Időhiány okai

Life coach Budapest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Időhiány okai

Az előző blogbejegyzésemben arról írtam, hogy  ha úgy érezzük, hogy semmire nincs időnk, ha teljesen szét vagyunk csúszva, akkor általában nem elégséges az, hogy bevezessünk egy időbeosztást elősegítő, támogató rendszert, hanem sokkal fontosabb, hogy rájöjjünk hogyan is viszonyulunk a feladatainkhoz, avagy a mi esetünkben mik az időhiány okai. A viszonyulás tekintetében  az embereket 4 nagy csoportba osztom be. Az előző részben az örök halogatókat illetve a szétszórtakat mutattam be. Most a kíméletlenekről és az áldozatokról írok bővebben, illetve nekik írok javaslatokat a hatékonyabb időmenedzsmenthez.

időhiány
Kíméletlenek

A kíméletlenek mindenhol 150%-ot várnak el maguktól. Minden helyzetben és szerepükben, csak a maximum az, ami elfogadható.Esetükben a a halogatás okai közül a legmarkánsabb az, hogy mivel maximalisták, és nem nagyon bíznak másban, így kifejezetten nehezen delegálnak feladatokat. Az az érzésük, hogy ha nem ők végzik el a munkát, akkor az nem is lesz jól elvégezve. Ehhez gyakran, de nem minden esetben, kapcsolódik mártír játszma is, de erről bővebben egy másik blogposztban írtam. A maximalisták az életük korai szakaszában még nem élik meg ezt a tulajdonságukat olyan nagy problémaként, de ahogy egyre több szerep nehezedik rájuk, (nő, anya, munkatárs, feleség, szomszéd stb.) egyre elviselhetetlenebb lesz rajtuk a nyomás. Mivel mindent ők akarnak kézben tartani, ezért tényleg nem férnek bele napi 24 órába, annak ellenére, hogy majd meg feszülnek, hogy ez sikerüljön.

Tippek a kíméletleneknek

Miért gondolod hogy neked kell mindent elintézni? Vagy azt, hogy te tudsz mindent a legjobban? Miért gondolod, ha valaki más látja el azt a feladatot, akkor az biztos rossz és silány minőségű lesz? Lehet, hogy ettől érzed fontosnak magad? Hogy ettől van létjogosultságod? Létezhetsz, ha hasznos vagy? Ha nem vagy hasznos, akkor nem vagy szerethető?

Le kell tenni ezt a terhet és elhinni, hogy a környezeted nem azért szeret, mert mindent megoldasz, sőt ők is szívesebben vannak veled, amikor nyugodt, vidám és felszabadult vagy. Delegálj feladatokat! Kérj segítséget, bízz mások munkavégzésében!

Áldozatok

Az áldozatok azok, akik nem tudnak nemet mondani, mert mindenhol, mindenkinek meg akarnak felelni. Náluk az időhiány okai közül, a legmeghatározóbb, hogy minden feladat megtalálja őket, a környezetük megérzi gyengeségüket és folyamatosan vissza is él vele. Ők azok, akik a legtovább bent maradnak a munkahelyükön, akiket a főnök mindig a leginkább leterhel. Gyakran kérnek tőlük segítséget, anélkül, hogy ezt viszonoznák nekik. Az ő igényeik nem jelennek meg olyan hangsúllyal, mint másokéi, és ezt ők nem is teszik szóvá, bár igenis érzik a helyzetük fonákságát. Gyakran duzzognak és haragszanak környezetükre, de amikor egy új feladat jön szembe velük, gondolkodás nélkül elvállalják.

Tippek az áldozatoknak

Ha tipikus áldozat vagy, akkor elsődlegesen a nemet mondást kell megtanulnod. Mi késztet téged arra, hogy mindenkinek meg akarj felelni? Miért olyan fontos, hogy elfogadjanak? Miért félsz felvállalni az igényeidet? Nem is ismered őket? Úgy gondolod, hogy ez a feladat neked semmiség, te tényleg gyorsabban meg tudod csinálni, mint mások? De a nap végére mégis úgy érzed, hogy a saját dolgaiddal nem haladtál? Fel kell ismerd azokat a pillanatokat, amikor nem tudsz nemet mondani. Amikor már legbelül tudod, hogy ez nem lesz jó, de mégis meggyőződ magad, hogy elvállald a feladatot. Szereted te ilyenkor magad? Fontos vagy te magadnak egyáltalán? Amíg ezek a kérdések nincsenek megnyugtatóan helyére téve benned, addig nem az idővel küzdesz, hanem saját magaddal! Jó hír az, hogy az áldozatok tipikusan nagy teherbírású, szorgalmas, kitartó és hatékony emberek, akik ha ezt az energiát maguk hasznára fordítják, nagy sikereket tudnak elérni az életben.

Ahhoz, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életet tudj élni, fontos, hogy felismerd a téged gátló belső tényezőidet és megszabadulj tőlük. Ha úgy érzed egyedül nem tudsz megbirkózni az elakadásaiddal, fordulj hozzám bizalommal!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!  

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: print

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?

Pénzügyi mentor:

“Teljesen független, mindenféle értékesítési nyomástól mentes, személyre szabott pénzügyi tanácsadás hétköznapi embereknek, pénzvisszafizetési elégedettségi garanciával. Ugyanitt rengeteg hasznos cikk és elektronikus könyv pénzkezelési témákban.”
penzugyimentoralas.hu

Ha elsőkézből szeretnél értesülni az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevemre!

* kötelező mező
Vállalkozó vagy?