső stádiuma a teljes érdektelenség, amikor az élet többi területére is kihat ez a negatív érzés. Ilyenkor úgy érzi az érintett, hogy minden elszürkül. Érdekes, hogy sokszor nem is tudatosodik a kiégés az érintettekben, csupán állandóan fáradtak, kedvetlennek érzik magukat.

Pánikrohamtól a szívinfarktusig

– Súlyos esetekben fizikális tünetei is lehetnek ennek a szindrómának.  A szorongásból adódóan többféle betegség is kialakulhat. Ilyen lehet a pánikroham, a magas vérnyomás, a depresszió, a diabétesz, de sokan küzdenek alvászavarokkal, fejfájással és emésztési problémákkal is. Elhúzódó, tartós kiégés esetén pedig daganat vagy stroke is megjelenhet, így fontos, hogy ne vegyük félvállról a lelki problémáinkat, hanem foglalkozzunk velük – zárta Andráska Zsófia.

Közös érdek lenne a megelőzés

A kiégési szindróma ellenszere a megelőzés, mely nem csupán a munkavállaló, hanem a munkáltató közös érdeke is.
– Ma már számtalan lehetőség van arra, hogy a cégek levegyék a terhet a dolgozókról. Ilyen az otthonról végezhető munka vagy a rugalmas munkaidőkeret (pl.: csúsztatott munkarend) is – mondta szakértőnk.
A foglalkoztatott részéről nagyon fontos, hogy tudatosítsa magában a problémáit, mert csak így tud változtatni a helyzeten.


– Az is nagyon fontos, hogy ki hogyan birkózik meg a felmerülő kudarcokkal az életében. Ez függ attól is, hogy milyen hatások érnek minket gyermekkorunkban, milyen mintát látunk otthon és a közvetlen környezetünkben. Amikor egy ilyen helyzetben találjuk magunkat, akkor az nyilvánvalóan azért alakul ki, mert passzívak voltunk. Nem tettünk meg valamit, amit meg kellett volna. Ez több okból lehetséges. Közrejátszhat az egyéni alkalmazkodóképesség, a megfelelési kényszer, a változtatástól való félelem is. A lényeg az önismeret, mely által nőhet az önbizalmunk is. A nagyon alkalmazkodó embereknek érdemes feltenniük a kérdést, hogy miért szorítják háttérbe önmagukat. Miért akarnak mindenkinek megfelelni? Miért félnek attól, hogy másképp nem lesznek szerethetőek? 

kiégés szindróma
Kiégés esetén gondold végig: ezt akarod csinálni évekig?

Kiút a szorongásból

Két út lehetséges, ha észrevettük magunkon a kiégés jeleit. Vagy elfogadjuk a fennálló helyzetet és az életünk más területén próbáljuk megtalálni azokat a pillanatokat, amikor boldoggá és teljessé tesznek minket, vagy váltunk és új munka után nézünk. Ezeket gondoljuk át: 
– Melyek voltak azok az élethelyzetek, ahol nem álltunk ki önmagunkért? 
–  Így akarunk-e élni még éveken át, vagy itt az ideje, hogy változtassunk?
– Hogyan éljük meg, hogy nem vagyunk  ráhatással az eseményekre?
– Hajlandóak vagyunk-e akár pályát is módosítani annak érdekében, hogy teljesebb és boldogabb életet élhessünk? 

Veszélyeztetett szakmák

– Vannak olyan szakmák, amelyek különösen érintettek a kiégési szindrómában?
– Igen. Azok az emberek, akik úgynevezett „énképformáló szakmákban” dolgoznak, mint például a pedagógusok, az orvosok, a szociális munkások, fokozottan ki vannak téve kiégésnek. Amikor hivatásból végzi valaki a szakmáját, akkor az az identitása részévé válik és ha itt ütközik akadályokba, akkor jönnek a problémák is.

Bojnár Anitával a Kisalföld.hu hírportál kiváló munkatársával a kiégésről beszélgettem. Az eredeti cikket itt olvashatod.

Ha felismered magadon a kiégés jeleit, fordulj hozzám bizalommal! Ne tedd kockára a magánéleted, a kapcsolataid vagy az egészséged!

Neked is ismerősek a fenti problémák? Szívesen változtatnál is rajtuk, de szeretnél a saját ütemedben haladni, és mindezt pénztárcabarát módon az otthonod kényelméből?  Akkor ne habozz! 
Tudatos Megújulás Programot neked készítettem. 

Amennyiben kérdésed lenne a programmal kapcsolatban, a Facebookon és az Instagram-oldalamon is elérsz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

3 hozzászólás a(z) “Kiégés szindróma – Az életünk is rámehet a munkánkra” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező